מהיום: נכים יוכלו לעבוד מבלי שקצבתם תיפגע
חוק לרון לשילוב נכים בעבודה נכנס לתוקף, לאחר שיישומו עוכב בגלל עיצומי עובדי הביטוח הלאומי. עד היום, כאשר נכה המקבל קצבת נכות יצא לעבוד, והשתכר מעל 2,700 שקל, הוא איבד את זכאותו לקצבה. כעת, ע"פ החוק החדש, הוא יקבל קצבת עידוד
החל מהיום (א') יכולים נכים לצאת לעבודה מבלי שתיפגע קצבת הנכות שלהם. זאת, לאחר שהביטוח הלאומי החל ביישום "חוק לרון", החוק המשופר לשילוב נכים בעבודה.
כיום יש בישראל כ-171 אלף מבוטחים המקבלים קצבת נכות כללית, אולם כ-153 אלף מהם אינם עובדים והחוק אמור להסיר חסמים המונעים מהם את היציאה לעבודה.
עד היום כאשר מקבל קצבת נכות יצא לעבוד והשתכר מעל 2,700 שקל הוא איבד את זכאותו לקצבה. על פי החוק החדש, הנכים יקבלו קצבה הנקראת "קצבת עידוד". כך, אדם המקבל קצבת נכות שייצא לעבוד יגדיל בכל מקרה את את הכנסתו - והסכום הכולל שיקבל מהעבודה ומהקצבה ביחד יהיה תמיד גבוה יותר מאשר הקצבה בלבד.
כך לדוגמא, אדם שמשתכר כ-2,800 שקל יקבל קצבת נכות של 1,804 שקל לחודש, כך שהסכום הכולל מקצבה ומעבודה יסתכם בכ-4,600 שקל.
בנוסף, בעקבות הפעלת החוק, יוכל נכה לצאת לעבודה ולהגיע לרמות שכר גבוהות יחסית, מבלי שהביטוח הלאומי יבדוק את כושרו להשתכר. כמו כן, נכה שייצא לעבוד ומכל סיבה שהיא הפסיק את עבודתו, הביטוח הלאומי ישלם לו באופן אוטומטי את קצבת הנכות, כפי שקיבל טרם יציאתו לעבודה.
נכים רבים זכאים להטבות נלוות כגון הנחות ברשויות המקומיות, בתשלום דמי הביטוח הלאומי, ארנונה ובתחבורה ציבורית. חוק לרון מאפשר לנכים המשתכרים מעל לסכום מסוים, שמזכה בקצבת עידוד, להמשיך ולקבל את ההטבות הנלוות במשך שלוש שנים באופן מלא, ולאחר מכן באופן יחסי לקצבתם.
הרצוג: זה יום היסטורי לציבור הנכים
בעוד כשבוע ייצא המוסד לביטוח לאומי בקמפיין תקשורתי הפונה לציבור הנכים ומעודד אותם להשתלב במעגל העבודה וליהנות מהיתרונות שהחוק המשופר מקנה.
ישום החוק עוכב בשל עיצומי עובדי המוסד לביטוח לאומי, שטענו שהוא ידרוש מהם תוספות כוח אדם, שטרם קיבלו מהאוצר ומהנהלת המוסד. העובדים טענו כי העומס צפוי לגדול מאוד עם כניסת החוק לתוקף, שכן מספר הנכים התובעים קצבאות צפוי לגדול משמעותית. ארגוני הנכים אף עתרו לאחרונה לבג"ץ בדרישה ליישם את החוק.
שר הרווחה והשירותים החברתיים, ח"כ יצחק הרצוג, אמר: "זהו יום היסטורי לציבור הנכים ואנשים עם מוגבלות בישראל ואני שמח שמדינת ישראל משנה כיוון. זהו עוד צעד בביסוס שוויון זכויות והזדמנויות לאוכלוסיות הנכים. נקיים מעקב ופיקוח על יישום החוק במלואו. משרד הרווחה ימשיך לפעול ביתר שאת כדי לאפשר לאנשים ונשים עם מוגבלויות להשתלב בחברה, בקהילה ובמעגלי החיים. אני מברך את ארגוני הנכים על השותפות לאורך כל הדרך".
מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי, גב' אסתר דומיניסיני אמרה: "התפיסה העומדת מאחורי חוק לרון היא שלנכים רבים יש יכולת להשתלב בעבודה ולהיות חלק מהחברה היצרנית במדינת ישראל למרות נכותם. מדובר במהפכה מחשבתית לפיה אנשים עם מוגבלות יכולים וצריכים להיות חלק ממעגל העבודה, וגם לקבל קצבת נכות.
"אם עד היום היו נכים שלא יצאו לעבוד מחשש שאם יוכיחו כושר עבודה תיפגע קצבתם, אזי אין להם ממה לחשוש. החוק מספק רשת ביטחון עבור אוכלוסיית הנכים, ומבטיח את העיקרון לפיו ההכנסה הכוללת מקצבה ומעבודה תהיה תמיד גבוהה יותר מהקצבה בלבד".
(ארכיון)
צילום: jupiter
מומלצים