משרד הביטחון מתנגד להקמת המכרה בערד
לא רק תושבי ערד ומשרד הבריאות מודאגים מהקמת מכרה פוספטים בסמוך לעיר. במכתב ששלח לאחרונה משרד הביטחון לפרקליטם של התושבים נכתב: "צה"ל מתנגד להקמת המכרה מחשש לבריאות החיילים השוהים בשטחי אימונים באזור"
מאבקם של תושבי ערד כנגד הקמת מכרה הפוספטים בשדה בריר, זוכה לחיזוק משמעותי: לצד התנגדותו של משרד הבריאות להקמת המכרה, הודיע משרד הביטחון כי גם הוא מתנגד להקמת המכרה, מחשש לחיי החיילים המתאמנים והמשרתים באזור.
עוד בנושא:
במכתב ששלחה לאחרונה עוזרת שר הביטחון, עו"ד רות בר, לפרקליטם של התושבים, נכתב כי "צה"ל מתנגד להקמת המכרה בשדה בריר מחשש לפגיעה בבריאות חיילי צה"ל השוהים בשטחי האימונים הפרוסים באזור זה". עמדת צה"ל נשלחה כבר לפני כשלושה חודשים לעו"ד אפי מיכאלי, המייצג את תושבי ערד בעתירה שהוגשה בנושא לבג"ץ וצורפה אמש לעתירתם.
בסמוך לשדה הפוספטים המתוכנן קיימים לא רק שטחי אימונים רבים אלא גם מספר בסיסים, בהם משרתים חיילים רבים וגם משפחות המתגוררות בהם.
עמדה זו מצטרפת כאמור לתמיכה מחודשת שהביע משרד הבריאות בעמדת התושבים. לפני כשבועיים נפגשו נציגי התושבים עם בכירי משרד הבריאות בהם סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, אשר הבהיר כי משרדו מתנגד להקמת המכרה. בעבר כבר הביע המשרד והאחראי על בריאות הציבור בו ד"ר איתמר גרוטו, את התנגדותו למהלך - אך עם הגשת העתירה בנושא לפני כחצי שנה, חזר בו משרד הבריאות וביקש לקבל חוות דעת בינלאומית כדי לקבוע באופן רשמי את עמדתו.
בדיון האחרון, בו כאמור שב המשרד אל עמדתו המקורית, אמר סגן השר ליצמן כי "באם קיימים חילוקי דעות בריאותיים בין הגופים, משרד הבריאות מתנגד. ממצאי הדו"ח...מצביעים על ההשפעות הבריאותיות שיכולות להיגרם בשל חשיפה לאבק, ירידה בתפקודי ראות ועלייה צפויה נוספת של מקרי סרטן הריאות".
עו"ד אפי מיכאלי, התייחס לעמדות שני המשרדים ואמר כי "הן מחזקות את טענתנו הבסיסית: בקיומה של סכנה מוחשית לחייהם ולבריאותם של תושבי הסביבה והחיילים המתאמנים באזור, יש לגנוז את תוכנית הקמתו של המכרה. דברים אלה מקבלים משנה תוקף כאשר תוכנית הקמתו של המכרה מונעת מאינטרס כלכלי צר של חברה בבעלות פרטית ולא מאינטרס ציבורי".
בשיחה עם Ynet התייחסה לנושא גם ד"ר שרית עוקד, תושבת ערד ומי שמובילה את מאבק התושבים בנושא. "התפקיד של המדינה הוא לשמור על תושביה ואנו שמחים על כל תמיכה שאנו זוכים לה בנושא הקמת המכרה. התיישבנו בערד מתוך שליחות וציונות ואנו מצפים שהמדינה תשמור עלינו".
המשרד להגנת הסביבה דווקא לא מתנגד
כיום אין עדיין תמימות דעים באשר לסכנות הסביבתיות והבריאותיות הכרוכות בהקמת מכרה פוספטים סמוך למקום יישוב. אולם אחת מחוות הדעת בנושא הצביעה בעבר כי המכרה יביא לעליה בתמותה בשיעור של 7 מתים נוספים בשנה.
המשרד להגנת הסביבה לעומת זאת, לא התנגד להקמת המכרה והבהיר בעבר כי על פי מדידות אנשי המקצוע במשרד לא צפוי המכרה להוות סכנה בריאותית לתושבים. במשרד מחזיקים בדעה כי ניתן לקיים במקום כרייה נסיונית למשך שנה ועל סמך תוצאות המדידות בשטח - לקבל החלטה באשר להקמת שדה בריר.
בעבר הביעה החברה לישראל, שמחזיקה בשליטה על "רותם אמפרט", את עמדתה בנושא וציינה כי במידה ויוכח כי אכן ישנה סכנה לבריאות התושבים - לא תתבצע במקום כרייה.
שוויים של סלעי הפוספט שבשדה בריר, מהם מייצרים דשנים חקלאיים, נאמד במאות מיליוני דולרים, והחלטת החברה שלא לכרות אותם משמעותה הפסד ניכר לחברה ואולם בחברה לישראל אמרו בעבר כי החברה מחויבת לתקנים אירופים מחמירים בנושאי איכות סביבה ובריאות.
רותם אמפרט: אין סכנה בריאותית - לתושבים ולחיילים
מחברת רותם אמפרט נמסר בתגובה: "אין סכנה בריאותית בכרייה בשדה בריר. זאת לפי חמש חוות דעת מקצועיות ובלתי תלויות מתחומים שונים שיש ביד החברה... לגבי החשש הבריאותי שמעלה משרד הביטחון, עמדתנו בנושא באה לידי ביטוי בחוות הדעת".
עוד נמסר: "עמדת רותם אמפרט היא כי יש להשלים במלואו את ההליך שהחל בוועדה המחוזית לתכנון ובניה לפני כשנה ובו ביקש משרד הבריאות ארכה של שנה על מנת לגבש את עמדתו בנושא הכרייה בשדה בריר- דבר שטרם נעשה. עוד טרם התכנסות הועדה המחוזית התחייבה רותם אמפרט מול הוועדה ומול המשרד להגנת הסביבה לפעולות מרחיקות לכת ותנאים מחמירים בכל הקשור לכרייה בשדה בריר
"השדה חיוני לתעסוקה באזור בגלל רזרבות הפוספט הדרושות לתעשיות ההמשך. מדובר במכרה פוספטים המזין תעשיות קיימות שהן בלב כלכלת האזור והמפרנסות אלפים בתעסוקה ישירה ועשרות אלפים בתעסוקה עקיפה אשר יחליף בעתיד מרבצים קיימים", לשון התגובה.