מהפך ביוון: הסוציאליסטים ניצחו בבחירות
החלטתו של ראש הממשלה, קוסטס קרמנליס, להקדים את הבחירות על רקע המשבר הכלכלי עלתה לממשלתו ביוקר רב. ממדגמים עולה כי הסוציאליסטים יזכו לרוב מוחלט בפרלמנט. קרמנליס הודה בתבוסה והתפטר מראשות הממשלה
המפלגה הסוציאליסטית ביוון ניצחה בבחירות לפרלמנט - כך עולה ממדגמים שפורסמו הערב (א') במדינה. ניצחונה של האופוזיציה הוא תוצאה ישירה של כעס הבוחרים על פרשיות השחיתות בהן היו מעורבים בכירי מפלגת השלטון והטיפול הכושל במשבר הכלכלי.
זמן קצר לאחר שפורסמו תוצאות המדגמים הכירה המפלגה השמרנית בתבוסתה. ראש הממשלה קוסטס קרמנליס כינס מסיבת עיתונאים והודיע כי הוא מתפטר מתפקידו כראש המפלגה.
לפי המדגמים, הסוציאליסטים זכו ל-43.8 אחוז מקולות הבוחרים, בעוד המפלגה השמרנית ומנהיגה - ראש הממשלה קרמנליס - זכו ל-33.9 אחוזים בלבד. הרוב שלו זכתה המפלגה הסוציאליסטית (PASOK) צפוי לאפשר לה רוב מוחלט בפרלמנט והקמת ממשלה יציבה - בתקופה שבה יוון נתפסת כ"חוליה החלשה" של אזור המטבע המשותף באיחוד האירופי.
מכון המחקר "קאפה", שערך מדגם עבור סוכנות הידיעות "רויטרס", מצביע על כך שהסוציאליסטים זכו ב-155 מתוך 300 מושבים בפרלמנט. מפלגת השלטון היוצאת, "דמוקרטיה חדשה", צפויה להחזיק ב-99 מושבים. זמן קצר לאחר פרסום המדגמים, הודה קרמנליס בהפסדו.
מצביעים באתונה, היום (צילום: AFP)
מנהיג הסוציאליסטים, ג'ורג' פפנדראו, הבטיח להזרים שלושה מליארד אירו במסגרת חבילת תמריצים לכלכלה היוונית ולהטיל מסים נוספים על האוכלוסיות המבוססות. "אני בטוח שיחד, אנו יכולים לשנות את יוון. אנחנו רוצים שינוי, אנחנו יכולים לבצע אותו, ונשיג אותו", אמר פפנדראו כשיצא מקלפי באתונה. דימיטרה ססרי, מזכירה בת 59 מאתונה, אמרה בצאתה מהקלפי: "הצבעתי עבור המפלגה הסוציאליסטית כי התאכזבתי מהממשלה הקודמת. קיבלנו מהם רק אדישות. אני רוצה לראות שינוי".
פפנדראו, בן 57, נולד בארה"ב ונחשב לפוליטיקאי בעל טון דיבור רך, בעוד ראש הממשלה היוצא קרמנליס, בן 53, נחשב למנהיג כריזמטי. שניהם משתייכים לשושלות בולטות בפוליטיקה היוונית. סקרי דעת קהל שנערכו לפני הבחירות הראו כי הבוחר היווני מוכן לשים סוף לחמש שנות שלטונה של המפלגה השמרנית, שהבטיחה להילחם בשחיתות ושקעה בסקנדלים פעם אחר פעם. קרמנליס החליט לפני כחודש להקדים את הבחירות בניסיון לקבל מאזרחי המדינה מנדט מחודש, זאת למרות שרבים משריו הבכירים התנגדו להחלטה בטענה שמדובר ב"הימור מסוכן".