נציבת זכויות האדם באו"ם: מתעלמים מפשעי עזה
מועצת זכויות האדם התכנסה לדיון בדו"ח המאשים את ישראל וחמאס בביצוע פשעי מלחמה ברצועת עזה. שגריר ישראל, אהרון לשנו-יער, הבהיר כי אימוץ הדו"ח יהווה "פרס לטרור"
נציבת זכויות האדם באו"ם, נאבי פיליי, הביעה היום (ה') אחר הצהריים תמיכה בדו"ח גולדסטון, המאשים את ישראל וחמאס בביצוע פשעי מלחמה ברצועת עזה במהלך מבצע "עופרת יצוקה".
בפתח הדיון של מועצת זכויות האדם בנושא, טענה פיליי כי ישראל והפלסטינים מתעלמים מהפשעים שביצעו לוחמיהם בעזה. היא הוסיפה כי העמדת פושעי מלחמה לדין תסייע להשיג את האמון הדרוש להשגת שלום.
מוקדם יותר אמר שגריר ישראל במוסדות האו"ם בז'נבה, אהרון לשנו-יער, כי אימוץ דו"ח גולדסטון יהווה "פרס לטרור", וכי הדיון בנושא כלל אינו קשור לזכויות אדם אלא לפוליטיקה הפלסטינית. נציג הרשות הפלסטינית, איברהים קראישי, אמר כי ישראל זילזלה במאמצי הרשות למנוע מתיחות בכך שדאגה לדחיית ההצבעה על הדו"ח.
בישראל כבר חגגו את הורדתו מסדר היום, אבל דו"ח גולדסטון שהצביע על פשעי מלחמה בעזה, חזר היום מהדלת הראשית למועצת זכויות האדם של האו"ם. בצהריים נפתח בז'נבה הדיון שאמור להימשך כמה ימים, ובסופו צפויה המועצה לקבל את עיקרי הדו"ח.
ארה"ב עודדה את ישראל לחקור
הדיון במועצה בת 47 החברות - שישראל רואה בה לאורך שנים עוינת - מתקיים לבקשת הרשות הפלסטינית, שבמתחילה תמכה בדחיית ההתייחסות לדו"ח - לפי הדיווחים, בלחץ ישראל וארצות הברית. בעקבות מתקפה רבתי על אבו מאזן מצד חמאס ומדינות ערב, הוא שינה את עמדתו.
אתמול נדון דו"ח גולדסטון במועצת הביטחון של האו"ם בניו-יורק, במסגרת הישיבה הקבועה על המזרח התיכון, שהוקדמה הפעם.
נציג ארצות הברית אמר כי לישראל יש מוסדות המסוגלים לחקור ברצינות את ממצאי דו"ח גולדסטון, "ואנחנו מעודדים אותה לעשות זאת". מנגד, אמר כי "חמאס הוא ארגון טרור שאין לו את היכולת או הרצון לבחון את הפרת זכויות האדם". גם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, קרא לישראל ולפלסטינים לבצע "חקירה פנימית מהימנה".
לפני הדיון בז'נבה, פתחו ראשי המערכת המדינית בישראל במתקפת הסברה בינלאומית. בירושלים הסבירו שהמטרה היא "להראות לבני השיח שלנו בעולם המערבי שלכולם מרוחה חמאה על הראש, והם עתידים למצוא את עצמם כמי שלא תינתן להם ההזדמנות להילחם בטרור, גם אם הוא מסתתר בתוך אוכלוסייה אזרחית כמו שקרה בעזה ובדרום לבנון".