הכנף השבורה של איית הצרעים הנודדת
עונת נדידת הסתיו בעיצומה ואיית צרעים צעירה שנדדה לאפריקה, שברה את הכנף ונותחה בבית החולים לחיות בר. השנה חלה עליה גדולה במספר האיות הפצועות שמגיעות לטיפול. לדברי המטפלים, אם האיה תשתקם במהירות, היא תוכל להמשיך בנדידה
לפני כשבוע היא נותחה בכנף על ידי ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים ובינתיים היא מתאוששת בקצב משביע רצון.
"אחת התופעות הנפוצות היא של ציפורים פגועות שמגיעות אלינו לטיפול עם פצעים ישנים ורחבים, דבר שמאט את תהליך ההחלמה של הפצע, בהשוואה לפציעה טרייה", אומר הורוביץ, בזמן שהוא מחליף לאיה הפגועה את החבישה בכנף. "מדובר בתהליך התאוששות מורכב יותר ואנחנו מסייעים לה להאיץ את תהליך ההחלמה באמצעות פלסטר מיוחד המעודד צמיחה וחידוש רקמות".
תלאות הנדידה - עליה בכמות האיות הפצועות
במהלך עונת הנדידה חולפות מעל שמי ישראל מאות אלפי איות צרעים בדרכן לאפריקה. מזונן העיקרי מתבסס על זחלים וצרעות, וגם זוחלים ומכרסמים קטנים. השנה עונת הנדידה גובה מחיר גדול מאיות הצרעים. להבדיל משנים קודמות, חלה עליה גדולה במספר האיות הפצועות שנמצאו בטבע והובאו לטיפול בבית החולים ורק בשבועות האחרונים הגיעו עשרות פרטים שנזקקו לסיוע רפואי.
"זו השנה הראשונה שאני נתקל בכמות כה גדולה של איות צרעים פצועות שהגיעו אלינו. זו כמות גדולה בצורה בלתי רגילה, בעשרות ואפילו מאות אחוזים ממה שהגיעו בשנים שעברו", הוא מגלה.
"חלק מהאיות במקום לנדוד על הציר המזרחי, נדדו יותר באזור החוף, בעיקר פרטים צעירים, אולי יש להן טעות בניווט. פקחי הרשות מדווחים לנו על איות שנפצעו לאחר שנחבטו בבניינים או בתשתיות אחרות".
אחד ממקרי החילוץ הנועזים של איית צרעים צעירה שסטתה ממסלל הנדידה שלה באזור מישור החוף, התרחש לפני מספר שבועות, לאחר שהדורס הצעיר נלכד במרפסת בניין מגורים בקומה התשיעית בתל-אביב. שכנים איכפתיים הזעיקו למקום את פקחי רשות הטבע והגנים ובסיוע יחידת החילוץ 669 של חיל האוויר, חולצה האיה ושוחררה בחזרה לטבע.
האכלה ידנית ופיזיותרפיה לכנף
החיים בשבי אינם קלים לעופות הבר. רגע אחד הם צדים את מזונם לבד בטבע וחותכים את השמיים במעופם ולאחר הפציעה, הם זוכים למפגשים קרובים עם בני האדם - גורלם תלוי לחלוטין בצוות הרפואי והמטפלים בבית החולים. בכלובי האישפוז הגדולים בסמוך למרפאה, מחלימות כעת 12 איות צרעים, כל אחת נושאת פציעה בדרגת חומרה שונה. שלומי פרי, מטפל בחיות בבית החולים, נכנס לאחד הכלובים ולוקח את אחת האיות אליו, על מנת להאכילה.
"צריך לזכור שציפורים פצועות רבות שמגיעות לטיפול נאלצות לחיות בשבי. מדובר במצב מחייה שהן מעולם לא חוו והדבר בולט במיוחד בקרב עופות נודדים", אומר פרי, בזמן שהוא אוחז באחת האיות בכלוב האישפוז, פותח לרווחה את המקור ומכניס לתוכו פיסות בשר. "הן נמצאות במקום זר, סגור בו אנשים מטפלים ונוגעים בהן, זו לא סיטואציה פשוטה לחיית בר שגם כך שרויה בעקה (סטרס) גדולה".
בבית החולים מקפידים להעניק לכל חיה פצועה את המזון הדומה ככל שניתן לטרף ממנו היא ניזונה בטבע. "אחד המאפיינים הבולטים של מצוקה, היא שהאיות לא אוכלות את המזון שניתן להן ולכן אנחנו צריכים להתערב כדי להציל את חייהן ולהאכיל אותן באופן ידני ", הוא אומר. "בין אם זה בשר, פירות או חרקים, האיה חייבת לאכול כדי שהיא תוכל להחלים".
בקרוב תפרוש כנף? (צילום: רועי גזית)
האם גם האיה הפצועה תספיק להצטרף לחברותיה הנודדות? הורוביץ מציין כי הצוות הרפואי בבית החולים עוזר לשיקום הכנף באמצעות תהליך של פיזיותרפיה כדי שהאיה תצליח להניע אותה ובעזרת צילום רנטגן, ניתן יהיה לדעת מה מצב השבר בכנף וקצב החלמתו.
לאחר שסיים לחבוש את האיה על שולחן הטיפולים במרפאה, פרי מחזיר את האיה בחזרה לכלוב האישפוז. התחבושת הגדולה בכנף גורמת לה להליכה מסורבלת. על תעופה עדיין מוקדם מדי לדבר, אך הצוות אופטימי.
"השבר מתחיל לסיים את תהליך ההחלמה, עדיין יש רקמה מאוד גדולה של עצם שנוצרת, אבל יכול להיות שבעזרת שיקום פיזיותרפיה מתאים, היא תוכל לפרוש כנף", מסכם הורוביץ. "אם הדבר יתבצע בקצב מהיר, היא תוכל להמשיך לנדוד לאפריקה, אחרת, היא תיאלץ לחכות בסבלנות לעונת הנדידה הבאה".
- רוצים עוד סיפורי חיות? בואו לבקר בבלוג "בית החולים לחיות בר"