שתף קטע נבחר

הג'נוסייד ברואנדה: נעצר הרוצח של "המלכה"

15 שנה אחרי מלחמת האזרחים, נתפס באוגנדה אידלפונסה ניזיימאנה, שהיה מפקד המודיעין והמבצעים המיוחדים בצבא, ועמד מאחורי הקמת יחידות מוות שרצחו אלפי בני טוטסי - בהם רוזלי ג'יקנדה, שהייתה מלכת רואנדה בטרם הפכה לרפובליקה

אחד החשודים המרכזיים ברצח העם שאירע ברואנדה בשנות ה-90 נעצר השבוע בקמפלה, בירת אוגנדה השכנה. כך מדווחת היום (ג') התקשורת באוגנדה. אידֵלפונסה ניזיימאנה חשוד שעמד מאחורי רציחתם של אלפים מבני שבט הטוטסי, ובהם "מלכת" רואנדה הנערצת, רוזלי ג'יקנדה.

 

המשטרה באוגנדה דיווחה כי ניזיימאנה נכנס למדינה מהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ב-1 באוקטובר, בעזרת מסמכים מזויפים, וכי הוא היה בדרכו לקניה.

 

ניצולים מרצח העם (צילום ארכיון: AP)

 

כ-800 אלף בני אדם, רובם בני טוטסי וחלקם מתונים משבט ההוטו, נרצחו על ידי מיליציות של בני ההוטו בכ-100 ימי טבח במהלך מלחמת האזרחים ב-1994. בנובמבר 2000 הוגש לבית הדין הבינלאומי הדן בפשעים שבוצעו ברואנדה (ICTR) כתב אישום נגד ניזיימאנה בגין רצח עם ופשעים נגד האנושות, בשל מעורבותו במעשים.

 

לאחר מעצרו, הוטס ניזיימאנה במטוס של האו"ם לעיר ארושה שבטנזניה, שם יושב בית הדין.

 

בני הטוטסי נרצחו במאצ'טות במחסומים

מקורות בממשלת רואנדה אמרו ל-BBC כי ניזיימאנה היה אחד המבוקשים הבכירים ביותר מאז רצח העם. בימי הטבח הוא היה מפקד המודיעין והמבצעים המיוחדים בצבא רואנדה. לפי החשדות נגדו, הוא הקים יחידות שתפקידן היה להוציא לפועל את מעשי הטבח. אחת היחידות האלה, לפי החשד, הרגה את המלכה ג'יקנדה, אלמנתו של המלך מוטרה השלישי, שמת ב-1959, זמן קצר לפני שרואנדה הפכה לרפובליקה.

 

על פי עדויות שפירסם ארגון Human Rights Watch ב-1999, חיילי ההוטו הוציאו את המלכה בת ה-80 מביתה בעיר בוטארה, וירו בה מאחורי המוזיאון הלאומי בעיר. הם בזזו את ביתה ורצחו עוד כמה נשים ממשק הבית שלה.

 

על פי כתב האישום שהוגש נגדו, בין היתר, הוא הורה לחייליו לחטוף קבוצת פליטים, בהם 25 ילדים, ממנזר - והם לעולם לא נראו שוב. הוא הורה גם על חטיפתם ורציחתם של שני כמרים.

 

עוד נכתב בכתב האישום, כי ניזיימאנה הכין רשימות של בני טוטסי שיש להרוג, והורה על הקמת מחסומי דרכים, שבהם עצרו בני טוטסי ורצחו אותם במאצ'טות.

 

משפטיהם של החשודים במעורבות ברצח העם נמשכים גם בשנים האחרונות. ביוני האחרון זוכה שר החוץ מאשמת רצח עם, זמן קצר לאחר שבית המשפט גזר 30 שנות מאסר על שר הפנים, שהורשע כי היה אחד ה"מוחות" מאחורי מעשי הרצח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ילדים שניצלו מרצח העם (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים