סקר: 51% מערביי ישראל לא סבורים שיושג שלום
סקר של מרכז סבן לחקר המזרח התיכון בוושינגטון מצא כי "אל-ג'זירה" היא המקור המרכזי של ערביי ישראל למידע - ויש לכך קשר הדוק לדעות קיצוניות ופסימיות
פסימיים ביחס לתהליך השלום, מחוברים לאינטרנט הרבה יותר מאחיהם במדינות ערב, ומעדיפים את "אל-ג'זירה" על כל ערוץ טלוויזיה אחר - זהו הפרופיל של הערבים אזרחי ישראל, כפי שעולה מסקר של מרכז סבן למזרח התיכון בוושינגטון, שהתפרסם היום (ה').
הסקר שערך המרכז, המשתייך למכון ברוקינס שבבירה האמריקנית, בוצע בהנחיית פרופ' שיבלי תלחמי. הוא כלל מעקב אחר הרגלי קבלת המידע החדשותי בקרב ערביי ישראל ובעולם הערבי, ועמדותיהם לגבי הסכסוך הישראלי-פלסטיני. בין היתר, מצא הסקר כי 51 אחוז מערביי ישראל אינם מאמינים שיהיה אי פעם שלום ישראלי-פלסטיני. עוד 34 אחוז מאמינים שיהיה שלום, אבל יעבור עוד זמן רב עד שהוא יושג. רק 11 אחוז מאמינים שהשלום יבוא בחמש השנים הבאות.
אחד החלקים המעניינים בסקר בדק את היחס שבין עמדת ערביי ישראל כלפי תהליך השלום לבין הרגלי הצפייה שלהם בטלוויזיה, ומצא קשר בין קיצוניות ופסימיות לצפייה בערוץ הלוויין הבינערבי "אל-ג'זירה", המשדר מקטאר. כך למשל, 53 אחוז מהערבים הישראלים הצופים באל-ג'זירה מאמינים שהעימות הישראלי פלסטיני יוחרף בשנים הבאות - לעומת 30 אחוז בלבד מאלו הצופים בערוצי הטלוויזיה הישראלים או בערוצים האחרים בעולם. 49 אחוז מהצופים בערוצים הישראליים מאמינים שהמצב הקיים יימשך, לעומת ורק 27 אחוז מצופי אל ג'זירה.
בכל מקרה, הסקר מצא כי "אל-ג'זירה" היא המקור הפופולרי ביותר של ערביי ישראל לקבלת מידע אקטואלי, בהפרש ניכר מהמתחרות: הרשת הקטארית מהווה את מקור המידע החדשותי המרכזי ל-48 אחוז מהם, בעוד 24 אחוז מעדיפים את ערוצי הטלוויזיה הישראליים, עוד 11 אחוז צופים ברשת MBC המשדרת מאיחוד האמירויות, וחמישה אחוז ברשת "אל-ערבייה" הסעודית.
רבע מהערבים מנותקים מאינטרנט
עוד עולה מהסקר, כי 44 אחוז מערביי ישראל גולשים באינטרנט על בסיס כמעט יומי, 14 אחוז גולשים כמה פעמים בשבוע ורק 24 אחוז אינם משתמשים כלל באינטרנט. זאת, לעומת 18 אחוז בלבד מבין תושבי שש מדינות ערב השכנות לישראל הגולשים באינטרנט על בסיס יומי, 18 אחוז כמה פעמים בשבוע ו-38 אחוז שאינם גולשים כלל.
עוד מצא הסקר כי 55 אחוז מערביי ישראלי מקבלים את המידע החדשותי שלהם מהטלוויזיה, 28 אחוז ניזונים מהאינטרנט, 8 אחוז מהרדיו ורק 6 אחוז מקריאת עיתונים. לעומת זאת, בשש המדינות הערביות השכנות, 82 אחוז מקבלים את המידע שלהם מהטלוויזיה, 7 אחוז מהאינטרנט ו-8 אחוז מעיתונים ומגזינים.
עוד נשאלו משתתפי הסקר, מי מהפלגים הפלסטיניים אשם לדעתם במצב ברצועת עזה. 44 אחוז השיבו ששני הצדדים אשמים באותה מידה, 26 אחוז האשימו את ממשלת אבו-מאסן, ורק 20 אחוז האשימו את החמאס.
שאלה נוספת שאליה נדרשו משתתפי הסקר הייתה - מי ניצח במבצע "עופרת יצוקה"? מהתשובות עולה כי 29 אחוז מערביי ישראל סבורים שישראל ניצחה, 21 אחוז חושבים שהעם הפלסטיני ניצח ו-16 אחוז חושבים שהחמאס ניצח. בסקר דומה שנערך בשש מדינות ערביות - 66 אחוז חושבים שישראל ניצחה, 12 אחוז בלבד זיכו את העם הפלסטיני בניצחון, ורק 9 אחוז חושבים שהחמאס ניצח.