קפה מרזה? 13 מיתוסים ודילמות של דיאטה
האם אפשר לאכול ירקות בלי חשבון בדיאטה? ומה לגבי שתייה מרובה - מעודדת הרזייה? מה קורה אם מתאמנים בלילה, מותר לאכול אחר-כך? מבחר מיתוסים שכל מאותגר משקלית מתחבט בהם - והאמת מאחוריהם
אם אתם בתהליך של ירידה במשקל, בוודאי נתקלתם בלא מעט התלבטויות ודילמות בדרך לתזונה נכונה. הנה מספר מיתוסים שכיחים, והאמת לגביהם:
1. אפשר לוותר על ארוחת הבוקר
אפשר, אבל רצוי שלא. ארוחת הבוקר, כמו יתר הארוחות במהלך היום, נועדה לספק לגוף אנרגיה. ויתור על ארוחה גורם לגוף לשרוף פחות. כתוצאה מכך אנחנו גם מתקשים לרדת במשקל וגם מגיעים לארוחה הבאה רעבים יותר. ואז, כשאוכלים יותר מדי, העודף "מתיישב" חזרה ברקמת השומן. אז מה הרווחנו?
2. לחם מחיטה מלאה משמין פחות מלחם רגיל
מבחינת כמות הפחמימות והקלוריות, אין הבדל בין לחם אחיד ללחם גורמה ובין לחם לבן ללחם מלא. ההבדל התזונתי בין לחם מלא ללחם לבן נובע מתהליכי עיבוד שונים של הקמח. הקמח המלא עשוי מחיטה שלא קולפה ולכן הלחם המלא עשיר יותר בסיבים תזונתיים. אז נכון שספיגתו של הלחם המלא איטית יותר, אבל אכילה של ירקות ליד לחם לבן (שגם הם מספקים סיבים תזונתיים) עושה בדיוק אותה פעולה.
3. טוסט משמין פחות מלחם רגיל
טריותו של הלחם אינה משנה את ערכו הקלורי. טוסט הוא פרוסת לחם שייבשו ממנה את המים, אבל כמות הפחמימות והקלוריות שתספק תהיה זהה לזו של לחם רגיל.
4. ירקות בדיאטה? לאכול בלי הגבלה
למרות שירקות נחשבים מזון דיאטטי, "הרבה דיאטה" גם היא לא נכונה. הירקות מכילים סוכרים. לכן, שתייה של מרקי ומיצי ירקות לאורך היום, כמו גם "נשנוש" של ירקות, תוביל בסופו של דבר לחריגה מהתקציב. מה גם שלירקות מוסיפים רטבים, מקפיצים בשמן וכדומה, ואז לעודפי הסוכרים מהירקות מתלווים גם עודפי שומן יחד עם זאת, אם תשמרו על תבנית האכילה שלכם ותשלבו ירקות בארוחות, הרי שגם אם תחרגו בירק או שניים, לא יקרה כלום.
5. עדיף לאכול ירקות חיים ולא מבושלים
ממש לא. גם ירקות חיים וגם מבושלים – בריאים וחשובים. לא משנה חי או מבושל. מה שחשוב זה לאכול ירקות. היות וישנם ירקות שאפשר לאכול רק במצב מבושל - בשלו ואכלו. כל המגוון הרי זה משובח.
6. שתייה מרובה של מים מעודדת הרזייה
למרות חשיבותם המרובה, מים (וכל משקה אחר) אינם תורמים להרזיה. מים מעודדים יציאות, ובעקבות כך גם (אולי) ירידה במשקל. אבל ירידה במשקל זו איננה בהכרח הרזיה של רקמת שומן.
7. קפה מרזה
לא. מצד שני, הוא גם לא משמין. מה שיכול לעשות את ההבדל הוא אם אתם שותים את הקפה שלכם עם סוכר וחלב. אלה, להבדיל מהקפה, צריכים להילקח בחשבון.
8. מלח אוצר נוזלים ומפריע להרזייה
נכון שמלח אוצר נוזלים, אבל הוא אינו מפריע להרזייה. עודף הנוזלים, שייווצר בעקבות אכילת כמות גדולה מדי של מלח, יגרום מן הסתם לעלייה במשקל. אבל, לרקמת השומן, שאותה אנחנו שואפים לצמצם, לא יקרה שום דבר. מסקנה: מלח משפיע על המשקל אבל לא על תהליך ההרזיה.
9. הליכה מתונה עדיפה על ריצה
מה שעדיף הוא מה שאתם מעדיפים. כלומר, להתאים את הפעילות הגופנית להעדפות שלכם. יחד עם זאת, אין ספק שריצה שורפת יותר מהליכה, הליכה מהירה שורפת יותר מהליכה איטית, וכן הלאה. ככול שמתאמצים יותר שורפים יותר, וככול ששורפים יותר אפשר לאכול יותר. שריפת השומנים, אגב, לא יורדת במעבר ממאמץ מתון למאמץ גבוה.
10. רצוי לא לאכול בשעות מאוחרות, אפילו אם האימון מתבצע בערב
גם אם מדובר בערב, ואפילו בלילה, רצוי לאכול אחרי אימון. אחרי פעילות עולה קצב שרפת הקלוריות, וזה קורה גם בשעה מאוחרת. כלומר, גם בשעות אלה הגוף נוטה יותר לשרוף את הקלוריות מאשר לאגור אותן, ולכן זה הזמן לאכול. להיפך, הימנעות מאכילה תפחית מיכולת ההתאוששות של הגוף לאחר אימון ועלולה להתפרש כהרעבה.
11. לא חייבים לאכול אחרי אימון אם לא רעבים
ככלל, רצוי לאכול אחרי אימון. לגבי חוסר תחושת הרעב, הרי שאימון אכן יכול לטשטש אותה. מצד אחד, אחרי אימון יש תמיד ירידה ברמת הסוכר בדם, וזו מובילה לתחושת רעב. מצד אחר, האימון גורם גם לעלייה בחום הגוף וגם לשינויים הורמונליים המפחיתים את תחושת הרעב. השפעות אלה של האימון הולכות ופוחתות ומי שלא מקפיד לאכול במסגרת השעה שלאחר האימון ימצא עצמו מורעב וחסר שליטה.
12. המשקל אחרי אימון מראה כמה שרפתי באימון
ממש לא. הירידה הנראית על המשקל נגרמת ברובה מאיבוד נוזלים במהלך האימון ולא מפירוק של שומנים.
13. ככל שמזיעים יותר שורפים יותר קלוריות?
לא בהכרח. בין השאר, הזעה היא תוצאה של יכולת וויסות הטמפרטורה של הגוף. לכן, ככול שיהיה חם יותר ולח יותר בחוץ נזיע יותר, ללא קשר לסוג הפעילות ועצימותה.
הכותב הוא דיאטן קליני, מומחה לתזונה רפואית לירידה במשקל, תזונת ספורט ומנכ"ל חברת דיאטת ברק