שתף קטע נבחר

"המדינה אחראית לכ-300 מקרי מוות מיותרים בשנה"

לפני כשנה התקבל בכנסת חוק להצבת מכשירי החייאה חשמליים במקומות ציבוריים. למה הוא לא מיושם? "אין לנו את הידע המקצועי ליישם את החוק. שמשרד הבריאות יטפל בזה", אומרים במשרד התמ"ת. מדינת ישראל יכלה לחסוך מעל ל-300 מקרי מוות בשנה עם ישום החוק הזה, אומר מנהל טיפול נמרץ באיכילוב, אבל מצפצפים שם על חייכם

בשבוע שעבר ניצלו חייו של תושב תל-אביב בן 73 שהתמוטט באזור כלבו שלום בתל אביב, לאחר שקיבל התקף לב במקום. קצין הביטחון של המגדל נזעק כשבידו דפיברילטור - מכשיר החייאה פשוט, שלפי החוק צריך להימצא בכל מקום ציבורי שבו נמצאים יותר מ-500 איש. לדברי פרופ' אריה רוט, מנהל היחידה לטיפול נמרץ בבית החולים איכילוב, האיש לא היה ניצל לולא השימוש בדפיברילטור.

 

יום למחרת האירוע נותק האיש ממכונת ההנשמה ומצבו מוגדר כעת טוב. "הוא חזר לעצמו לגמרי ועומד להשתחרר הביתה בימים הקרובים", אומר פרופ' אריה רוט, מנהל טיפול נמרץ לב באיכילוב, "הוא מאה אחוז בסדר".

 

מזלו של אותו אדם שיחק לו, טוען רוט, כשהתמוטט בסמוך למבנה ציבורי שבו מוחזק דפיברילטור, אחרת סביר שכבר לא היה איתנו. לפני שנה ושלושה חודשים אישרה הכנסת חוק הקובע שבכל מקום ציבורי יירכש דפיברילטור אך משרד התמ"ת, שהופקד על יישום החוק, לא הוציא עוד את התקנות ליישומו; בפועל, איש אינו אוכף את החובה לרכוש את מכשירי ההחייאה.

 

300-360 מיתות מיותרות בשנה

"במחיר של פחות מ-5,000 שקל ניתן להציל חיי אדם בישראל, וכדאי שהציבור יידע שמצפצפים על החוק", אומר רוט. "במקרה של דום לב שנובע מפרפור חדרים ובו הלב פועם בקצב מהיר, אם לא נותנים מכת חשמל בסיוע דפיברילטור  לבנאדם אין שום סיכוי לצאת מזה. אם אתה נותן מכת חשמל בזמן, הסיכוי להציל חיים הוא גדול ביותר, כפי שאירע במקרה האחרון".

  

לדברי רוט, בישראל לפחות כחמישה מקרים ביום של דום לב הנובע מפרפור חדרים, המתרחשים מחוץ לבתי החולים. "אם נניח שרק מקרה אחד מתרחש במקום ציבורי וניתן להציל אותו", אומר רוט, "עדיין מדובר בהצלת עולם ומלואו בסכום של פחות מ-5,000 שקל.אנחנו מדברים על 300-360 אנשים שניתן להציל בשנה אחת".

  

מכשיר הדפיברילטור פשוט להפעלה ואינו מצריך ידע מקצועי. המפעיל נדרש לחבר שתי מדבקות לגופו של האיש שעבר דום לב, בעוד המכשיר נותן הוראות קוליות למפעיל. "כל אידיוט יכול להפעיל את המכשיר, אבל אידיוטים גדולים יותר מתאמנים במכוני כושר שבהם אין את המכשיר הזה", מתמרמר הפרופ' מאיכילוב. "יש חוק ויש מציאות והמציאות הא שיש מקומות ספורים שמחזיקים בדפיברילטור. אני קורא למרי אזרחי, שאנשים לא ייכנסו לקניונים ולמקומות שלא מחזיקים בהם את המכשיר ובכך יעזרו לאכוף את החוק".

 

"משרד התמ"ת מסכן חיי אדם"

שר התיירות סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו) וח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) עמדו מאחורי החוק המחייב הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, והגדירו אותו כ"חוק מציל חיים". היום מאשים השר את משרד התמ"ת באי יישום החוק: "למרות נחיצותו של החוק והצלחתו המוכחת בהצלת חיי אדם," טוען מיסז'ניקוב, "המקרה שאירע במגדל שלום הוא ההוכחה לכך שמשרד התמ"ת מסרב באופן עיקש לפעול ליישומו, ובכך עובר על החוק ומסכן חיי אדם".

 

לדבריו, הוא פנה למשרד התמ"ת כמה פעמים וביקש לפעול לאכיפת החוק: "התנהלות של משרד התמ"ת בסירובו ליישם  את החוק בלתי נסלחת, בלתי אחראית ומהווה הפקרות ומשחק בחיי אדם".  

 

במשרד התמ"ת מסבירים כי מדובר בתחום מקצועי שהם אינם בקיאים בו, ומבקשים להעביר את האחריות ליישום החוק למשרד הבריאות. יורם אלעזרי, מפקח עבודה ראשי במשרד התמ"ת, הסביר כי "החוק הזה לא נותן למשרד התמ"ת לפעול בתחום שבו יש לנו סמכויות לפעול. נושא מכשירי ההחייאה קשור למכשירים רפואיים ולמשרד התמ"ת אין את הידע המקצועי. נפגשנו עם בכירי הקרדיולוגים כדי להבין את משמעויות החוק והבנו שאין לנו ידע מקצועי בתחום".

 

"מפקחי משרד התמ"ת הם מהנדסי בניין ומהנדסי מכונות. כפי שלא היית רוצה שפרמדיק יבדוק לך את המעלית, חשוב שבתחום הזה תטפל הסמכות מקצועית העליונה וזהו משרד הבריאות. הפננו בקשה לוועדת העבודה להעביר את האחריות למשרד הבריאות. בשלב זה אין שום אפשרות ליישם את החוק".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
5,000 שקל - והצלת חיי אדם
צילום: Gettyimages Imagebank
משחק בחיי אדם. ח"כ מיסז'ניקוב
מתוך אתר הכנסת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים