ארה"ב ונאט"ו: נשלים את המשימה באפגניסטן
על רקע מחלוקת בארצות הברית סביב תגבור הכוחות, אובמה ומזכ"ל נאט"ו הביעו עמדה נחושה בנושא אפגניסטן
נשיא ארצות-הברית ברק אובמה נועד הערב (ג') עם מזכ"ל נאט"ו, אנדרס פוג רמסוסן, והבטיח לפעול לחיסול תשתית אל-קאעידה בגבול אפגניסטן-פקיסטן. רסמוסן מצדו הצהיר כי המשימה באפגניסטן ברת-השגה והתחייב להשאיר את כוחותיו עד להשלמתה.
הצהרתם של שני האישים, שנועדו בבית הלבן, נועדה להרגיע במעט את הרוחות באפגניסטן, ולמנוע נסיגה בתמיכה מצד מנהיגי השבטים. בשבועות האחרונים מתנהל ויכוח פומבי בארצות הברית, בשאלה האם לתגבר את הכוחות האמריקנים בחזית.
אובמה ורסמוסן בחדר הסגלגל בבית הלבן (צילום: AFP)
בעוד מפקדי הכוח האמריקני באפגניסטן, ובראשם הגנרל סטנלי מקריסטל, דורשים לשלוח רבבות חיילים נוספים למדינה, גוברת הביקורת הציבורית בארצות הברית כלפי נוכחות הכוחות. מדובר במהלך דומה לזה שהתרחש לפני שנים אחדות בעיראק, ואשר הוביל לבסוף לנסיגה של הכוחות ממרכזי הערים.
אובמה החליט להקפיא בינתיים את תוכניתו לתגבר את הכוחות, כדי לקיים סדרם דיונים מעמיקים עם צמרת הממשל והפנטגון. גורמים שונים בוושינגטון, ובהם סגן הנשיא ג'ו ביידן, מתנגדים לשיגור חיילים נוספים ותומכים בצמצום הפעילות לתקיפות אוויריות ופעולות נגד מעוזי אל-קאעידה.
מזכיר המדינה לשעבר קולין פאוול, שעמד בראש הכוחות המשולבים במלחמת המפרץ ב-91', נועד עם אובמה לפגישה ממושכת, במהלכה השמיע את טיעוניו נגד המשך הלחימה באפגניסטן. מנגד עומדים מזכירת המדינה הילרי קלינטון, והשליח המיוחד לפקיסטן ואפגניסטן ריצ'ארד הולברוק, הדורשים להעביר תגבורת לכוחות.
הדעות חלוקות. ביידן וקלינטון בפתח הפגישה (צילום: AP)
פגישת אובמה-רסמוסן נערכה בצל הוויכוח העיקש המתנהל על גבי עמודי העיתונים ובערוצי החדשות בכבלים. אזרחי ארצות הברית עוקבים בדאגה גם אחר הידיעות על זיופים בבחירות לנשיאות אפגניסטן, וניצחונו - שלא כדין - של הנשיא חמיד קרזאי. שני הצדדים המחויבים למערכה ביקשו להציג קו עיקש של דבקות במטרה.
"שוחחנו כמובן בנושא המשימה החשובה ביותר של נאט"ו כרגע, שהיא המשימה באפגניסטן", אמר אובמה בפגישה.
"הסכמנו כי עלינו לפעול כדי לפרק, לשסע ולהרוס את רשת אל-קאעידה, והבטחנו לפעול ביעילות יחד עם ממשלת אפגניסטן כדי לספק את הביטחון החיוני במדינה", הוסיף.
מזכ"ל נאט"ו הביע אמון מלא ביכולת להשלים את המשימה. "אנחנו משוכנעים ביכולת שלנו להצליח באפגניסטן. שלא יהיו אי הבנות - אסור לפרש את הוויכוח על האופן והגישה כחוסר נחישות". הוא ציין כי אנשיו יישארו באפגניסטן ככל אשר ידרש, כדי להשלים את המלאכה.