שתף קטע נבחר

 

דו"ח גולדסטון אומץ ועובר למטה האו"ם בניו-יורק

מועצת זכויות האדם של האו"ם אימצה את הדו"ח לחקר אירועי "עופרת יצוקה", בהחלטה שמהווה צעד נוסף לקראת העמדה אפשרית של בכירים ישראלים לדין בינלאומי. 25 נציגים הצביעו בעד אימוץ הדו"ח, 6 התנגדו ו-11 נמנעו

ישראל הולכת ומסתבכת: מועצת זכויות האדם של האו"ם אימצה בצהריים (יום ו') החלטה הקוראת ליישם את דו"ח גולדסטון לחקר אירועי "עופרת יצוקה", ולהעבירו למטה האו"ם בניו-יורק, ואולי אף לדיון במועצת הביטחון. 25 נציגים הצביעו בעד ההצעה לאמץ את הדו"ח, רק 6 התנגדו, ו-11 נמנעו. ההחלטה מהווה צעד נוסף לקראת העמדה אפשרית של בכירים ישראלים לדין בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.

 

בהחלטה, שמגנה גם את פעולותיה האחרונות של ישראל בשטחים הפלסטיניים ובמזרח ירושלים, יש תמיכה בהמלצות

הדו"ח, לפיהן על שני הצדדים בסכסוך להוכיח לאו"ם בתוך שישה חודשים כי הם מנהלים חקירות מהימנות בנוגע לפשעים שבוצעו כביכול. אם לא יעשו כן, העניין יועבר לטיפולו של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.

 

את טיוטת ההחלטה הציג שליח פקיסטן, שאמר כי "אנו מגנים את כל פעולות ישראל, לרבות היעדר מתן האפשרות לפלסטינים להתפלל במקומות הקדושים, בעיקר בירושלים. אנו דורשים מהכוח הכובש לכבד את החירויות של בני הדתות, וקוראים לוועדה לעקוב אחר ההפרות הישראליות באזור ירושלים ולתעד אותן". הנציג הפקיסטני הוסיף כי "אנו ממליצים לעצרת הכללית של האו"ם ולמזכ"ל הארגון לפעול לפי החוק הבינלאומי, קוראים לכל הצדדים לדאוג לקיום דו"ח גולדסטון, ומבקשים לראות בו קריאת השכמה. על הקהילה הבינלאומית לפעול כעת מול ההפרות הישראליות בשטחים הכבושים".

 

במהלך הדיון אמר נציג הרשות הפלסטינית, איברהים חריישה, כי "העם שלי לא יסלח לקהילה הבינלאומית אם תסייע לרוצחים הישראלים להישאר הרחק ממגע ידו של הצדק". חריישה אמר כי הפלסטינים רוצים צדק מדיני והכרה בחוקיות מאבקם: "כל מה שאנחנו מבקשים הוא שהרוצחים לא יישארו מעל החוק. זה יסייע להשגת הצדק לפלסטינים, שרוצים לחיות בשלום כמו יתר עמי העולם לצד ישראל, במדינה עצמאית שבירתה ירושלים".

 

מדינות שהצביעו נגד ההחלטה: ארה"ב, איטליה, הולנד, הונגריה, סלובקיה ואוקראינה. הצביעו בעד ההחלטה: רוסיה, סין, ארגנטינה, בחריין, בנגלדש, בוליביה, קובה, מצרים, גאנה, הודו, אינדונזיה, ירדן, ג'יבוטי, סעודיה, פקיסטן, הפיליפינים, קטר, סנגל, דרום-אפריקה, ברזיל, ניקרגואה, ניגריה, צ'ילה, מאוריציוס והרשות הפלסטינית. מדינות שנמנעו: בוסניה, בורקינה פאסו, קמרון, גבון, יפן, מכסיקו, נורבגיה, בלגיה, דרום-קוריאה, סלובניה ואורוגוואי. נציגי קירגיזסטן ומדגסקר נעדרו מההצבעה, וגם צרפת ובריטניה סירבו להשתתף בה.

 

הערבים תקפו, בריטי הגן 

ההצבעה התקיימה אחרי כשעתיים של דיונים, שבהן מתחו נציגי מדינות ערב וארגונים למען זכויות אדם ביקורת קשה על התנהלות צה"ל במבצע. בין היתר האשים נציג כווית את צה"ל בהרג מכוון של אזרחים, ושאל מדוע איש לא עושה דבר נגד

ישראל, "כוח כיבוש, שבמקום להגן על אזרחים, הורג את אמנת ז'נבה". הנציג הכוויתי השיב בעצמו: "משום שלא ניתן לגעת בישראל. משום שישראל 'רצחה וחמקה מעונש', כפי שאמרה הסופרת אגתה כריסטי".

 

בדיון בז'נבה השתתפה גם עו"ד פאטמה אל-עג'ו, נציגת ארגון "עדאלה", המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל. היא דיברה על הניסיון של ארגוני זכויות אדם בישראל לפנות ליועץ המשפטי לממשלה כדי שיפתח בחקירה בנוגע לחשדות שבוצעו פשעי מלחמה במהלך המבצע, ואמרה כי הניסיון לא צלח. "גם בג"צ דחה את כל העתירות שלנו בעניין, ועל כן במצב כזה האפיק הבינלאומי הוא הרלוונטי ביותר", אמרה.

 

אל-עג'ו דיברה במשך כשתי דקות. בחודשים האחרונים סייע ארגון "עדאלה" רבות לוועדת גולדסטון בעבודתה, תוך שהוא מעביר אליה חומרים רבים העוסקים גם בדיכוי המחאה של האזרחים הערבים בישראל במהלך "עופרת יצוקה". בנוסף מסר "עדאלה" לוועדה עדויות שאסף מתושבים בעזה, לפיהן בוצעו לכאורה פשעי מלחמה. בדו"ח הסופי משולבים ציטוטים מדברים שהובאו על-ידי הארגון.

 

אחרי קיתונות הביקורת שנשפכו על ישראל, התייצב לצדה ריצ'רד קמפ, ששימש בעבר כמפקד הכוחות הבריטיים באפגניסטן, וכמפקדם של חיילים בצפון-אירלנד, בוסניה, מקדוניה ומלחמת המפרץ. "כבוד הנשיא, על סמך הידע והניסיון שלי, אני יכול להגיד שבמהלך מבצע 'עופרת יצוקה', כוחות הצבא הישראלי עשו עבור השמירה על זכויות האזרחים באזור הלחימה יותר מאשר כל צבא אחר בהסטוריית הלחימה המודרנית", אמר בדיון.

 

קמפ ציין כי "ישראל עשתה זאת בעודה מתמודדת עם אויב שהציב בכוונה את כוחו הצבאי מאחורי מגן אנושי של אוכלוסיה אזרחית".

 

בהכנת הידיעה השתתפה שרון רופא-אופיר
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת זכויות האדם. רק 6 התנגדו
צילום: AFP
השופט החוקר גולדסטון. עוברים למועצת הביטחון
צילום: AFP
מומלצים