שתף קטע נבחר
 

גורים במים: להקת דולפינים נצפתה מול חופי ת"א

במסגרת סקר חופים שקיימו בסוף השבוע חוקרי מחמל"י, נצפתה להקה בריאה של שישה דולפינים ממין דולפינן מצוי מול חופי ת"א, ביניהם שלושה גורים שובבים. "זיהינו נקבה שהמליטה שני גורים ב-4 השנים האחרונות", מציינים החוקרים ומזהירים כי ציד מזון ליד ספינות דיג מסכן את חיי הדולפינים

במהלך סקר שנערך בסוף השבוע התגלתה במרחק של כחמישה קילומטרים מחופי תל-אביב להקת דולפינים ממין דולפינן מצוי - שלוש נקבות בוגרות ולצידן שלושה גורים בני מספר חודשים. הלהקה אותרה על ידי מתנדבי ארגון מחמל"י (המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים) במסגרת מחקר מתמשך על אוכלוסיות היונקים הימיים בחופי הארץ המתקיים ב-11 השנים האחרונות.

 

"להקת הדולפינים הופיעה לצידנו זמן קצר לאחר תחילת ההפלגה ומדובר בתופעה חריגה למדי, כי צריך להפליג בים נוח כשבע שעות בממוצע בכדי לראות להקת דולפינים בישראל", אומר ל-ynet אביעד שיינין מהחוג לציוויליזציות ימיות באונ' חיפה. "זיהינו כי מדובר בשלוש נקבות בוגרות, מלוות בשני גורים בני מספר חודשים שנולדו כנראה במהלך הקיץ האחרון ודולפין מתבגר שנולד בשנה שעברה".

 

צילום: אביעד שיינין, מחמל"י, עריכה: אילה רייפן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"זיגי" הדולפינה חוגגת גור שני בטבע

אוכלוסיית הדולפינים ממין דולפינן מצוי נחשבת לנפוצה ביותר בחופי ישראל ועל פי המחקר של מחמל"י והחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה שהחל בשנת 1998, היא מוערכת בכ-360 פרטים החיים באורח קבוע מול חופי הארץ. במסגרת המחקר שעורך שיינין, הוא תיעד עד כה למעלה מ-120 דולפינים הדרים בקביעות לאורך חופי הארץ.
 
במהלך הסקרים מצלמים החוקרים גם את סנפירי הדולפינים, המתווספים לקטלוג היונקים הימיים החיים מול חופי ישראל. לכל דולפין יש סנפיר שונה המשמש לזיהויו. 
 
"קיטלוג הדולפינים איפשר לנו לזהות בזמן אמת את "זיגי", נקבת דולפין מצוי שזוהתה לראשונה בשנת 2005 ומאז אנחנו עוקבים אחריה. ככל הידוע לנו, היא המליטה במהלך ארבע השנים שני גורים, דבר המעיד על מצב בריאותי טוב למדי", הוא מסביר.
 
"העובדה שהיא מצליחה להתמודד עם הקושי להתעבר ולגדל גור כל שנתיים הוא משמח, מאחר שבעולם הנתונים מצביעים כי הנקבות ממליטות כל שלוש וארבע שנים".  
 

התצפית על הדולפינים נמשכה כשעתיים, במהלכה הם הפגינו התנהגות אנרגטית רבה, שכללה קפיצות, הרמות זנב ואף שחו על גלי חרטום של ספינת המחקר. למרות שהדולפינים ניצפו במצב בריאותי טוב למדי, העובדה שנקבות הבוגרות עקבו אחרי ספינת מכמורתן וביצעו צלילות עומק רבות. עשויה להצביע על כך שהן חיפשו מזון עבור הגורים. 

 

צילום: אביעד שיינין, מחמל

 

 

צדים מזון בסמוך לספינות דיג ומסתכנים במוות

להקות של דולפינים ממין דולפינן מצוי מככבות בדרך כלל במרבית סקרי החופים של מחמ"לי, אך אל חופי ישראל גם מגיעים מבקרים נדירים יותר. להקה נדירה של שבעה דולפינים מצויים קצרי חוטם נצפתה לראשונה בסקר חופים שהתקיים ביולי השנה,  מספר קילומטרים מנתניה ומדובר בדולפינים הממעטים להתקרב אל חופי ישראל ומצויים בסכנת הכחדה.

 

בשנה שעברה נצפתה להקה של דולפינים ממין דולפינן מצוי כשהיא רזה במיוחד וצדה את מזונה בסמוך לספינות דיג. ממצאי הדוקטורט של שיינין, המבוצע בהנחיית פרופ' אהוד שפניר וד"ר דני כרם מחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה, גילו כי מרבית מהדולפינות האמהות המלוות על ידי גורים קטנים, נצפות בסמוך למכמורתנים. בתקופה של הנקה, האמהות זקוקות לאנרגיה רבה יותר ולמזון בכמות גדולה יותר, כך שיתכן והן מחפשות מזון בקרבה של ספינות דיג.

 

"ספינות המכמורתן נחשבות לגורם התמותה העיקרי לדולפינים בים התיכון בישראל ומי שנמצא בדרגת הסיכון הגבוהה ביותר הם דולפינים צעירים, בגילאים שלוש עד חמש שנים", מציין שיינין. "תמיד עולה השאלה האם יש מספיק מזון טבעי בים ולמרות זאת, הדולפינים נאלצים לחפש את המזון בסביבה מסוכנת, בה האמהות והדולפינים הצעירים יכולים להילכד באופן בלתי מכוון ברשתות הדיג ועשויים לטבוע למוות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביעד שיינין, מחמל"י
צילום: אביעד שיינין, מחמל"י
מומלצים