"המשטרה לא תמנע מאיתנו לבוא להר הבית"
אחרי יום של מהומות, בפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית מאשימים את המשטרה ב"יישום תוכנית מכוונת של הממשל, שנמצאת במגירה לאורך שנים". בחמאס קראו לצאת לאינתיפאדה חדשה. היום מצפים בכותל לרבבות יהודים בברכת הכוהנים, והמשטרה תגברה את כוחותיה
יִשָּׂא ה' פָּנָיו אֵלֶיךָ וְיָשֵׂם לְךָ שָׁלוֹם. כך יקראו אלפי מתפללים יהודים הבוקר (יום ב') במהלך ברכת הכהנים ברחבת הכותל המערבי. עם זאת, נראה כי פעמי השלום רחוקים מהכותל ומהר הבית המתנשא מעליו, על רקע התקריות האלימות שהתרחשו במקום אתמול.
המשטרה צפויה להיערך בכוח גדול באזור ההר והגבילה באופן משמעותי את כניסת המתפללים המוסלמים, אך בתנועה האיסלאמית התעקשו גם אמש: "אנחנו לא נרתעים, נמשיך ונגיע למקום. אל אקצה הוא אחד הדברים הכי חשובים עבורנו".
בתוך כך, קראה תנועת חמאס לאינתיפאדה חדשה כדי להגן על מסגד אל אקצה. התנועה פרסמה הודעה רשמית ובה נטען כי "פגיעה באל-אקצה תתפוצץ בפני התוקפנות הציונית". חמאס הטילה אחריות מלאה על ישראל להשלכות האירועים במסגדים ובמזרח ירושלים. התנועה קראה לעמים בעולם הערבי והמוסלמי ובשטחים לצאת לאינתיפאדה חדשה לצורך ההגנה על ירושלים ואל-אקצה.
בהערכת מצב במחוז ירושלים של המשטרה הוחלט אמש למנוע כניסת מבקרים להר הבית, ולאפשר כניסה רק למתפללים מוסלמים בעלי תעודות זהות כחולות, בני 50 ומעלה. על נשים לא תהיה הגבלה.
בנוסף, הוחלט על המשך הפריסה המוגברת של המשטרה ומג"ב, גם לאור הציפייה לעשות אלפי מתפללים יהודים בכותל.
בפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית ברכו על שחרורו בערבות של שייח כמאל חטיב, סגנו של ראש הפלג, שהורחק מהעיר ל-15 יום אחרי שהיה עצור במשך רוב היום. בתנועה הדגישו עם זאת כי גם אם ינסו להרחיק אישים בכירים נוספים מלהגיע לבירה, הם ימשיכו ויעלו אל המסגד שבהר הבית.
השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' סירב להתייחס לאירועים, אך מלשכתו נמסר כי הוא קיים "מספר התייעצויות עם מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, על רקע האירועים האחרונים סביב הר הבית, על מנת להמשיך בשמירה על הסדר והשקט".
ראאד סלאח שילהב את המוסלמים
בתנועה האיסלאמית העריכו כבר ביום שישי בערב שבוקר התפילה של יום ראשון יסתיים במהומות. המנהיג, השייח ראאד סלאח, אמר אז בנאומו בכנס השנתי למען אל אקצה: "אם יגידו לנו לוותר על מסגד אל אקצה או להיות שאהידים התשובה מבחינתנו ברורה - להיות שאהידים. בדם ואש נפדה את אל אקצה".
לקריאותיו המשולהבות נענו רבבות מאמינים שהגיעו אתמול לפנות בוקר עם אוטובוסים לירושלים. "התוכנית הייתה מכוונת, כבר בדרך הקימו מחסומים וחלק מהאוטובוסים נדרשו לחזור", אמר דובר הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, עו"ד זאהי נוג'ידאת. "במשטרה לא רצו שנגיע בכמות גדולה. הם רצו כמות של אנשים שהם יוכלו לטפל בה".
לדבריו, "המשטרה מבצעת את המדיניות של הממשל הישראלי. זו תוכנית שנמצאת במגרה אמנם לאורך שנים - אך אין זה סוד. בן גוריון כבר אמר שלמדינה אין ערך בלי ירושלים,
ובלי ירושלים זה בלי הר הבית. חשוב שיבינו שמדובר בסכסוך דתי. זה לא פוליטיקה, זה לא יהודי או ערבי - זו הדת שלנו, האמונה שלנו, ומובן מאליו שנרצה לבוא ולהתפלל כאן. ההחלטות של המשטרה או הממשל בישראל לא ימנעו מאיתנו מלהוסיף ולבוא לפה".
אחרי שורת עצרות ברחבי העולם הערבי, המהומות בהר הבית הובילו גם למתיחות דיפלומטית. שגריר ישראל בירדן, יעקב רוזן, זומן לשיחת נזיפה במשרד החוץ בעמאן בעקבות התקריות האלימות - וגם הבנייה במזרח ירושלים. הזעם הירדני נוגע בין היתר ל"השפלתו" של ראש הווקף בירושלים, מי שנחשב לנציגיהם בעיר, אחרי שלא הורשה להיכנס אתמול למתחם.