שתף קטע נבחר

 

בן סימון פרש: לא יכול להשלים עם בושת המאחזים

כצפוי, הודיע הח"כ על פרישה מתפקיד יו"ר סיעת העבודה, בתום "כהונה אומללה", אך הבהיר כי אינו פורש מהפוליטיקה. הוא תקף את המפלגה ש"נמצאת במדרון", וקרא לה לפרוש מהממשלה. למורדים הוא אמנם אינו מצטרף "בשלב זה", אבל מעתה - "אני לא חייב לציית להוראות של הקואליציה אם הדברים לא נראים לי"

"אני מסיים את תפקידי כיו"ר סיעת העבודה, אחרי כהונה די אומללה שנמשכה חמישה חודשים". במלים אלה הודיע בצהריים (יום ב') ח"כ דניאל בן סימון על פרישתו מתפקיד יו"ר סיעת העבודה בכנסת. בן סימון תקף קשות את התנהלות המפלגה כחברה בקואליציה, והזכיר במיוחד את הסחבת בפינויים של המאחזים הלא חוקיים - שעליה אחראי באופן ישיר לדבריו יו"ר המפלגה ושר הביטחון, אהוד ברק, וכן את חוסר ההתקדמות בתהליך המדיני ואת חוסר הרגישות החברתית של הממשלה.


"מפלגה יקרה, צריך לשמור עליה". בן סימון פורש (צילום: גיל יוחנן)

 

מהסיבות הללו, סבור בן סימון, מפלגת העבודה אינה יכולה עוד להיות חברה בקואליציה. "היה ואחזית עיניים של המאחזים תימשך, מפלגת העבודה לא צריכה להיות בקואליציה", אמר במסיבת עיתונאים שכינס בכנסת, "והיא נמשכת. האיש שעומד בראש המפלגה אחראי על הפרויקט הזה של המאחזים - ובמקום שמספרם יידלדל - זה הולך וגובר. עם הבושה הזו אני לא יכול להשלים".

 

"באתי בראש מורם, באתי בגאווה גדולה כשנכנסתי לבית מפלגת העבודה", הוסיף. "הרגליים שלי רעדו. מפלגה מייסדת, מכוננת, אין הרבה כאלה בארץ. ההתרגשות הייתה יוצאת דופן.

כעבור חמישה חודשים, אני נאלץ להחזיר את המפתחות של ראשות הסיעה כדי להביע אכזבתי מהעובדה שמפלגת העבודה לא מתפקדת כראוי. מפלגה שנמצאת במדרון ולא ברור איך היא יכולה לעצור".

 

בתגובה לסברות שנשמעו, הבהיר בן סימון כי "אין לי שום כוונות לפרוש מהחיים הפוליטיים". לדבריו, "אני רק מתחיל את הפרק שלי, האישי, הרעיוני והפוליטי, במפלגת העבודה". הוא גם הצהיר כי "בשלב זה" אינו מצטרף לארבעת הח"כים ה"מורדים" - איתן כבל, עמיר פרץ, יולי תמיר ואופיר פינס ("קבוצת הארבעה"). עם זאת, הוא גם הוסיף כי מעתה לא ניתן יהיה לספור את קולו אוטומטית יחד עם הקואליציה: "ההתפטרות שלי מראשות הסיעה נותנת לי אפשרות להשמיע קול אחר. אני אצביע על פי מצפוני, אני חבר מפלגת העבודה אבל אני לא חייב לציית להוראות של הקואליציה אם הדברים לא נראים לי. יכול להיות שאבד חבר נוסף לסיעת העבודה. יו"ר הקואלציה לא יכול לספור אותי כקול אוטומטי של הקואליציה".

 

ובכל זאת, הוא הותיר בסימן שאלה את צעדיו הבאים: "יכול להיות שזו לא מסיבת העיתונאים האחרונה בזמן הקרוב. יכול להיות שאנחנו בכדור שלג. אם אני יכול, בחודש-חודשיים הקרובים, להביא למצב שאולי נדבר בשפה אחת - אולי נחזור להיות בשפה אחת. נכון להיום זה בלתי אפשרי. ניסיתי לדבר עם כולם, הקרע היה כל כך עמוק, שלפעמים היה נדמה לי שמדובר בשני מחנות בתוך הטליבאן". לדבריו, ברק ניסה להניא אותו מהפרישה, אבל "אני חייב דין וחשבון לבוחרים של מפלגת העבודה ששלחו אותי. אני מציע לכם לא לשלול על הסף שום התפתחות במפלגת העבודה בחודשים הקרובים".

