שתף קטע נבחר

 

איראן: "הנובל צריך לעודד פעולה נגד אי צדק"

באיראן נשכו שפתיים ובירכו את הנשיא אובמה על זכייתו בפרס, אך יועצו של אחמדינג'אד הוסיף כי "הפרס צריך לעודד את אובמה לפעול למען סיום אי-הצדק בעולם". אחרים היו פחות דיפלומטיים: "זו בדיחה", אמר מנהיג איסלאמי בפקיסטן. "מה הוא עשה למען שלום בעיראק ואפגניסטן?"

ההכרזה המפתיעה על הזוכה בפרס נובל מציפה מחדש מחלוקות ישנות ברחבי העולם. על אף הסכסוך ארוך השנים בין שתי המדינות, מיהרו היום (ו') באיראן לברך את נשיא ארה"ב ברק אובמה על זכייתו בפרס נובל לשלום. עם זאת, הודגש בהודעת השלטונות האיראניים, "הפרס צריך לעודד את אובמה לפעול למען סיום אי-הצדק בעולם". ההודעה נמסרה על ידי אחד מעוזריו של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד, עלי אכבר ג'אבנפקר, זמן לא רב לאחר שפורסם עוד איום איראני מפורש על ארה"ב וישראל - במקרה של התקפה. 

  

זכייה בהפתעה - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

"אנחנו לא כועסים", הודגש בהודעה האיראנית, שבה נמנו שני תחומים שבהם על אובמה לפעול כדי להוכיח שהוא זכאי לפרס: "עליו לפעול להסרת זכות הווטו שיש לארה"ב וליתר ארבע החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם, ולפעול לצמצום הפער בין העשירים לעניים בארה"ב ובמדינות שנמצאות תחת השפעתה".

 

ועוד בעולם המוסלמי - חמיד קרזאי, נשיא אפגניסטן שהוא למעשה בן חסות של ארה"ב, הספיק כבר לברך את הנשיא אובמה על בחירתו. "הוא האדם הנכון", אמר קרזאי, השותף למלחמתה של ארה"ב נגד הטליבאן. אובמה יצטרך להחליט בקרוב אם ישלח תגבור של כוחות לאפגניסטן.

 

מאידך, גורמים איסלאמיים מגיבים בזלזול לבחירה. "זו בדיחה", אמר ליאקאת באלוח, מנהיג בכיר ב"ג'מאעה איסלאמייה" בפקיסטן, מפלגה איסלאמית שמרנית. "זו בושה לאלו שבחרו בו, משום שהוא לא עשה דבר למען השלום. איזה שינוי הוא הביא בעיראק, במזרח התיכון או באפגניסטן?".

 

גם בעיראק, נראה שהבחירה אינה מתקבלת בתשואות ברחובות. "הפרס לא מגיע לו", אמר איסלאם אל-חזארג'י, תושב בגדאד. "כל הבעית - עיראק, אפגניסטן - לא נפתרו. איש ה'שינוי' לא הביא עדיין שום שינוי". 

 

"לכד את תשומת לב העולם"

מוקדם יותר הודיעה ועדת הפרס באוסלו על בחירתו של אובמה כזוכה בפרס ל-2009, בשל מה שהוגדר כ"מאמציו המיוחדים לחיזוק הדיפלומטיה בעולם ולשיתוף פעולה בין העמים". הפרס, ששוויו 10 מיליון קרונות שוודיות (1.4 מיליון דולר), יוענק לאובמה באוסלו בירת נורווגיה ב-10 בדצמבר.

 

"לעתים נדירות בלבד הצליח אדם, באותה מידה שאובמה הצליח, ללכוד את

תשומת לבו של העולם ולהציג לתושביו תקווה לעתיד טוב יותר", כתבה הוועדה בנימוקיה. "הדיפלומטיה שלו מבוססת על ההבנה שהאנשים המנהיגים את העולם צריכים לעשות זאת על בסיס ערכים וגישות המשותפים לרוב אוכלוסייתו".

 

"אובמה, כנשיא, יצר אקלים חדש של פוליטיקה בינלאומית", הוסיפה הוועדה. "דיפלומטיה רב צדדית תפסה מחדש את עמדתה המרכזית, עם דגש על התפקיד שיכולים למלא האו"ם ושאר מוסדות בינלאומיים". עוד ציינה הוועדה כי בהחלטתה ראתה חשיבות מיוחדת לחזונו של אובמה ולפעילותו למען עולם ללא נשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הנשיא אובמה
צילום: AFP
נשיא איראן אחמדינג'אד. "לא כועסים"
צילום: רויטרס
מומלצים