צרפת על ז'נבה: מצער; ארה"ב: הדיון לא אוטומטי
נציגי צרפת עזבו את הדיונים במועצת זכויות האדם של האו"ם, ולא הצביעו בעד אימוץ דו"ח גולדסטון. ארה"ב התנגדה - וכעת ינסו למנוע מהלך של לוב להביא את הדו"ח לדיון במועצת הביטחון. אם יתקיים דיון, ההערכה היא שארה"ב תטיל וטו
וושינגטון ופריז מתייצבות לצד ירושלים ומותחות ביקורת על המהלכים במועצת זכויות האדם של האו"ם. משרד החוץ הצרפתי פרסם אמש (יום ו') הודעה מיוחדת בעקבות ההחלטה לאמץ את דו"ח גולדסטון, המאשים את ישראל בפשעי מלחמה בעזה, וקבע כי "ההחלטה המצערת מקדימה את זמנה". נציגי צרפת נטשו את הדיון בצהריים, זמן קצר לפני ההצבעה במועצה.
לטענת הצרפתים, ההחלטה שהתקבלה בז'נבה "מערבבת באופן לא ראוי בין הדו"ח שנועד לאסוף עובדות לבין שאלות, ללא קשר ישיר למנדט שקיבלה המועצה ומסיטה את הדיון ממטרתו המקורית". משרד החוץ הצרפתי הדגיש, כי "ביקשנו לדחות את ההצבעה כדי לאפשר דיון אמיתי". הצרפתים הביעו צער על כך שבקשתם לא נענתה.
דובר במחלקת המדינה האמריקנית, איאן קלי, אמר בתגובה ראשונה על ההצבעה בז'נבה, כי "ההחלטה תומכת בדו"ח, אבל היא לא מפנה בצורה מפורשת את הנושא למועצת הביטחון". לדבריו, "ההחלטה, אין פירושה העברה אוטומטית של הנושא לדיון במועצה".
הממשל האמריקני דבק בעמדתו שמודבר בהחלטה לא מאוזנת, שתגרום לפגיעה במאמצי הממשל להחזיר את ישראל והפלסטינים לשולחן המו"מ. "אנחנו מאמינים שזה הלך אפילו מעבר לטווח של דו"ח גולדסטון ועבר למרכיבים שצריכים להיפתר במסגרת המו"מ על הסדר הקבע בין הפלסטינים והישראלים", אמרו במחלקת המדינה.
עם זאת, ממשל אובמה הבהיר כי ההצבעה "נגד" בז'נבה, "אינה מפחיתה מהדאגה העמוקה לחיי אדם בעזה ובדרום ישראל וכי הצדדים הם אלה שצריכים לבחון את דו"ח גולדסטון ולתקן את הטעון תיקון". ההצבעה התקיימה בשעה שבוושינגטון ניהל השליח האמריקני המיוחד, ג'ורג' מיטשל, פגישה שנייה עם השליחים הישראלים יצחק מולכו ומייק הרצוג.
הערכה: אם יהיה דיון, ארה"ב תטיל וטו
עדיין לא ברור אם ומתי יעלה נושא דו"ח גולדסטון לדיון במועצת הביטחון. אם יעלה הנושא לדיון, ייפתח תהליך של בירור בין החברות במועצה. ארה"ב וכנראה גם צרפת ובריטניה יפעלו למנוע הבאת הנושא לדיון. הנוהג במועצת הביטחון הוא שכל חברה יכולה לבקש זימון של דיון מיוחד. לוב הודיעה זה מכבר על כוונתה להביא את דו"ח גולדסון לדיון.
לפני כשבועיים יזמה לוב ישיבה סגורה, שבה התברר לה שאין תמיכה בקיום דיון מיוחד. הנימוק של ארה"ב ושל צרפת ובריטניה היה אז שמקומו של דו"ח גולדסטון במועצת זכויות האדם בז'נבה. אולם בעקבות ההחלטה של מועצת זכויות האדם על העברת הדיון למועצת הביטחון - צפויה לוב לבקש דיון דחוף במועצה.
גורמים בוושינגטון מעריכים כי ארה"ב תטיל וטו אם דו"ח גולדסטון יעלה להצבעה בדיון במועצת הביטחון עם ניסוחים קשים נגד ישראל על פשעי מלחמה. ארה"ב עדין אינה מדברת בשלב זה על הפעלת "נשק יום הדין הדיפלומטי" שלה, כשהמאמץ הוא למנוע דיון במועצה או קבלת החלטה רכה, שממנה יוסרו הביטויים הקשים של מועצת זכויות האדם.
מועצת הביטחון היא הגוף היחידי באו"ם עם יכולת לקבל החלטות ביצועיות. במקרה שתיחסם הדרך לדיון במועצת הביטחון, הערבים נחושים להביא את הנושא לדיון בכינוס חירום של העצרת הכללית של האו"ם. נשיא העצרת הוא לובי וכינוס של העצרת פירושו נאומים קיצונים נגד ישראל, הוצאת הרבה קיטור והצבעה ברוב גדול נגד ישראל. באופן מעשי, יש להצבעה כזו ערך הסברתי - אבל לא ביצועי.
הצבעה בז'נבה - וגינוי ישראלי חריף
מועצת זכויות האדם של האו"ם אימצה את ההחלטה שהגישו מדינות ערב, וקבעה כי יש להעביר את הדו"ח לחקר אירועי "עופרת יצוקה", למטה האו"ם בניו-יורק, ואולי אף לדיון במועצת הביטחון. ההחלטה מהווה צעד נוסף לקראת העמדה אפשרית של בכירים ישראלים לדין בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.
בהחלטה, שמגנה גם את פעולותיה האחרונות
של ישראל בשטחים הפלסטיניים ובמזרח ירושלים, יש תמיכה בהמלצות הדו"ח, לפיהן על שני הצדדים בסכסוך להוכיח לאו"ם בתוך שישה חודשים כי הם מנהלים חקירות מהימנות בנוגע לפשעים שבוצעו כביכול. אם לא יעשו כן, העניין יועבר לטיפולו של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.
סגן שר החוץ, דני איילון, אמר ל-ynet כי "ישראל דוחה בשאט נפש את ההחלטה המעוותת ואת הדו"ח המסוכן של גולדסטון, המעודד טרור". בהתייחסו למדינות שתמכו בעמדת ישראל, אמר: "אנו מעודדים מהמדינות שהצביעו נגד אימוץ הדו"ח, ואלה שלא הגיעו ונמנעו. הן הביעו מדיניות אחראית". לדבריו, "ישראל לא תלמד מוסר מהמדינות שתמכו בהחלטה, שאצלן זכויות האדם - מהן והלאה".