שתף קטע נבחר

 

צפון-אירלנד: האם ארגון צבאי קתולי יזנח האלימות?

"צבא השחרור הלאומי האירי", ארגון קתולי שאחראי לכמה מהפיגועים הגדולים בצפון-אירלנד, הודיע כי הוא מתנער מאלימות ורמז לאפשרות שגם יניח את נשקו. גורמי ביטחון סקפטיים: הכוונות שלהם לא כנות ונובעות אינטרסים פנימיים

"צבא השחרור הלאומי האירי" (INLA), אחד מהארגונים שפרשו מהמחתרת הקתולית ואחראי לכמה מהפיגועים הגדולים בצפון-אירלנד בשנות המלחמה, הודיע אחר הצהריים (יום א') כי הוא מתנער מאלימות. עם זאת, גורמי ביטחון בבריטניה ובאירלנד מטילים ספק בכנות ההודעה וסבורים כי היא נעשית מטעמים פנים-ארגוניים בלבד.

 

בהודעה שמסר הארגון נמסר כי אנשיו יפעלו "בדרכי שלום" וישתפו פעולה עם הגנרל הקנדי ג'ון דה-צ'סטליין, המוביל את הוועדה הבינלאומית המפקחת על פירוק המחתרות הקתוליות והפרוטסטנטיות בצפון-אירלנד. עם זאת, הארגון לא אמר במפורש שבכוונתו להתפרק מנשקו לחלוטין ולא ציין גם מתי תהליך פירוק כזה יתחיל - אם בכלל.


"צבא השחרור הלאומי האירי" מודיע על זניחת האלימות (צילום: AP)  

 

למרות ההתנערות מאלימות, רבים בצפון-אירלנד רואים בהצהרת "צבא השחרור הלאומי האירי" כמכה נוספת להסכם "יום שישי הטוב" שסיים את המלחמה בין הפרוטסטנים והקתולים ב-1998 והביא מאוחר יותר להקמת ממשלה משותפת. גורמי ביטחון בריטים ואירים המעיטו בחשיבות ההודעה ומסרו כי היא נובעת ממניעים אנוכיים ופנימיים של הארגון. גם מנהיג מפלגת "שין פיין" הקתולית, גרי אדמס, הביע סקפטיות ביחס להודעת הארגון. "אם ההודעה הזו תלווה במעשים, אז יהיה מדובר בהתפתחות מבורכת", אמר.

 

לדברי הגורמים, להתנערות "צבא השחרור הלאומי האירי" מאלימות כעת יש שני טעמים עיקריים: האחד - הזמן של חברי הארגון להניח את נשקם ולמסור אותו לוועדת הפיקוח - הולך ואוזל, והם מסתכנים במעצר ובמאסר. בריטניה ואירלנד מתכננות לסיים בקרוב את "הסכם החסינות" בן 12 השנים שהעניקו לאוחזים בנשק בצפון-אירלנד. השני - כמה מחברי הארגון המרצים עונשי מאסר בנסיבות שונות עשויים לזכות לשחרור מוקדם. 

    

"צבא השחרור הלאומי האירי" הוקם ב-1975. מאז ועד שנת 2001 הוא אחראי למותם של 113 בני אדם, בהם  42 אזרחים ו-46 אנשי ביטחון בריטים. ב-1979 רצח הארגון את יו"ר התנועה השמרנית בצפון-אירלנד, איירי ניבי, בפיצוץ מטען חבלה במכוניתו בלונדון. ב-1982 הוא רצח 17 בני אדם בפאב בעיירה בליקלי - בפיגוע שנחשב לאחד הקשים שידעה צפון-אירלנד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"לא הודיעו אם יזנחו את נשקם"
צילום: AP
מומלצים