עסקאות יצוא לטורקיה במאות מיליונים - בספק
במערכת הביטחון בוחנים מחדש בקשות טורקיות לרכש ביטחוני. "ברור שיהיה קשה יותר למכור להם מערכות אסטרטגיות וידע", אומר גורם ביטחוני. המשמעות: אבדן הכנסות של מאות מיליוני דולרים לתעשיות הביטחוניות בישראל
המתיחות ביחסים בין ישראל לטורקיה קיבלה בסוף השבוע ביטוי מעשי נוסף, כאשר במערכת הביטחון החלו לבחון מספר בקשות טורקיות לרכש ביטחוני. "נכון שגם עד עכשיו היו מגבלות על היצוא הביטחוני לטורקיה, אבל כעת אנו עושים הערכה מחדש של כמה בקשות טורקיות שעל הפרק", אמר בסוף השבוע גורם במערכת הביטחון. "ברור שיהיה קשה יותר למכור להם מערכות אסטרטגיות ולהעביר להם ידע". מדובר גם במכה לתעשיות הישראליות שעלולות לאבד הכנסות במאות מיליוני דולרים.
- חרם ישראלי: ועדי עובדים יבטלו חופשות בטורקיה
- חברות טורקיות מעכבות תשלומים ליצואנים
-
המשבר עם טורקיה: חשש לביטול עסקאות הנשק
עד לאחרונה הועלתה אפשרות שישראל תייצא לטורקיה את מערכת הטיל נגד טילים "חץ". "אם היה סיכוי קטן לעסקה כזו, עכשיו הוא הפך ללא קיים", אמר אתמול אותו גורם.
עסקאות נוספות עם טורקיה נמצאות כעת בספק, בהן מכירת מטוסים ללא טייס לצבא ולחיל האוויר של טורקיה, ומכירת הנגמ"ש המתקדם "נמר" מתוצרת ישראל המבוסס על החלק התחתון של טנק המרכבה.
הטורקים גם גילו בחודשים האחרונים עניין במערכות ישראליות ללוחמה אלקטרונית לכוחות הקרקע, וכן במערכות המשמשות לאיסוף מודיעין, המותקנות על מטוסים בגודל בינוני.
בימים אלה מספקות אלביט מערכות ואלתא, החברה הבת של התעשייה האווירית, מערכות איסוף מודיעין למטוסי קרב לחיל האוויר הטורקי. זאת בעסקה שהיקפה 141 מיליון דולר. הטורקים דיברו בעבר על רכש נוסף של מערכות אלה, אך כרגע לא ברור אם תהיה עסקת המשך.
גם שתי יצרניות המל"טים המרכזיות, התעשייה האווירית ואלביט מערכות, קיוו לחתום עם טורקיה על הסכמים נוספים, בנוסף לעסקה הראשונה בהיקף של 150 מיליון דולר.
גורם בתעשיות הביטחוניות אמר אתמול כי בתקופה הקרובה צפויה עצירה מוחלטת במו"מ ליצוא ביטחוני לטורקיה. לדבריו, הפוטנציאל של עסקאות שכבר "מצויות בצנרת" הוא של כמה מאות מיליוני דולרים, אך כלל לא ברור אם הן יבוצעו.
שלמה דרור, דובר משרד הביטחון, סירב בסוף השבוע להתייחס לנושא היצוא הביטחוני מישראל לטורקיה.
הכתבה מתפרסמת הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"