חג סוכות מתוח: ירושלים צועדת
בגבעת התחמושת יצאה הבוקר לדרך צעדת ירושלים המסורתית. זה ימשיך בהפנינג בגן סאקר, ובדרך - סילואן. הלילה, אחרי עוד יום של מהומות בבירה, נשמעו קריאות במסגדים לשהות ליד אל-אקצה ולהדוף ניסיונות של יהודים להיכנס למתחם
עוד יום של אלימות? צעדת ירושלים המסורתית מתקיימת היום (ג') בבירה על רקע המתיחות סביב הר הבית וההתפרעויות האלימות של הימים האחרונים. במשטרת ירושלים הכריזו על כוננות שיא בשל חשש מחידוש העימותים במזרח העיר. במסגדים בירושלים נשמעו אמש קריאות לתושבים הפלסטינים לצאת ולשהות בקרבת מסגד אל אקצה, מחשש שיהודים יפרצו אליו.
הערבים נקראו ברמקולים להדוף את כל הנסיונות של קבוצות יהודיות להיכנס למקום הקדוש. בעקבות הערכת מצב שהתקיימה במשטרת מחוז ירושלים, בראשות מפקד המחוז ניצב אהרון פרנקו, נפרסו הבוקר מאות שוטרים ושוטרי מג"ב סביב הר הבית, בסמטאות העיר העתיקה ובמזרח העיר. כוחות גדולים נוספים הוצבו לאבטחת האלפים שצפויים לצעוד במרכז ירושלים.
גורמים במשטרת ירושלים הדגישו שוב, כי יטפלו בנחישות בכל ניסיון להפר את הסדר ויפעלו ביד קשה נגד כל מי שישתתף במהומות. לנוכח העימותים הנמשכים, נותר הר הבית סגור למבקרים גם היום. אשר למתפללים מוסלמים, המשטרה מאפשרת רק לבעלי תעודת זהות כחולה להתפלל בהר, כשגיל הגברים מוגבל ל-50 ומעלה.
צעדת ירושלים מתקיימת מדי שנה תחת אבטחה כבדה, אך בשל המצב הרגיש קוראת המשטרה לציבור להישמע להוראות השוטרים ולשמור על הסדר. הצעדה - למטיבי לכת - יצאה הבוקר מגבעת התחמושת, והיא תעבור בסילואן, משכנות שאננים, טלבייה, רחביה ועמק המצלבה. בשעה 14:00 היא אמורה להגיע לגן סאקר ומשם להתקדם עם ציבור נרחב יותר לאורך הרחובות בצלאל, בן יהודה, המלך ג'ורג', אגרון, העמק עד לחניון קרתא. כל הצירים המובילים אל הצעדה ייסגרו לתנועה החל מהשעה 13:30.
החשש: ארגוני טרור יצטרפו למהומות
גם בצה"ל עוקבים אחר ההסלמה בירושלים, בעיקר מחשש שהמהומות יגיעו גם לאזורים אחרים ויזכו לחיזוק מצד ארגוני טרור פלסטינים או התארגנויות פלסטיניות מקומיות. לפי שעה מעריכים גורמי צבא כי לא צפויה הסלמה משמעותית בשטחים או ברצועת עזה. עם זאת, בדיוני הערכות מצב נדרשים למה שקורה בירושלים על מנת לבחון כיצד הדברים עשויים להתפתח.
נתוני חודש ספטבמר מצביעים כבר על עלייה באירועי הטרור בכל הגזרות. בחודש החולף נרשמו 95 אירועי טרור לעומת 53 בחודש אוגוסט. 38 מהם היו בגזרת יהודה ושומרון (לעומת 32 באוגוסט) 45 ברצועת עזה (לעומת 19 באוגוסט) ו-12 בירושלים (לעומת שניים בלבד באוגוסט). מרבית האירועים כללו יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה.
במערכת הביטחון מתייחסים לעלייה זו בכובד ראש, שכן מדובר כמעט בהכפלה של ההיקף, ויחד עם הקריאות שנשמעות בימים האחרונים, עשוי מצב זה להחריף. "אנחנו יודעים להיערך גם להסלמה נרחבת יותר, בהיבטים של מענה מבצעי וגם בהיבטים של עיבוי כוח אדם. אבל עדיין מוקדם מדי להעריך לאן פני הדברים ולכן נמשיך לעקוב ולראות את ההתפתחויות ובהתאם לכך נפעל", אמר גורם צבאי בהקשר זה.
ירושלים בוערת - ואין מי שירגיע
אתמול נרשמה הסלמה בהתפרעויות, ושני אנשי כוחות הביטחון נפצעו בתקריות נפרדות סמוך למחנה הפליטים שועפט שבצפון העיר. בשעות הערב נפצע שוטר באורח קל לאחר שאבנים נזרקו לעבר מחסום. מוקדם יותר נפצע חייל באורח קל-בינוני, כשנדקר בגרונו על-ידי תושב מזרח העיר. הדוקר, בן 16 מהכפר הפלסטיני ענתא, נעצר על-ידי המשטרה. מאז תחילת המהומות נעצרו לפחות 50 מפגינים.
בקרב מנהיגי המאבק בהר הבית, וכן ברשות הפלסטינית, נשמעות קריאות המלבות את האלימות וקוראות לערבים להמשיך להתפרע, ולמדינות העולם "לרסן את ישראל". סגן ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, שייח כמאל חטיב, שנעצר שלשום בעקבות המהומות ושוחרר, הביע דאגה רבה מהאירועים:
"זו תחילתו של עידן קשה מאוד. מסגד אל-אקצה זה המסגד שלנו, ירושלים זו העיר שלנו. המקום הזה צריך להיות מקום לשלום ולא למלחמה", הוא הבהיר, לפני שהוסיף כי "גם אם יעמידו שוטרים עם סוסים וכלבים, זה לא ימנע מכל מוסלמי להגיע למסגד אל-אקצה".
ממשלת הרשות הפלסטינית בחרה להשתמש במהומות כדי לתקוף את ישראל, והאשימה אותה באחריות למתיחות. הממשלה הפלסטינית קראה לאזרחיה "להתייצב מול ישראל ומול תוכניותיה, שמטרתן לסכל כל מאמץ פלסטיני להקמת מדינה עצמאית בשטחים הכבושים בקווי 67', שבירתה ירושלים". היא גם קראה לעולם "לכפות על ישראל לסגת מניסיונותיה להשתלט על ירושלים ולייהד אותה".