אובמה לוקח סיכון היסטורי: האולימפיאדה על הכף
ברק אובמה יהיה לנשיא האמריקני הראשון בהיסטוריה שפונה באופן אישי אל חברי הוועד האולימפי הבינלאומי בבקשה לארח את המשחקים האולימפיים. התחרות הצמודה בין שיקגו, מדריד, טוקיו וריו דה-ז'נרו, הביאה לעיר גם את מנהיגי ספרד, יפן וברזיל
העולם יחזה מחר (יום ו') בשילוב נדיר של ספורט ופוליטיקה בדרגים הגבוהים ביותר, כשברק אובמה יגיע בכבודו ובעצמו לקופנהגן, במסגרת מאמציו לשכנע את חברי הוועד האולימפי הבינלאומי לבחור בעירו כמארחת אולימפיאדת 2016. תהיה זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שנשיא אמריקני ינאם בפני הוועד, ויש שרואים במהלך כסיכון פוליטי נועז מאוד.
אובמה יניח את המוניטין שלו על הכף בתקווה שיותר ממאה
חברי הוועד שיתכנסו במרכז הוועידות "בלה" ייענו לפנייתו ויבחרו בשיקגו על פני מדריד, ריו דה-ז'נרו וטוקיו. למרות שהתחרות בין ארבע הערים נחשבת על-ידי מומחים לנושא כצמודה ביותר, אין ספק שנוכחותו של אובמה וכובד משקלו הפוליטי בזירה הבינלאומית ישפיעו ויהפכו את עירו למועמדת הבולטת.
אובמה יטוס הלילה מוושינגטון ויגיע מחר הישר אל ישיבת הוועד האולימפי הבינלאומי. הוא יצטרף שם אל רעייתו, הגברת הראשונה מישל אובמה, ששוהה בבירה הדנית כבר 48 שעות, ומקיימת פגישות אישיות עם חברי הוועד. זהו כפי הנראה הקמפיין הגדול ביותר שידעה התנועה האולימפית מימיה של שכנוע באמצעות כריזמה מנהיגותית.
מישל אובמה עם הגעתה לארמון המלכותי בקופנהגן (צילום: AP)
ביקורו של אובמה עשוי להתברר כקלף מנצח, אך בפירוש אין משמעותו ששלוש הערים המתחרות מוכנות לוותר כבר כעת, וכל אחת מהן שיגרה אף היא נציגים כבדי משקל. את מדריד ייצגו לא פחות ממלך ספרד חואן קרלוס וראש הממשלה חוסה לואיס ספטרו. היום, אחרי פגישתו של ספטרו עם חברים בוועד האולימפי, הוא הודה ש"קשה מאוד לעשות תחזיות" באשר לתוצאות ההצבעה החשאית שתיערך מחר.
טוקיו שיגרה את ראש הממשלה הטרי יוקיו הטויאמה, וריו שיגרה את הנשיא הברזילאי לואיס אינציו לולה דה סילבה. במסיבת עיתונאים שקיים היום, השתמש לולה באופן מפתיע דווקא בסיסמת הבחירות המפורסמת של אובמה "כן, אנו יכולים (Yes we can)". "הפעם אנו מביטים בעולם ואומרים כן אנו יכולים, אנו יכולים לעשות זאת", אמר, וציין את צמיחתה "הקסומה" של כלכלת ארצו כיתרון בולט.
מנהלי בתי הימורים בלונדון מחשיבים את שיקגו כפייבוריטית לנצח בהתמודדות ואת ריו כיריבתה העיקרית, במקום השלישי טוקיו ורק אחריה מדריד. ואולם הליך הבחירה של הוועד האולימפי הוא בלתי צפוי, ומתנהל באמצעות הצבעה חשאית בסבבים, עד שאחת המועמדות זוכה ביותר מ-50 אחוזים מהקולות. בעבר אירע לא פעם שדווקא המועמד שנחשב לבולט הפסיד.
לקראת הפנייה לוועד, אובמה אירח ספורטאים בבית הלבן (צילום ארכיון: AP)
ליתר ביטחון, הגיעו המנהיגים השונים כשהם מלווים בכוכבי ספורט וידועונים, לצד תוכניות להקמת איצטדיונים והכנת התשתיות למשחקים. לכל אחת מארבע המועמדות יתרונות וחסרונות בעיני חברי הוועד. שיקגו, למשל, תוכל למקסם את התמיכה הכלכלית וההכנסות מזכויות השידור, אך תיערך בצל משחקי אטלנטה 1996, שנחשבות באופן כללי בין האולימפיאדות הגרועות מבחינת הארגון.
אם ריו תיבחר, היה תהיה לעיר הדרום אמריקנית הראשונה שתארח את המשחקים, אך שיעור הפשיעה הגבוה בעיר בעוכריה, והיא בין כה נתונה ללחץ שנובע מהכנותיה לקראת גביע הכדורגל העולמי ב-2014. האיצטדיונים המתקדמים והאתרים המרהיבים של טוקיו מזמינים,
אך האם יהיה מוכן הוועד לשוב למזרח הרחוק זמן קצר כל כך אחרי אולימפיאדת בייג'ינג? מדריד הכינה הצעה מגובשת, שכמעט הביסה את לונדון על אירוח המשחקים ב-2012, אך תיאלץ לשכנע את הוועד לקיים את המשחקים באירופה פעמיים ברציפות.
אחרי הכל, השאלה הגדולה היא האם אובמה יצליח להפעיל את קסמיו על חברי הוועד כפי שעשה ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר עבור לונדון לפני ארבע שנים, וכפי שעשה הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין כשזכה לפני שנתיים באירוח משחקי החורף ב-2014 בעיירת הנופש שלחופי הים השחור, סוצ'י. אם שיקגו תפסיד, אובמה יוכל רק להתנחם בכך שהוא לא היה המנהיג הראשון שפנה אל הוועד בעצמו והפסיד. לפני 12 שנים הגיע נלסון מנדלה לשם מטרה דומה, אך העיר קייפ טאון הגיעה רק למקום הרביעי, הרבה אחרי הזוכה - אתונה.