5 ישראלים ששבו מנפאל סובלים מטיפוס הבטן
בשיבא מטפלים בחמישה ישראלים שחלו בטיפוס הבטן, לאחר ששבו מנפאל. ככל הנראה ישראלים נוספים נדבקו והם נקראים להיבדק. הסיבה האפשרית להדבקה: טבח בבית חב"ד
חמישה מטיילים ישראלים בשנות ה-20 לחייהם לקו בטיפוס הבטן בנפאל, והם מאושפזים במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. פרופ' אלי שוורץ, מנהל המרכז לרפואת מטיילים בשיבא, ממליץ לכל מי ששהה בנפאל בחודש האחרון וסובל מחום לפנות למרכז רפואי לבדיקה. ממשרד הבריאות נמסר כי המשרד יבצע חקירה אפידמיולוגית לזיהוי מקור אפשרי להדבקה ולאיתור מקרים נוספים.
בימים האחרונים התקבלו לאשפוז במרכז הרפואי שיבא חמישה מטיילים בשנות ה-20 לחייהם, שאובחנו כחולים בטיפוס הבטן (Typhoid Fever). כולם טיילו בחודש האחרון בנפאל. כל המאושפזים במחלקה הפנימית בשיבא סובלים מחום, מטופלים באמצעות אנטיביוטיקה ומצבם יציב. אין סכנה לחייהם.
המטיילים ציינו שאכלו מזון כשר בבתי חב"ד בקטמנדו ובפוקרה. בבתים אלה הבישול נעשה על-ידי עובדים מקומיים. בבית החולים אומרים כי אחת האפשרויות היא שאחד מעובדי המטבח הדביק את המטיילים בגלל היגיינת ידיים לא טובה.
העונה הזו נחשבת לפופולרית לטיולים בנפאל. מאות מטיילים שהו בנפאל ורבים מהם גם סעדו בתקופת החגים בבתי חב"ד. ככל הנראה ישראלים נוספים חולים במחלה. בבירור אצל חברים של המאושפזים התברר כי שני ישראלים נוספים חולים בתאילנד, לאחר שטיילו בנפאל.
הבעיה: היגיינה של עובדי מטבח
הדבקה על-ידי טבח היא תופעה שתוארה בהיסטוריה הרפואית ומכונה TYPHOID MARY - על-שם טבחית בניו-יורק שבשנות ה-30 של המאה הקודמת הדביקה עשרות אנשים במחלה זו. היא עצמה לא הייתה חולה אלא נשאית של החיידק המופרש בצואה. היגיינה לא מספיק טובה של הידיים אצל עובדי מטבח - עלולה לגרום להדבקה.
טיפוס הבטן - TYPHOID FEVER - היא מחלת חום קשה ביותר וממושכת הנגרמת על-ידי חיידקי הסלמונלה. החיידקים מגיעים למערכת העיכול לאחר אכילה או שתייה של אוכל מזוהם, חודרים משם לדם וגורמים לזיהום קשה העלול לגרום למוות אם אינו מטופל בזמן. הטיפול המקובל ניתן לתוך הווריד למשך כשבועיים.
החיסון הקיים למחלה יעיל כנגד סלמונלה מסוג Typhi בלבד למשך 2-3 שנים. החיסון אינו יעיל כנגד זן נוסף הנקרא PARATYPHI השכיח במזרח הרחוק. כל המטיילים שאובחנו עד כה לקו בזן זה של המחלה. עד היום אין חיסון בתהליכי פיתוח כנגד זן אלים זה, למרות שרופאים העוסקים ברפואת מטיילים שבים ומציינים את הצורך גם בחיסון זה.
פרופ' אלי שוורץ, מנהל המרכז לרפואת מטיילים בשיבא, קיבל דיווח על חשוד כחולה נוסף בבית החולים שערי צדק. אף הוא חזר מנפאל וסובל מחום גבוה. "זה נראה כמו התפרצות שאנחנו תופסים את ההתחלה שלה ואין לדעת בכמה מקרים מדובר. חשוב להדגיש שכל מטייל שחזר בחודש האחרון עם חום מנפאל צריך לפנות לבית חולים ולהעלות חשד לטיפוס הבטן".
לדברי פרופ' שוורץ, "ככל שמשאירים את המחלה לא מטופלת מתרחשים סיבוכים בהם קרע ודימומים במעי והדבר עלול להוביל למוות של החולה. הטיפול מקצר סבל ומונע סיבוכים קשים". פרופ' שוורץ עדכן שכל הצעירים חוסנו לטיפוס הבטן, אך הוא אינו מגן מפני החיידק האלים יותר.