קונסול לשעבר: חשש באנקרה שלא תצורף לאיחוד
במהלך דיון אסטרטגי עם נציגי בריטניה הציגו אנשי משרד החוץ ניתוח לשינוי המדיניות הטורקית בתקופה האחרונה: החשש שלא להתקבל לאיחוד האירופי, וההבנה שלא יוכלו לתווך בין הסורים והפלסטינים לישראל. עוד נטען כי גם בצבא הטורקי, שהיה בעבר גורם מאזן, אוישו עמדות בכירות בידי מוסלמים דתיים
ניתוח ליחסים המידרדרים. החשש הטורקי שמא פחתו סיכוייה של המדינה להתקבל לאיחוד האירופי - הוא שגרם לשינוי במדיניותה בתקופה האחרונה. זהו אחד ההסברים שסיפק קונסול ישראל לשעבר באנקרה, מוטי עמיחי, בדיון אסטרטגי שנערך אמש (יום ד') בין ישראל ובריטניה במשרד החוץ בירושלים.
בימים האחרונים חלה הידרדרות פומבית ומשמעותית ביחסי ירושלים-אנקרה, לאחר
ביטול התרגיל האווירי המשותף לשתי המדינות ולארה"ב. השיא האחרון במשבר הוא זימונה של ממלאת מקום שגריר טורקיה בישראל לשיחה עם הדרגים המקצועיים במשרד החוץ, בשל סדרה המשודרת בערוץ טלוויזיה ממלכתי ומציגה את חיילי צה"ל כקלגסים, הרוצחים ילדים ואזרחים בדם קר.
בדיון האסטרטגי שנערך מול נציגי בריטניה אמר עוד הקונסול לשעבר, שהטורקים חוששים מההתנגדות לקבלתם לאיחוד מצידם של קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ונשיא צרפת ניקולא סרקוזי.
זווית נוספת שהוצגה בדיון לקו התקיף שבו נוקטת אנקרה הינה העובדה שגם בצבא הטורקי, שהיה עד כה גורם מאזן, נרשמת תופעה של איוש עמדות בכירות על ידי מוסלמים דתיים. מגמת האיסלאמיזציה וההתקרבות לסוריה, נאמר שם, היא פועל יוצא של תחושת ממשלתו של רג'פ טאיפ ארדואן, שהטורקים לא יוכלו להיות מתווכים בין ישראל לפלסטינים ולסורים.
ציפייה בירושלים ללחץ בינלאומי
"יש לקהילה הבינלאומית מספיק כלים ללחוץ על טורקיה כדי לשנות מגמה זאת", אמר גורם מדיני בירושלים. "צריך להפעיל אותם כדי למנוע עוד הידרדרות".
בדיון שנערך אמש במשרד החוץ, בראשות מנכ"ל משרד החוץ יוסי גל ומנכ"ל משרד החוץ הבריטי, פיטר ריקטס, עלו גם נושאים בינלאומיים נוספים. בין היתר תפסה שם איראן מקום נכבד. עוד עלו לדיון האסטרטגי ביחסים של ישראל ובריטניה נושא דו"ח גולדסטון, הטרור בכלל ונושא הדיאלוג מול הפלסטינים. כן עלה נושא אפשרות הצטרפות ישראל לנאט"ו, ושותפות טורקיה בארגון זה.
לצד ההסלמה ביחסים עם טורקיה, יעלה היום לדיון בז'נבה הגורם למהומה הנוכחית - דו"ח גולדסטון. ישראל מנהלת מלחמת מאסף בהסברה מול מנהיגי העולם בניסיון לבלום הצעת החלטה פלסטינית שתאמץ את הדו"ח ותעבירו לדיון במועצת הביטחון של האו"ם. ייתכן שיוחלט גם להביאו לבית המשפט לפשעי מלחמה בהאג. בירושלים חוששים שמא לא תצליח ישראל לבלום החלטה שכזאת.