 

"לא נעים להיות איש מפלגת העבודה"

בן סימון הסביר כי המפלגה "לא הגשימה את היעדים שלמענם אני לפחות הצטרפתי אליה, במישור המדיני". לדבריו, העניין המדיני הוא בנפשנו, של הקפאת ההתנחלויות. ישבתי בנאום בר אילן ויצאתי עם ראש מורם" - אבל כמה חודשים חלפו, ו"אין תהליך מדיני, וכל זה מוביל אותי למחשבה שמפלגת העבודה לא הגשימה את המנדט שביקשה מהוועידה, להיות בקואליציה. נכון להיום אין הצדקה שמפלגת העבודה תשב בקואליציה. לא נעים להיות איש מפלגת העבודה היום".

 

עוד הוסיף, כי "התקיעות המדינית פוגעת במנדט שלמענו נכנסתי - לעזור לשכבות החלשות. אי אפשר להגדיל את תקציב הביטחון וגם את התקציב החברתי. התוצאה היא שכעבור חצי שנה אנחנו לא הצלחנו להטביע חותם על הממשלה הזו. במובן הזה אני מצפה לצעד דרמטי בקרב החברים ממפלגת העבודה כדי להביא לרעידת אדמה. זו מפלגה כה יקרה, צריך לשמור עליה. אי אפשר להמשיך במצב הזה".

 

לדבריו, הוא ניהל עם ברק "שיחות אינספויות" על הנושאים הללו, ו"אמרתי לו זה לא יכול להימשך ככה". ואולם, "הוא אמר עוד שבועיים, עוד שלושה. הייתה הבטחה בפיו שמצע העבודה יתגשם. הבטחות, הבטחות, הבטחות". אבל בשטח, הסביר, דבר לא השתנה - "ובשטח, מי שמטייל במאחזים רואה שהמצב אפילו יותר חמור".

 

למרות כל זאת, הוא הביע אופטימיות מסויימת לגבי דרכה של הממשלה הנוכחית: "נתניהו הוא האיש היחיד שיכול לעשות שלום. אני לא רואה אדם אחר. ולכן אני אומר - יש לו יכולת. אם הרצון ייפגש עם היכולת - כולנו זכינו".  

 

"אני מתחיל את המהלך הזה, ואני מאוד מקווה שיתחיל חשבון נפש בקרב החברים, לאן מועדות פנינו", סיכם את דבריו. "לא צריך להיות עיתונאי חוקר כדי לדעת שהמפלגה במצב קליני ודרוש טיפול נמרץ, כמי שעבר את החוויה הזו לאחרונה". בן סימון, שעבר לאחרונה הליך רפואי מורכב, הוסיף מיד: "ואחר כך צו שחרור".

 

לא הצליח להטביע חותם

 יחסיו של בן סימון עם ברק היו מתוחים בחודשים האחרונים, ובן סימון התבטא בראיונות לתקשורת נגד ברק ונגד מדיניותו. "כלל לא בטוח ששבחירות הבאות אהיה במפלגת העבודה", אמר בין היתר. בן סימון מצוי זה חושדים ארוכים תחת לחצים כבדים מצד ה"מורדים",

שזקוקים לח"כ נוסף כדי שיוכלו לפרוש מהמפלגה ולהקים סיעה עצמאית, וביולי האחרון אף דווח כי הוא נשמע אומר: "אפרק את מפלגת העבודה בבוא העת. חכו ותראו מה יהיה".

 

עם זאת, בוועידת העבודה האחרונה, שאישרה את חוקת המפלגה החדשה, הבטיח בן סימון כי אין בכוונתו לתת ידו לפירוק המפלגה או לעזוב אותה.

 

מאז מונה לראשות סיעת העבודה על-ידי ברק, לא הצליח בן סימון להטביע חותם משמעותי על פעילות הסיעה או על המערכת הפוליטית. בן סימון, עיתונאי לשעבר, נבחר במקום גבוה ברשימת המפלגה לכנסת, אולם איכזב רבים מתומכיו, לאחר שלא הצליח להשפיע על מהלכים פוליטיים משמעותיים. כמו כן, לא הצליח לבדל את עצמו משאר חבריו באמצעות אימוץ נושא כלשהו.

 

 

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן סימון במסיבת העיתונאים
צילום: גיל יוחנן
בן סימון עם ברק, בימים טובים יותר
צילום: שאול גולן
מומלצים