תוך חמש שנים תפונה כל פסולת האזבסט בגליל
לאחר שנים של סחבת ומחלוקות כספיות יחל פינוי פסולת האזבסט המסוכנת מנהריה והגליל המערבי. חברה פרטית תנהל מטעם המדינה את פעילות קבלני הפינוי, והפסולת תוטמן באתר מיוחד בדרום הארץ. משרד הבריאות פרסם אשתקד כי בנהריה ישנם יותר חולי סרטן בגלל החשיפה לאזבסט
בתום שנים של סחבת יכולים תושבי הגליל המערבי לחוש הקלה: פרויקט פינוי פסולת האזבסט, שמרעילה את הקרקע והאוויר באזורים רבים בצפון הארץ, יוצא לדרך. השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, הודיע היום (ד') כי נבחרה החברה שתנהל את הפרויקט מטעם המדינה, ותוך חמש שנים ינוקו שאריות האזבסט המסוכן מהשטחים הפתוחים בגליל.
ועדת המכרזים של המשרד להגנת הסביבה בחרה בחברת "אד בר יועצים בע"מ" מתוך שמונה חברות שניגשו למכרז. היא תהיה אחראית, בין השאר, על הכנת מכרזים לקבלני ומפקחי אסבסט, והכנת מכרזים לקבלני עבודות עפר והובלה.
במשרד ציינו כי בשלב הראשוני יוקצה לפרויקט סכום של 20 מיליון שקלים, אולם על פי הערכות עד לסיום הפרויקט יידרשו תקציבים נוספים. בעבר העריכה עמותת "אדם טבע ודין" כי פרויקט פינוי וניקוי האזור משאריות האזבסט יידרוש תקציבים גבוהים בהרבה - העשויים להגיע עד כ-600 מיליון שקלים.
עוד על מפגע האזבסט בגליל:
- הסיפור שאינו נגמר: מפגעי האזבסט בנהריה
- נהריה: יותר חולי סרטן - בגלל האזבסט
- נהריה: חוסכים בכסף - לא בבריאות
המחלוקת המעכבת את פינוי שאריות האזבסט משטחים פתוחים בנהריה ובגליל המערבי נמתחת כבר על פני שנים רבות. בינתיים היו תושבי האזור חשופים לסכנה בריאותית חמורה של שאיפת סיבי החומר המסרטן.
מקור פסולת האזבסט במפעל "איתנית" שפעל סמוך לחופה הצפוני של נהריה, וסיפק את לוחות האזבסט כחומר זמין לבנייה באזור. ככל שחלפו השנים נהרסו מבנים רבים שהכילו לוחות אזבסט, והחומר הושלך בשטחים פתוחים. בנוסף, לאחר סגירת המפעל נמצא כי שטחים רבים באזור נהריה והגליל המערבי מזוהמים בשאריות אזבסט.
מצבור אזבסט בנהריה (באדיבות "אזרחים למען איכות חיים בנהריה")
פינוי פסולת אזבסט מצריך עבודה זהירה של בעל מקצוע מוסמך, ופיקוח של גורם מורשה, כדי למנוע את התפזרות הסיבים. עובדה זו, שמייקרת את העבודות, גררה ויכוחים בין הגופים השונים שאמורים לשאת בעלות הפינוי, וסחבת שמנעה את ביצוע העבודות. לפני כשנתיים הכירה המדינה בכך שהאזור כולו - והעיר נהריה במרכזו - נחשב לאזור "מוכרה אזבסט", אך עד כה לא נעשו פעולות משמעותיות לפינוי וטיפול במפגע המסוכן.
משרד הבריאות: יותר חולי סרטן בנהריה
לפני כשנה חשף משרד הבריאות בדיון בכנסת כי בנהריה ישנם יותר חולי סרטן מסוג מסויים הנגרם כתוצאה מהיחשפות לסיבי אזבסט. במשרד הבריאות ציינו אז כי תחלואת סרטן הריאות בקרב תושבי נהריה שנחשפו לאזבסט גדולה פי 10 מאשר בכלל האוכלוסיה בישראל, וכי תחלואת סרטן הריאות בקרב תושבי העיר נהריה גבוהה מהממוצע הארצי.
כיום מעריך המשרד להגנת הסביבה כי כמות האזבסט המצויה באזור עומדת על כ-150 אלף קוב - הערכה שגובשה בתום מספר שנים של עבודות מיפוי וסקרים. "רוב האזבסט מצוי בתחומי המועצה האזורית מטה אשר והעיר נהריה, אך גם במהלך עבודות הפינוי נמשיך לחפש מוקדי אזבסט שטרם אותרו ולפעול לפינוים", הסביר ל-ynet ראש אגף אזבסט ופסולת במשרד להגנת הסביבה, אברי לכמן.
לכמן ציין כי בשל השימוש הנרחב שנעשה בחומר במשך שנים ארוכות, מצויים סיבי אזבסט במבני ציבור רבים, בשטחים חקלאיים וגם בשטחים פרטיים. לדבריו, מלאכת פינוי החומר וניקוי השטח תתבצע בזהירות מירבית והחומר שיפונה מהמוקדים השונים יועבר במשאיות וברכבת לאתר אפעה בדרום הארץ - הנערך בימים אלה לקליטת החומר המסוכן.
כחלק מהמהלך המקיף של טיפול המשרד במפגע יצאו לאחרונה בכירי האגף להשתלמות מיוחדת בנושא בעיירה ליבי שבמדינת מונטנה בארצות הברית. עיירה זו הוקמה בסמוך למכרה אזבסט ונחשבת גם היא למקום מוכה אזבסט.
"במשך שנים רבות המכרה הזה היה פעיל מאוד ונעשה בחומר שימוש נרחב. כעת מתבצע שם מהלך מקיף של טיפול ופינוי החומר - כי גם שם מתים עשרות אנשים מדי שנה", הסביר לכמן. עם זאת, ועל אף הטיפול המקיף לכמן ציין כי "המצב של תושבי ליבי במונטנה גרוע בהרבה ממצבם של תושבי נהריה - שכן הם יושבים ישירות על מרבץ של החומר".
החשש: החומר נפוץ בבסיסי צה"ל
סוגיית האזבסט מעסיקה את המשרד להגנת הסביבה גם בשל היותו נפוץ בבסיסי צה"ל - בעיקר בסיסים ישנים. לפני כחודש פנה השר ארדן לשר הביטחון, אהוד ברק, בדרישה להעביר למומחי משרדו את נתוני סקר מיפוי מבני אסבסט המהווים מפגע סביבתי בבסיסי צה"ל. במשרד ציינו כי השר פנה בנושא למשרד הביטחון מספר פעמים אולם עד כה טרם נענה.
לפני כחודשיים אישרה ועדת השרים לחקיקה את החוק למניעת מפגעי אזבסט, האוסר על שימושים חדשים בחומר, ומעניק סמכויות פיקוח ואכיפה בנושא למשרד להגנת הסביבה ולרשויות המקומיות.