שתף קטע נבחר

 

שנלר: "להסדיר בחקיקה את מערכת הכשרות"

בדיון בדו"ח המבקר בכשלים שהתגלו במערכת הכשרות, קרא יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שנלר, להסדיר את ניגודי העניינים והליקויים בענף. ח"כ אורלב: "אוי לנו ואבוי לנו שכך נראות מערכות הכשרות". ח"כ מקלב: "רוצים להבאיש את מערכת הכשרות"

הוועדה לביקורת המדינה דנה היום (ב') בדו"ח המבקר מס' 59 ב' בנושא "תיפקוד מערכת הכשרות הממלכתית בישראל". יו"ר הוועדה, ח"כ עתניאל שנלר (קדימה), אמר בפתח הישיבה כי יחתור לתיקון הליקויים שהתגלו בו בחקיקה שתסדיר את הכשרות, שיבוץ ועבודת המשגיחים, תבטל את ניגוד העניינים בזיקה שבינם לבין בתי העסק המושגחים, תגביר את אכיפת חוק האיסור הונאה בכשרות ותיתן מענה לתופעת הרבנים העוסקים בעבודות נוספים בתחום הכשרות ללא אישור, ולעיתים תוך ניגוד עניינים.

 

שנלר בירך את המבקר, מיכה לינדנשטראוס, "על עבודה סופר-חשובה" והוסיף כי בכוונתו לכנס את הוועדה שברשותו לסדרת דיונים במטרה למצות את הנושא ולהביא לפתרונו. "אני מקווה שכשנסיים את העבודה אוכל להמליץ למשפחתי לחזור ולאכול במסעדות במדינה הזו", אמר שנלר.

 

חבר הוועדה, ח"כ זבולון אורלב, אמר על ממצאי הדו"ח: "אוי לנו ואבוי לנו שכך נראות מערכות הכשרות בישראל. ניאבק פה בוועדה למצות את הדין ואת היכולת לתקן כי אלה עניינים של קידוש השם, או חילול השם". אורלב הוסיף כי הוא סבור שהכשרות היא "אבן יסוד לקיום מוסדות הדת במדינה", אך קרא לחבריו: "אל תגינו על דברים לא נכונים. אלה הפנים שלנו". ח"כ אורלב איים כי אם הנושא לא יבוא על פתרונו - "אז בשביל מה צריך רבנות מקומית ואגף כשרות ברבנות הראשית"?

 

ח"כ אורי מקלב מ"יהדות התורה" אמר כי הוא חש שהמטרה היא לא לתקן את הליקויים, אלא להבאיש את מערכת הכשרות. לטענתו, "ליקויים פרוצדורלים וחשש לניגוד עניינים קיימים בכל רשות ממלכתית, כמו עובדי מס הכנסה 'שעובדים על פרמיות' וועדות רפואיות חיצוניות המקבלות שכר מהביטוח הלאומי". הוא הדגיש: "אנחנו בעד תיקון" וציין מקרים בהם הרבנות עצמה טיפלה בליקויים לפני שהמבקר הצביע עליהם.

 

מנכ"ל משרד הדתות, אשר אוחנה,

אמר כי "שרדו מנסח נהלים שיפתרו את כל הליקויים שנתגלו בשיתוף עם הרבנות הראשית וכבר גיבשה טיוטה מקיפה בכל הקשור למערכות הכשרות במועצות הדתיות". לדבריו, הדבר יחולל מהפך".

 

מנכ"ל הרבנות הראשית, עודד וינר, התייחס להעסקת משגיחי הכשרות על ידי העסקים המושגחים ואמר כי "ברבנות דנים כבר עשר שנים בפתרון המצב הקיים, אך משרד האוצר ונציבות המדינה סיכלו הסכם שכל הגורמים האחרים הסכימו לאמץ, משום שסירבה לקבל את העובדים לשירות המדינה". עוד טען כי הרבנות הראשית סובלת ממחסור חמור בכוח אדם "עד שאנחנו כרגולטור לא יכולים לעמוד על דברים אלמנטריים שאנחנו צריכים לטפל בהם ואז חוטפים ביקורת ובצדק". כדוגמא, ציין את עבודתם של שלושה מפקחי הונאה בכשרות בלבד הפועלים בכל הארץ. נציג נוסף של הרבנות, היועץ המשפטי, שמעון אולמן, טען כי "מערכת אכיפת החוק מטרפדת הניסיון שלנו להסדיר את האכיפה בכך שהפרקליטות כלל לא דנה בתלונות שמגישה הרבנות על הונאה בכשרות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
ח"כ שנלר
צילום: זום 77
ח"כ אורלב
צילום: גיל יוחנן
תעודת כשרות
צילום: שלומי כהן
מומלצים