האם Google Wave היא פלטפורמת העתיד?
עכשיו כשכבר 100,000 נסיינים מחוברים לשירות, אפשר להסיק מסקנות לגבי Google Wave והאם הוא עומד להכחיד את כל צורות התקשורת המקוונות המוכרות? גל מור תפס גל
בחודש יולי זכיתי להצצה ראשונה על Google Wave והמסקנות שלי היו מעורבות. למי שלא יודע מהו Google Wave, מדובר בוויקיפדיה בזמן אמת, באימייל שמתנהל כאן ועכשיו, ברשת חברתית אד-הוק מבוססת נושא, בשדרוג של פורומים, במתחרה של טוויטר, במסגרת לעבודה משותפת, בשדרוג של תוכנות מסרים מידיים, בסביבה ליצירה משותפת של מסמכים בצ'ט עשיר במולטימדיה ועוד. Wave עונה על כל ההגדרות האלה ועל כן הוא בעיקר מבלבל בשלב זה.
Wave הוא פלטפורמת תקשורת בזמן אמת המאפשרת לכם לעבוד, ליצור, לשוחח או לחוות ביחד עם אחרים בסביבה התומכת בטקסט, וידאו, תמונות, סקרים, משחקים ואחרים. אפשר לשתף איתו קבצים בדרך קלה ונוחה – פשוט לגרור את הקובץ אל תוך הגל, והוא יהיה זמין לכל החברים.
כל חלל פעילות נקרא Wave וניתן להזמין אליו חברים. כל משתתף יכול לשלוח הודעות (בליפים) שייראו מיד למשתתפים האחרים – והם יכולים לערוך מחדש את הבליפ של אותו משתתף או לפרסם בליפים משלהם בזמן אמת.
אדוות השיח
בתוך כל Wave יש "אדוות שיח" – אוסף של בליפים בדיון נפרד בתוך השיחה הכללית המאופיין ב"פתיל" משלו. יש גם בודק איות (שפועל אפילו בעברית). אפשר לשמור "גל", להעלות אליו קבצים ולהטמיע בו סרטונים ושירותים חיצוניים נוספים.
הרחבות הם יישומונים הפועלים על גבי Wave, וניתן להוסיף אותם בקלות בשני טעמים: גאדג'טים שהם יישומים חברתיים קטנים המבוססים על פלטפורמת Open Social של גוגל, ורובוטים – משתתפים אוטומטיים שיכולים לשוחח ולהציע למשתתפים האנושיים שירותים שונים כמו מסירת מידע או ביצוע פעולות.
מי שיצטרף לחלל באיחור או לאחר סיום הפעילות יכול "להריץ" מחדש את ה-Wave כדי לא לפספס שום דבר. אפשר לבנות על גבי Google Wave יישומים נוספים ולהטמיע אותו גם באתרים חיצוניים.
מומחים על הגל
בעקבות הרחבת הניסוי בשירות ל-100 אלף נסיינים נוספים לקראת פתיחתו לקהל הרחב, זכיתי בהזמנה המאפשרת לבחון את הדרך שעבר השירות מאז ולגזור מסקנות ברורות יותר בעקבות התנסות בו ביחד עם משתמשים נוספים. האם מדובר באוויר חם או בחדשנות טכנולוגית שמובנת למעטים בשלב זה? האם זה היורש והתחליף לפייסבוק וטוויטר? מתי נרצה להשתמש ב-Wave ולמה? האם Wave יהפוך למיינסטרים?
מה יותר טבעי מאשר להעמיד את השאלות האלה במבחן בתוך Google Wave. פתחתי "גל חדש" (Wave) בתוך השירות, העתקתי לתוכו הערות שכתבתי מבעוד מועד והזמנתי כמה מומחים לעשות בטקסט כרצונם – לערוך מחדש, להוסיף תוספות משלהם, להגיב ועוד. שבע ההערות המופיעות מטה הן תוצאה של הפעילות המשותפת הזו. כדי לראות כיצד נראה ה-Wave בזמן אמת, צפו בהדגמה ב"חורים ברשת".
1. Wave לא יהפוך למיינסטרים בעתיד הנראה לעין. אם אנחנו, המשתמשים המתקדמים, חשים בלבול ביחס אליו, כיצד יגיבו שאר הגולשים? בשלב זה כדאי להתייחס ל-Google Wave כאל שדה ניסויים בזמן אמת, יותר מאשר פלטפורמה חדשה להמונים. כאשר שירות מציע כל כך הרבה אפשרויות, התוצאה הסופית עלולה להיות בבחינת "תפסת מרובה לא תפסת".
