אירלנד: האמנה אושרה; "זה יום טוב לאירופה"
אזרחי אירלנד הצביעו בעד "אמנת ליסבון" - והרפורמות באירופה בדרך. ראש הממשלה: "העם האירי אמר את דברו בקול רם וברור"
עוד צעד קטן לגיבוש אירופה אחת: 67.1 מתושבי אירלנד אמרו היום (שבת) "כן" לחוקת האיחוד האירופי, המוכרת כ"אמנת ליסבון" ב משאל העם שנערך במדינה.
ראש ממשלת אירלנד, בריאן קוואן, הודיע אחר-הצהריים באופן רשמי כי "אמנת ליסבון", אושרה במשאל העם. קוון אמר במסיבת עיתונאים: "העם האירי אמר את דברו בקול רם וברור. זה יום טוב לאירלנד, זה יום טוב לאירופה.
שר החוץ האירי, מיהול מרטין, אמר לרדיו הממלכתי: "אני מאושר בשביל המדינה, זה נראה כמו ניצחון משכנע לתושבה החיובית במקרה הזה".
גם הברכות מחוץ לאירלנד החלו לזרום. שר החוץ השבדי, קרל בילדט, אמר כי האישור המסתמן של האמנה מהווה ניצחון חשוב למדינה עצמה ולאירופה כולה. שבדיה היא הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי:
ריצ'רד גרין, דובר אחד הארגונים הבולטים שהתנגדו לאימוץ האמנה, אישר גם הוא את התוצאות המסתמנות ואמר: "אנחנו מאוכזבים שלא שמעו לקול העם בפעם הראשונה. אני מבקש להביע צער עבור כל מי שהשקיעו מאמץ רב, מתוך אהבה למדינה".
הכדור עובר לצ'כיה ולפולין
אירלנד היתה המדינה היחידה מבין 27 החברות באיחוד שאזרחיה הצביעו נגד האמנה. בהמשך, ממתינה האמנה רק לאישרורה הרשמי על ידי צ'כיה ופולין, ואז תיסלל הדרך לשינויים מרחיקי לכת באיחוד, התלויים וממתינים להכרעה כבר זמן רב.
אמנת ליסבון היא למעשה גרסה מרוככת של החוקה המקורית, שב-2005 נדחתה על-ידי אזרחי צרפת והולנד. אלו אישרו את האמנה החדשה, שנחתמה ב-2007, אולם ביוני שעבר הצביעו אזרחי אירלנד נגדה,
בפער של 7 אחוז. מאז, פעלו מנהיגים אירופים כדי לספק למדינה ערבויות שיפיגו את חשש המתנגדים לה. אלה היו מודאגים בעיקר מהאפשרות שהאיחוד יתערב בשיקוליה של דבלין בכל הקשור להפלות, מיסוי ונייטרליות צבאית.
האמנה קוראת, בין היתר, לבצע רפורמה בהליך קבלת ההחלטות באיחוד. בניגוד לחוקה שנדחתה לפני ארבע שנים, האמנה הנוכחית אינה כוללת כל אזכור של נושאים סמליים, כגון המנון משותף או דגל. היא נתפסת כחיונית לשם ייעול התנהלותו של גוש המדינות, שתפח בשנים האחרונות מ-15 מדינות ל-27.