שתף קטע נבחר

כל הזמן שבעולם: עצלנית חדשה בישראל

לייזי, נקבת עצלן דו-אצבע בת שלוש שנים הגיעה השבוע מגרמניה אל ביתה החדש בספארי ברמת-גן. בן זוגה, שון, עצלן בוגר בן עשר יזכה להיפגש איתה רק בעוד כשבוע. העצלנים הם יונקים שעירים המצויים ביערות דרום אמריקה וחלקם נתונים בסכנת הכחדה בטבע

בארגז המחייה השקוף של שון, עצלן דו-אצבע בוגר בן עשר שנים, בספארי ברמת-גן, החיים זזים בקצב איטי של צב. היונק השעיר מתהפך מצד לצד ומשכלל את תנוחת התנומה שלו. גם ברגעים שהוא מפגין עירנות רגעית, הוא משדר עייפות תהומית, חושף צמד עיניים חומות גדולות וסוגר אותן לאחר מספר שניות.

 

את השנים האחרונות בילה שון בגפו, לאחר שבת הזוג שלו, לי, מתה בעקבות מחלה פתאומית לאחר הגעתה לגן החיות לפני מספר שנים. מאז ניסו בגן למצוא נקבה מתאימה מבחינת גנטית שתוכל לחיות עימו בתצוגת העצלנים ואולי אף להביא צאצאים חדשים לעולם בשנים הקרובות.

 

ביום שלישי בבוקר, ההכנות לקראת קבלתה של לייזי, נקבת עצלן בת כשלוש שנים, כבר הגיעו לשיאן. ארגז התובלה שנשלח מגן החיות "קרפלד" בגרמניה, הגיע בשלום לשדה התעופה בבן-גוריון והובל אל גן החיות. ההמולה שהתרחשה מספר מטרים מתא הלינה של שון, לא פגעה בשגרת יומו. תנומה היא מילת המפתח בחייו של כל עצלן והם מקפידים לישון לפחות כ-15 שעות מדי יום.

 

 

רק הגיעה וכבר נעלמת בחשיכה

לייזי, המומה ושרוייה בעקה (סטרס) לא קלה בעקבות השינוי הפתאומי במקום המחייה, מגששת את דרכה מחוץ לארגז באיטיות. המטפלים צופים בכל תנועה שלה מבעד לסורגי הכלוב והיא שולפת לעברם טופרים חדים בתנועת שיסוף. בתום המפגש המתוח, היא אוחזת בחבלים שהותקנו בתא החשוף, בו תבלה את השבוע הקרוב בהסגר רפואי ונבלעת בחשיכה.

 

משה מכנס, מטפל חיות במחלקת טורפים בספארי צופה בצבי היבשה ובאיגואנות החולקים עם העצלנים את שטח המחייה. מכנס מאפשר לעצלנית להיכנס בביטחה וסוגר את הדלת הכלוב. "בימים הקרובים אנחנו נבצע בדיקות רפואיות כדי לבדוק שהיא בריאה. רק אז נפתח את החלון של התא והיא תוכל להכיר את בן הזוג שלה לשנים הקרובות", הוא מסביר. "לשון יש אופי נעים ואני מקווה שהוא יקבל אותה בברכה".
 
למרות שהעצלנים דומים במראה שלהם לקופים, מדובר ביונקים פרימיטביים למדי השייכים למשפחת הדלשנאים. בעולם נותרו כיום שני סוגי עצלנים בלבד- עצלן דו-אצבע ועצלן תלת אצבע המצוי בסכנת הכחדה בטבע. חמישה מיני עצלנים חיים ביערות הטרופיים באזור מרכז ודרום אמריקה. העצלן דו-אצבע הוא יונק שחי בגפו ופעיל בשעות הלילה. באור יום הוא משקיע את מירב האנרגיה כדי לישון ובלילה הוא בדרך כלל יוצא לשחר אחר מזון.  
 

צילום: רועי גזית

 

 

חיים הפוך: מתמחים בשינה וממעטים לרדת לאדמה

מבנה הגוף של העצלן מאפשר לו לבלות את מרבית מחייו תלוי הפוך על עץ. בעמדה זו הם מחזרים זה אחרי זו, אוכלים ישנים ואפילו ממליטים גורים. גם בתנאי שבי הם מקפידים על שיגרת חיים איטית ובפעמים היחידות בהן הם יורדים אל פני הקרקע באיטיות, הם זוחלים למקום בו יוכלו לעשות את צרכיהם פעם בשבוע או לעבור מעץ לעץ.

 

באזורי המחייה במרכז ובדרום אמריקה, המשופעים בגשמים, לעצלנים אין בעיה עם גשם או מים, מאחר שהם נחשבים לשחיינים מצויינים. מאחר שהעצלן הוא חיה איטית במהותה, גם המטבוליזם מותאם לקצב המחייה והמטפלים של שון יכולים להעיד כי לא מדובר בחיה שאוכלת כמויות גדולות של מזון. ירקות צבעוניים, פירות ועלים מהווים מבחינתם תזונה מושלמת שמתעכלת בקצב איטי.

 

עצלני דו-אצבע נחשבים לתוקפניים יותר מקרובי משפחתם, עצלן תלת-אצבע ובעת הצורך לגונן על עצמם מפני טורפים, הם עלולים לנשוך ולהשתמש בטופרי הרגליים הקדמיות שלהם. כיום אוכלוסיית עצלני דו-אצבע בגני חיות מונה כ-230 פרטים והם נחשבים לשגרירי הסברה של לבני מינם, שחלקם מצויים בסכנת הכחדה בטבע בעיקר נוכח כריתת יערות וציד.

 

בספארי צופים כי לייזי בת השלוש  תצליח להתאקלם באזור המחייה המשותף ויתכן כי אם השניים יסתדרו היטב, לייזי תוכל להרות בעוד מספר חודשים. את הסימנים החיובים להתאקלמותה בביתה החדש היא כבר הפגינה בדמות תיאבון בריא. "עכשיו רק נשאר לחכות איך שון יגיב כלפיה", משער מכנס. "זו תהיה פגישה ראשונה איטית במיוחד, זה בטוח".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לייזי מתאקלמת בספארי
צילום: רועי גזית
שון מכרסם בטטה
צילום: רועי גזית
לוקחים את הזמן...
צילום: טיבור יגר
מומלצים