גייטס וקלינטון: השיחות עם איראן - הצלחה חלקית
בראיון ל-CNN הבהירו שרי החוץ וההגנה כי השיחות עם איראן לא הוגדרו כהצלחה מסחררת, אלא "קנו" זמן לארה"ב כדי לבחון את כנות כוונותיה של המדינה. קלינטון: לא וויתרנו על סנקציות
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, ושר ההגנה רוברט גייטס, הגדירו את שיחות הגרעין שנערכו בין איראן והמעצמות בז'נבה כ"הצלחה חלקית" בלבד. בראיון שהעניקו השניים לרשת החדשות האמריקנית CNN אף שב גייטס וטען כי היה משוכנע מאז ומתמיד כי בכוונת איראן לייצר נשק גרעיני.
לטענת קלינטון, השיחות עם נציגי הרפובליקה האיסלאמית הניבו שלושה הסכמים ש"קנו" זמן עבור הממשל האמריקני, במהלכו
יוכל להעריך את רצינות כוונותיה של איראן בכל הנוגע למגעים עם המעצמות.
היא הבהירה עם זאת כי ארצות הברית לא וויתרה לחלוטין על מאמציה לגבש הסכמה להטלת סנקציות נוספות על איראן - ותמשיך בכך כל עוד לא תכריז איראן על הקפאת תוכניתה הגרעינית. בשבוע שעבר דיווחו כלי תקשורת אמריקנים כי ממשל אובמה מגבש תוכניות לפגיעה בקשריה הכלכליים של טהרן עם העולם, אם השיחות יסתיימו בכישלון.
על פי הדיווח, בין הרעיונות שנשקלו היו הקפאת נכסים והגבלות תנועה על איראנים, אנשי עסקים ואינדיווידואלים שיקיימו קשרים עם איראנים בתחומי העיסוק האלה. עד עתה התמקדו הסנקציות בעיקר נגד חברות ואנשים החשודים ברכישת או מכירת כלי נשק להשמדה המונית או רכיביהם.
בראיון, שב שר ההגנה גייטס על טענותיו לפיהן היה משוכנע מלכתחילה כי איראן פועלת לשם השגת נשק גרעיני. עם זאת, לטענתו ניתן יהיה לשכנע את המדינה כי הנשק שבכוונתה לפתח יהיה "בלתי יעיל" בטווח הארוך.
שיחות הגרעין בין איראן למעצמות, במסגרתן ניסו מדינות המערב לשכנע את טהרן להקפיא את תוכנית העשרת האורניום ולהוכיח שאינה מסתירה תוכנית לייצר נשק גרעיני, התחדשו ביום חמישי
בשבוע שעבר אחרי יותר משנה של קיפאון. אחרי ישיבה בין הנציגים קיימו נציגי ארצות הברית ואיראן פגישה ישירה ביניהם, שסימנה את המפגש בדרג הבכיר ביותר בין שתי המדינות מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979.
ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם, מוחמד אל-בראדעי, דווקא נשמע בתחילת השבוע אופטימי יותר מהשרים האמריקנים במהלך ביקור שערך באיראן. אל-בראדעי הגדיר את השיחות כמוצלחות, ואף בירך על המעבר האיראני "ממדיניות של עימות עם המערב לשיתוף פעולה ושקיפות". הוא מסר כי פקחים יבקרו במתקן החדש שחשפה איראן סמוך לעיר קום עוד החודש, אולם הדגיש כי אין "הוכחות קונקרטיות" לכך שאיראן פועלת לפיתוח נשק גרעיני.