האסירות חופשיות: התקבלו בצהלות בגדה ובעזה
לפני הצהריים שוחררו האסירות הביטחוניות במסגרת "עסקת הקלטת". 18 הגיעו למעבר ביתוניא הסמוך לרמאללה, ואחת למעבר ארז ומשם לרצועה. מאות בני משפחה קיבלו את פניהן בשירי ניצחון, ומשם המשיכו לטקס בקבר ערפאת ולקבלת פנים רשמית במוקטעה. בביתוניא לא נראה אפילו דגל חמאס אחד
האסירות השתחררו לזרועות יקיריהן. 19 אסירות ביטחוניות שוחררו לפני הצהריים (יום ו') במסגרת "עסקת הקלטת". 18 מהן הגיעו מכלא עופר למעבר ביתוניא שממערב לרמאללה, שם קיבלו את פניהן בצהלות מאות בני משפחה. אסירה נוספת עברה דרך מעבר ארז לרצועת עזה, ואחת נוספת צפויה להשתחרר ביום ראשון.
אחת האסירות מנופפת לשלום, בצאתה מכלא עופר (צילום: גיל יוחנן)
בין הנוכחים בביתוניא, שהם התקבלה קבלת הפנים המרכזית, בלטו בכירים ברשות הפלסטינית, בהם השר לענייני אסירים, עיסא קראקע, יו"ר הוועדה למען האסיר בפרלמנט, כדורה פארס, ומנכ"ל המשרד לענייני אסירים, זיאד עבו עיין. המשפחות השמיעו ברמקולים שירי ניצחון ושירי הלל לאסירים וללוחמים, אך שמרו על אווירה מאופקת יחסית.
עסקת הקלטת - כל הדיווחים האחרונים:
אשכנזי והדס צפו בקלטת - ונתנו אור ירוק
לאחר שחרורן, פנו האסירות לטקס קצר בחלקת הקבר של יאסר ערפאת ברמאללה, ובהמשך תתקיים להן קבלת פנים רשמית במוקטעה בעיר. סוכנות "פלסטין היום" דיווחה כי הן צפויות להתקבל על-ידי הנשיא הפלסטיני אבו מאזן. למרות שחמאס עומד מאחורי העסקה, בלטה העובדה שבין עשרות דגלי הארגונים שהונפו בביתוניא, לא היה ולו דגל אחד של החמאס - אף שבין המשתחררות ישנן לפחות ארבע אסירות שנמנות על הארגון.
בין המשתחררות - נאהידה דגרה, תושבת כפר עין שליד רמאללה. הוריה, טאלב ורקייה, באו למקום עם ילדיה, נכדיהם. נהידה נעצרה במאי האחרון בחשד שניסתה לדקור חייל במחסום עטארה הסמוך לביר-זית. האב סיפר ל-ynet כי בני המשפחה שמחים: "אנו מבקשים מהראיס שיעשה הכול כדי שכל האסירות ישתחררו", אמר. "המעצר היה קשה, אבל אנחנו חייבים להתאחד ביחד כדי לסלק את הכיבוש מאדמותינו. הבת שלי רצתה להשמיע את קולה נגד הכיבוש".
האם רקייה מצביעה על בתה השנייה, הקרויה פלסטין, ואומרת: "היה קשה עם המאסר. לי לא איפשרו לראותה חמישה חודשים, רק לבעלה ולבנה. אבל אנחנו מאוד גאים בה וחושבים שעשתה מעשה של מאבק בכיבוש, ולא פשעה. היה קשה להיות עם הילדים שלה לבד, ואנחנו מאוד שמחים שהיא משתחררת ומקווים שכל האסירות והאסירים הגיבורים ישתחררו בקרוב". האם ציינה כי בבית מתוכננת חגיגה נוספת לבתה.
טאלב ורקייה דגרה, הוריה של נאהידה שהשתחררה (צילום: עלי ואקד)
כאמור, אסירה אחת - פאטמה יונס-זק - שוחררה לרצועת עזה. היא הגיעה למעבר ארז בשיירת כלי רכב של הצלב האדום. הם נכנסו באופן ישיר בלי להתעכב במקום, כך שגם פעילי מטה המאבק לשחרור גלעד שליט, שהפגינו במקום, לא הצליחו לפגוש אותה. מספר פעילים מהמטה נותרו במקום.
שחרור האסירות יצא לדרך ב-9:30 הבוקר, אז יצאו ארבעה טרנזיטים של יחידת "נחשון" של שירות בתי הסוהר מכלא השרון. שלושה מהם, ובהם 18 אסירות, הגיעו לפני השעה 11:00 לכלא עופר, ואילו הרכב הרביעי הוביל אסירה נוספת לכלא שקמה באשקלון, משם שוחררה לרצועת עזה דרך מעבר ארז. השחרור התבצע רק לאחר שאנשי שב"ס קיבלו "אור ירוק" מהממונה על המו"מ בעסקה, חגי הדס, שצפה בקלטת שהתקבלה מהמתווך הגרמני.
האסירה ה-20, רודה חביב, תשתחרר רק ביום ראשון. היא נוספה ברגע האחרון לרשימה במקומה של בראא'ה אל-מלכי בת ה-15, ששוחררה ממילא שלשום כיוון שתקופת מאסרה הסתיימה.
ברשימת 20 האסירות המשתחררות כלולות 14 אסירות שהורשעו או הואשמו בניסיון להרוג. מרביתן צפויות היו להשתחרר בכל מקרה בתוך כשנה. ארבע מהן טרם הורשעו, והיו עצורות עד תום ההליכים נגדן.