2. Wave הוא מעניין וחדשני. לא מדובר בהייפ בלבד. נכון, לגיקים יש נטייה מרגיזה להתלהב יותר מדי מכל שירות או מוצר, אפילו הבלתי ממוקדים והבינוניים שבהם, כאשר מדובר בחברות מאוד מסוימות כגון גוגל או אפל. הצורך לשמור על ביקורתיות אינו מונע מאיתנו לקבוע ש-Google Wave הוא אכן חדשני ומעניין.
דווקא משום שמדובר בפלטפורמה גמישה ומקיפה, אין לדעת מה יצמח ממנה. חשוב לזכור כי מי שקובע את אופי הפעילות באינטרנט אינם רק מתכנני השירותים אלא גם ואולי בעיקר – המשתמשים. ייתכן שהמפתחים והמשתמשים של Wave יספקו לו כיוון מאוד מסוים שישנו את התמונה לחלוטין.
3. ב-Wave אין שלי ושלך – רק חלל משותף בזמן אמת. בכל סביבות התקשורת הקיימות – אימייל, צא'ט , מסנג'ר, הסדר הישן של מוען ונמען נשמר. גם בסביבה מיידית כמו המסנג'ר הצד השני יקבל את המסר רק לאחר שתלחצו על כפתור "שלח". ב-Wave ה"שלח" לא קיים – הכל מתנהל בזמן אמת. מרגע שתתחילו להקליד, האחרים המשתתפים ב-Wave יראו מה אתם מקלידים.
התפתחות זו מעוררת מחשבה באשר לשאלה האם איננו זקוקים לזמן כדי לנסח את המחשבות שלנו מבלי שאחרים יזכו לראות כל מילה בשלב עיבוד כה ראשוני? האם המיידיות והחשיפה הזו אינן הופכות את Wave לכלי טוב בעיקר לצ'אטים?
זכות הביטוי ברשות הקהילה
למען ההגינות נציין כי יש בכל בליפ מצב טיוטה, בו אחרים לא יראו את מה שאתם מקלידים עד שתלחצו על אפשרות Done, אך תכונה זו לא פועלת בברירת מחדל.
ועוד תהיה היא לגבי הוויקי המשולב בפלטפורמה. בעוד במסרים מידיים כל צד אחראי לדבריו, ב-Google Wave המשתתפים האחרים יכולים לערוך מחדש גם תכנים שאתם פירסמתם. אין שום מקום שבו תוכלו לומר את דעתכם ללא הסכמת "הקהילה". האם זה העתיד? האם זה מדאיג? שאלות פתוחות.
4. Wave השמיד את הליניאריות. רובנו, הרגילים לסדר קריאה המציב את הקודם לפני הבא, בסדר הגיוני מסוים, ימצאו ש-Wave מאוד מבלבל. ארבעה אנשים יכולים לכתוב בארבעה אזורים שונים בגל. הם אפילו יכולים לערוך מחדש הודעות שאתם פירסמתם. ב-Wave הכל קורה בבת אחת ובכל מקום. קשה לעקוב.
5. Wave עלול לאיים על טוויטר. Google Wave, באמצעות חלוקה נושאית ל"גלים" שונים, מציע סינון שאין ברשתות חברתיות לעדכונים כמו טוויטר. נתאר לעצמנו שכל העדכונים בנושא המהומות באיראן היו מקוטלגות תחת "גל" בשם "המהומות באיראן". במקרה כזה, אם המהומות באיראן לא מעניינות אותנו, פשוט לא נפתח את ה"גל" הזה. חשיבות הסינון הזה עשויה לגדול עם הזמן ככל ששטף המידע יגבר.
6. Wave עשוי להיות פלטפורמת העל הראשונה. פלטפורמת-על כזו עשויה להפעיל כמה "גלים" נפרדים – באחד חשבון ה-Gmail שלכם, בשני צ'ט עם חברים, בשלישי מסמך שאתם כותבים במשותף עם שותף, ברביעי תצפו בסרט ולאחר מכן תגיבו עליו ביחד עם חברים ותפרסמו אוטומטית את הגל בפוסט בבלוג. היום אנחנו נדרשים להתחבר לשירותים שונים כדי לבצע כל פעולה בנפרד.
7. אפשרות ההרצה היא יתרון. בעיה שהולכת ומחריפה אצל משתמשים מתקדמים בחודשים האחרונים היא היקף התכתובות באימייל. בשירותים כמו Gmail קשה לעקוב אחר השתלשלות השיחה - כיצד היא התחילה, מה קדם למה ומי אמר למי. אפשרות ה"הרצה" (Playback) מאפשרת להריץ מההתחלה את השיחה מתחילתה, ובכך היא מבהירה מה היה הסדר הנכון של הדברים ומפצה במקצת על הבלבול בזמן אמת בסעיף 4.