שתף קטע נבחר

 

אנשי ראאד סלאח מנסים למתנו: 'הסגנון מזיק לנו'

בתנועה האסלאמית מזדהים עם עמדותיו של ראש הפלג הצפוני, אך סבורים שאופן הצגתן אינו משרת את האינטרסים שלה. "יש דרך להגיד את הדברים", אומר אחד ממקימיה, "אנחנו לא קוראים להתקוממות ואינתיפאדה". קרע פנימי? אל תבנו על זה: "שהממשלה תפסיק להתגרות במוסלמים, ותתן את אל-אקצה"

המשטרה טוענת שהשייח ראאד סלאח ניסה להצית את ירושלים, אך האם דווקא בביתו משתוללת האש? פחות מיממה אחרי שמנהיג הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית נעצר והורחק מהבירה למשך 30 יום, נשמעו היום (ד') בתנועה תלונות, לפיהן סגנונו המתריס והבוטה אינו משרת את האינטרס של ערביי ישראל, ואף פוגע בהם. מנגד, הבהירו בתנועה האסלאמית כי תוכן הדברים משקף את עמדתם נאמנה, ויצאו נגד הקריאות לאסור את פעילותה.

 

"הדברים הלוחמניים שאמר השייח סלאח מייצגים אותנו במהותם, אבל אפשר להגיד אותם בנעימות, יש דרך להגיד את הדברים אחרת", קובל אחד ממקימי התנועה, השייח' האשם עבד אל-רחמן.

 

כבר אתמול הבינו בתנועה האסלאמית שהשייח ראאד, מי שכונה לא אחת "סלאח א-דין של המאה ה-21" ו"שייח אל-אקצה", הוביל אותם לטיפוס על עץ גבוה מדי, וקראו לו לצאת מהאוהל שלו בירושלים ולשוב הביתה. "הבנו שזה פוגע בתנועה באופן בלתי הפיך", הסביר אחד מבכיריה.

 

רגע לפני מעצרו אמש של השייח סלאח בעקבות קריאות חוזרות ונשנות של פוליטיקאים וארגונים יהודיים, עוד התכנסו ראשי התנועה באום אל-פאחם, בניסיון להנמיך את גובה הלהבות. במהלך הישיבה הסוערת, שגם אליה סירב סלאח להגיע, החליטו המשתתפים לשלוח פחות מתפללים באוטובוסים למסגד אל-אקצה. זאת, אחרי שבסוף השבוע הוגדל מספר האוטובוסים שעשו דרכם אליו, בניסיון להביא מוסלמים רבים יותר להתפלל במסגד.


סלאח בהארכת מעצרו. "הדברים נכונים, הדרך לא" (צילום: גיל יוחנן)

 

בכירי התנועה שיגרו בתום הכינוס גם מסר נחרץ לסלאח - עזוב את מקום מושבך בוואדי ג'וז, ושוב הביתה, אך זה לא נענה לתחינות. השייח קרא שוב להגיע למסגד אל-אקצה, ואמר כי בין הפקרת המסגד הקדוש לבתי הכלא - הוא ואנשיו בוחרים באפשרות השנייה. ל"עזרתה" של התנועה נחלץ בית משפט השלום בירושלים, שקבע כי על סלאח לעזוב את העיר.

 

"לא רוצים התקוממות ולא אינתיפאדה"

היום, עם שובו הביתה, שוחחו עם סלאח בכירים בתנועה האסלאמית, וביקשו ממנו לאפשר גם לאנשים נוספים בתנועה לומר את דברם. "התנועה האסלאמית לא קוראת להתקוממות ולא לאינתיפאדה", מבהיר עבד אל-רחמן.

 

"אנחנו תנועה שקוראת לחיים טובים ביחד, וחושבת מה ניתן לעשות כדי שהדברים לא יתגלגלו ככדור שלג. המנהיגים הפוליטיים, גם שלנו וגם אלה שיושבים בממשלה, צריכים להנמיך את הלהבות ולמתן את ההצהרות הלוחמניות", הסביר. "אני אומר למנהיגים בממשלה: הפסיקו להתגרות במוסלמים, ותנו לנו זכות מלאה על מסגד אל-אקצה".

 

סגנו של ראאד סלאח, השייח כמאל חטיב, שנעצר אף הוא במהלך המהומות, אישר היום כי אכן התקיימה אתמול ישיבה באום אל-פחם.

"אין זה סוד שהישיבה התקיימה והתקבלו בה החלטות. אנחנו רוצים לכבות את האש ושהכל יתנהל באופן רגוע. חבל שיש פוליטיקאים שמשמיעים כל מני אמירות על התנועה ומבקשים לעשות הון פוליטי על חשבוננו".

 

בכיר נוסף, חבר בלשכה המדינית של התנועה האסלאמית, הודה כי "הבנו שדבריו של סלאח, כפי שהם מובאים בתקשורת, פוגעים בתנועה. אנחנו מסכימים עם הדברים, אך לא עם הדרך". כעת נותר לראות אם בימים הקרובים ימתן סלאח את דבריו, כדי להקל את המחלוקות עם אנשי תנועתו שאינם רואים איתו עין בעין חלק מצעדיו.

 

דובר התנועה האסלאמית, עו"ד זאהי נג'ידאת, אמר בתגובה לדברים כי "התנועה עומדת מאחורי השייח ראאד סלאח ועומדת מאחורי כל אות וכל מילה שאמר ויאמר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלאח. התבקש לתת לאחרים להתבטא
צילום: זום אאוט הפקות
כמאל חטיב. "רוצים להרגיע"
צילום: עידו בקר
מומלצים