שתף קטע נבחר
 

מי זכאי לאשפוז שיקומי על חשבון המדינה?

נפגעתם, או שאדם קרוב אליכם צפוי לתהליך שיקום ממושך? דעו את זכויותיכם ואת זכויות קרוביכם: מהם התנאים לשיקום על חשבון המדינה, מה כולל תהליך השיקום, וכיצד יסייעו לכם להחזיר אותו הביתה?

תהליך השיקום נועד לעזור לאדם לחזור לתפקוד מירבי מבחינה פיזית, נפשית וקוגניטיבית. אשפוז במחלקה שיקומית מאפשר תהליך שיקום אינטנסיבי למטופל, במקביל להכנה מקסימלית של הבית והסביבה לקראת שחרורו לקהילה. מי זכאי לשיקום במימון המדינה, ובמה כרוך תהליך השיקום?

 

מי זכאי לשיקום?

לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, הזכאים לשיקום הם אנשים ש:

 

  • עברו אירוע מוחי או שהם סובלים מבעיות נוירולוגיות אחרות.

 

  • סובלים משבר בצוואר הירך או מבעיות אורתופדיות אחרות (לרבות קטיעות גפיים).  

 

  • חווים ירידה חדה בתפקוד לאחר מחלה חמורה ו/או ממושכת, עם ריתוק למיטה. לדגמא, אדם לאחר התקף לב, ניתוח, זיהום קשה, הנשמה ועוד.

 

התנאים לשיקום באשפוז הם:

 

  • מטופל הסובל ממגבלות המונעות ממנו לחזור לביתו. לדוגמא, חולה שעבר אירוע מוחי ומתקשה בהליכה וגר בקומה שלישית, אדם שסובל משבר בירך המצריך שיקום בהליכה, או אדם שנפגע ביד ימין וצריך ללמוד לעשות את הפעולות ביד שמאל.

 

  • מטופל בעל יכולות קוגניטיביות ופיזיות המאפשרות לו לשתף פעולה בתהליך שיקומי אינטנסיבי, כפי שניתן במחלקות אלו.

 

  • מטופל הזקוק לטיפול סיעודי ו/או השגחה רפואית בשל מצבו הרפואי.

 

לפירוט מלא של התנאים, מומלץ לעיין בחוזר מנכ"ל משרד הבריאות "אמות מידה למתן טיפול שיקומי לקשישים".

 

תהליך השיקום במחלקה השיקומית

  • אבחון והערכה ראשוניים: כאשר אדם מגיע למחלקה שיקומית מבית החולים, הוא נבדק ועובר הערכה ראשונית על ידי כל אחד ממומחי צוות המחלקה, המעריכים את מצבו הרפואי ונותנים את הפרוגנוזה השיקומית.

 

  • הצבת יעדים: לאחר סיום שלב ההערכה, מתכנס צוות המחלקה לישיבה ומגבש החלטה הכוללת יעדים ולוחות זמנים למטופל.

 

  • בניית תכנית טיפול: לכל מטופל במחלקה נבנית תכנית טיפול המתאימה לצרכיו וליכולתו. במקביל לתהליך השיקומי מקבל המטופל טיפול תרופתי הנועד לאזן את גורמי הסיכון, אם קיימים (לחץ דם, שומנים, סוכרת וכו').

 

מהלך האשפוז במחלקה השיקומית

העבודה במחלקה השיקומית מתבצעת על ידי צוות מקצועי הכולל רופא שיקומי, אחיות, פיזיותרפיסט, מרפאה בעיסוק, דיאטנית, קלינאי תקשורת, פסיכולוג ועובד סוציאלי. הטיפול הוא הוליסטי, והנחת הבסיס היא שיש להתחשב בכל ההיבטים בחיי המטופל. כ, לדוגמא, במקביל לפיזיותרפיה ולריפוי בעיסוק שהאדם מקבל על מנת לשקם את היכולות התפקודיות שלו, ניתן לשלב בתהליך גם טיפולים פסיכולוגים ושיחות עם העובד הסוציאלי.

 

הכנה לקראת שחרור

שחרור מוצלח הוא מרכיב חשוב בכל תהליך שיקום, והכנת המטופל לקראת החזרה לביתו מתבצעת בכמה מישורים:

 

 

  • הצוות מעודד את המטופל לצאת לחופשות לביתו בחגים ובסופי שבוע. היציאה הביתה תורמת רבות למצב רוחו של המטופל ומסייעת לו להבין טוב יותר את מצבו החדש.

 

  • בני משפחה נקראים לעקוב אחר התקדמות המטופל. הם מוזמנים לשיחות עם הרופא ועם כל הצוות המטפל, ומעודדים אותם לצפות בטיפולים המקצועיים, לתמוך ולעודד את המטופל ובמקביל לנסות להבין באיזה מצב תפקודי ישתחרר הביתה.

 

  • העובד הסוציאלי מלווה את התהליך השיקומי של המטופל, יוצר קשר איתו ועם משפחתו, ומסייע להם בביצוע המשימות הדרושות לקראת חזרת האדם לביתו (הכנת הבית, מיצוי זכויות המטופל, מציאת מטפל מתאים להמשך וכו').

 

המאמר באדיבות אתר משפחה מטפלת  המספק מידע בתחום הטיפול בקשיש וסיוע לבני משפחתו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למי מגיע, ומה?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים