איראן מאשימה: בריטניה שיגרה מחבלים לפיגוע
עשרות בני אדם, בהם שישה מפקדים בכירים במשמרות המהפכה, נהרגו בפיגוע באיראן סמוך לגבול עם פקיסטן. כלי תקשורת איראניים רשמיים טענו שבריטניה היתה מעורבת באופן ישיר, בעוד שבמשמרות המהפכה האשימו את ארה"ב
ערוצי טלוויזיה רשמיים של ממשלת איראן דיווחו בצהריים (יום א') כי בריטניה היתה מעורבת באופן ישיר במתקפה נגד קציני הצבא. "גורמים יודעי דבר מסרו כי ממשלת בריטניה היתה מעורבת באופן ישיר במתקפת הטרור, וזאת באמצעות ארגון, אספקת ציוד והעסקת מחבלים מקצועיים", נאמר בדיווח.
גורמים זרים אחראים? הפיגוע במפגש הגבולות עם פקיסטן ואפגניסטן
משמרות המהפכה פרסמו הודעת גינוי משלהם לפיגוע ההתאבדות ובה האשימו "גורמים זרים" הקשורים לארה"ב ולמעצמות המערב בניסיון לחבל בכינוס עממי של משמרות המהפכה עם ראשי השבטים למען השגת אחדות באזור. "אין ספק שהפעולה האלימה והלא אנושית הזאת נעשתה במסגרת אסטרטגיה שטנית של גורמים זרים ואויבי המשטר במטרה לפגוע באחדות השיעית סונית וליצור פילוג בשורות האיראנים", נכתב בהודעת הארגון הצבאי האיראני.
התקיפה התרחשה הבוקר סמוך לשעה 8:20 במחוז סיסטן-בלוצ'יסטן באזור הסמוך לגבול עם פקיסטן ואפגניסטן. מחבל מתאבד פוצץ חגורת נפץ סמוך למכונית שבה ישבו קצינים בכירים במשמרות המהפכה. בין ההרוגים היה סגן מפקד זרוע היבשה של הארגון הצבאי, הגנרל נור עלי שושטרי, מפקד משמרות המהפכה במחוז, הגנרל מוחמד-זאדה, מפקד משמרות המהפכה בעיר איראנשהר ושני מפקדים נוספים.
סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דיווחה כי הקצינים הבכירים, שכנראה היו היעד לתקיפה, היו בדרכם למפגש פיוס בין שיעים לסונים עם ראשי השבטים באזור. לפי הדיווח, בפיגוע נהרגו גם כמה מראשי השבטים המקומיים. גורמים בכירים במשמר הגבול הפקיסטני, הנמצא בסמוך לאזור הפיגוע, דיווחו כי 70 חיילים וקצינים נהרגו בתקיפה.
חרף טענות השלטונות באיראן, יש המעריכים כי הפיגוע הוא תוצאה של סכסוך דתי-אתני מקומי. הפיגוע אירע במחוז סיסטן-בלוצ'יסטן, המאוכלס ברובו במוסלמים סונים, בעוד שבאיראן ישנו רוב שיעי. לעתים קרובות מתגלעים באזור
עימותים בין משטרת איראן לסוחרי סמים וחמושים. ארגון המורדים הסוּני ג'ונדאללה ("צבא האל") פועל באזור ומתעמת דרך קבע עם כוחות הביטחון של המשטר השיעי. הארגון אף הודיע כי הוא אחראי לפיגוע החדש.
הפיגוע הנחית מהלומה נוספת למשטר בטהרן הממשיך בימים אלה להיאבק על יציבותו הפוליטית לאחר הסערה שפרצה בעקבות הבחירות לנשיאות. אמנם הפגנות האופוזיציה ההמוניות חלפו מן הרחובות אך דיכוי המתנגדים הפוליטיים נמשך - רבים מבכירי הרפורמיסטים עדיין בכלא, המעצרים של פעילים פוליטיים נמשכים והממשלה החדשה עושה כל שביכולתה לביסוס הלגיטימיות של מעמדה.