המדיניות החדשה של ארה"ב בסודן: "מקל וגזר"
אובמה מתכוון לשנות את מדיניות הממשל הקודם, וברצונו לפעול יחד עם הממשל בחרטום כדי להביא לסיום "רצח העם" בדרפור. אך אם לא יחול שינוי במדיניות הסודנית - הסנקציות יוחרפו. סודן: יש נקודות חיוביות בתוכנית, אבל זה לא "רצח עם"
ארה"ב חשפה אחר הצהריים (יום ב') את מדיניותה החדשה כלפי סודן ובמרכזה: שיתוף פעולה עם הממשל בחרטום בניסיון להביא לסיום "רצח העם" בחבל דרפור, תוך איום בהחרפת הסנקציות הכלכליות אם לא יחול שינוי במדיניות הסודנית הנוכחית. סודן מיהרה להגיב על התוכנית החדשה ומסרה כי "מצער" שוושינגטון מכנה את הנעשה בדרפור "רצח עם", אך היא רואה גם "נקודות חיוביות" בתוכנית.
בהודעה שפרסם הנשיא, ברק אובמה, נאמר כי מטרתה של האסטרטגיה החדשה היא להתמודד עם המצב הקשה בסודן. "במשך שנים העם הסודני סובל ממצוקה גדולה ובלתי מקובלת. רצח העם בדרפור גבה את חייהם של מאות אלפים והותיר מיליונים ללא קורת גג. העימות הזה מציב איום גם מעבר לגבולותיה של סודן ומונע את מימוש הפוטנציאל הטמון באזור זה של אפריקה. אם לא ננקוט בפעולה מהירה - סודן תהיה במסלול בטוח לכאוס".
העימות בדרפור ניטש בין מיליציות פרו-ממשלתיות וכוחות צבא נגד מורדים לא-ערבים בעיקר, שהתחמשו ויצאו למאבק ב-2003 בדרישה לייצוג הולם יותר, בטענה להזנחה מצד הממשל המרכזי. על-פי האו"ם, כ-300 אלף בני אדם נהרגו בעימות, ואולם לטענת סודן מדובר ב-10,000 בלבד. עובדי סיוע מדווחים כי יותר מ-2.7 מיליון בני אדם נעקרו מבתיהם בעקבות הלחימה.
עם זאת, מפקד כוח משקיפי האו"ם בדרפור, הגנרל מרטין לותר אגוואי, אמר לפני כחודשיים כי המלחמה בין הכוחות הנאמנים לממשלת סודן לבין המורדים הסתיימה למעשה. לדבריו, המלחמה דעכה ללחימה "בעצימות נמוכה מאוד" בין כנופיות לפלגים יריבים, ועלולה להימשך עוד שנים בלי הסכם שיביא שלום ושקט לאזור.
מאמץ בדרפור, מאמץ בדרום
הנשיא האמריקני הציב שתי מטרות עיקריות לשיפור המצב בסודן. האחת - דיאלוג מאומץ במטרה להביא לסיום הסכסוך, הפגיעה בזכויות האדם ורצח העם בדרפור. השני - הפיכת הסכם השלום בין הממשל בחרטם לממשל האוטונומי בדרום סודן להסכם שלום קבוע..
"יש לפעול להשגת שתי המטרות האלה בו זמנית ובדחיפות. השגתן דורשת את מחוייבותה של ארה"ב והשתתפות פעילה מצד הקהילה הבינלאומי. בנוסף, אנחנו נפעל להבטיח שסודן לא תהווה 'גן עדן' לטרוריסטים", הוסיף אובמה. "אנו נמשיך בסנקציות על הממשל הסודני. אם ממשלת סודן תפעל לשיפור המצב ולקידום השלום - יהיו תמריצים.
אך אם לא - הלחץ עליה מצד ארה"ב והקהילה הבינלאומית ייגבר. העם הסודני ראוי לעתיד שיאפשר לו לחיות בכבוד ובביטחון
הממשל הסודני מיהר להגיב לתוכנית האמריקנית. בהודעה שפרסם ראזי סלאח א-דין, יועצו של הנשיא, נאמר כי חרטום רואה "נקודות חיוביות" באסטרטגיה האמריקנית שאיננה מבודדת את הממשל. "היעדר האיומים בהתערבות צבאית חשובים ומייצגים את 'הרוח החדשה של אובמה', אמר א-דין אך ציין כי סודן מאוכזבת מהעובדה שהבית הלבן "עדיין משתמש במונח רצח עם בכל הנוגע לנעשה בדרפור. השימוש במילה הזו אינו משקף את הנעשה בחבל".