מדד חופש העיתונות: ישראל נפלה 47 מקומות
נזקי "עופרת יצוקה" באים לידי ביטוי גם בדו"ח ארגון "עיתונאים ללא גבולות", שקובע כי בשנה החולפת "החלה ישראל ליישם בשטחה שיטות בהן היא משתמשת ביהודה ושומרון". ישראל נפלה למקום ה-93 בתחומי הקוי הירוק ומצבה דומה לזה של קטאר
בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" הידרדרה ישראל 47 מקומות בדו"ח השנתי של ארגון "עיתונאים ללא גבולות" העוקב אחר מצב חופש העיתונות בעולם. בכך, איבדה ישראל, הממוקמת כעת במקום ה-93, את המקום הראשון בין מדינות המזרח התיכון ומקדימות אותה כוויית (60), איחוד האמירויות (61) ולבנון (86). ביהודה ושומרון ממוקמת ישראל במקום ה-150, ירידה של מקום אחד ביחס לדירוג ב-2008.
לעיון בדו"ח המלא של "עיתונאים ללא גבולות"- לחצו כאן
בדו"ח נכתב כי ישראל "החלה להשתמש בתוך שטחה בשיטות שבהן היא משתמשת בשטחים הכבושים". הארגון כותב כי הצנזורה הצבאית הטילה את סמכותה על כל אמצעי התקשורת ומציין גם מעצרים של עיתונאים פלסטינים הנעים בשטחים או חוזרים מביקורים בחו"ל.
כך, לדברי הארגון, היה במקרה של איברהים חאמד, איש סאונד של סוכנות הידיעות הפלסטינית רמתאן, שנעצר ביולי 2008 לשישה חודשים. ארבעה עיתונאים אחרים של הסוכנות נעצרו חודש לפני כן במחסום סמוך לשכם. הדו"ח מזכיר גם את פרשת "אל-ג'זירה", בה מנעה ישראל את חידוש אשרות הכניסה של עיתונאי הרשת העובדים בישראל.
במהלך המבצע אסרה ישראל על אמצעי תקשורת זרים להיכנס לרצועת עזה "מסיבות ביטחוניות". הארגון טוען כי מדובר בהפרה חמורה של חופש העיתונות. שישה עיתונאים פלסטינים נהרגו, שניים מהם במהלך עבודתם, ו-15 נפצעו במהלך ימי המבצע.
דנמרק ראשונה, אריתראה אחרונה
בראש הרשימה ממוקמת דנמרק ואחריה פינלנד, אירלנד, נורווגיה ושוודיה. אסטוניה, הולנד, שווייץ, איסלנד וליטא משלימות את העשירייה הראשונה. גרמניה ממוקמת במקום ה-18, בריטניה ב-21, צרפת מדורגת במקום ה-43, וסין במקום 168הלא מחמיא. הרשות הפלסטינית ממוקמת 161 בדירוג. את הרשימה הכוללת 175 מדינות סוגרות איראן, טורקמניסטן, צפון-קוריאה ואריתראה במקום האחרון.
בהתייחס לאיראן נכתב בדו"ח כי בשנה החולפת פגע שלטונו של מחמוד אחמדינגאד בעיתונאים יותר מבכל שנה אחרת. לדבריו הארגון, המהומות באיראן לאחר הבחירות לנשיאות הובילו את המשטר ל"פארנויה" בכל הנוגעי לעיתונאים ולבלוגרים.
צנזורה מקדמית הוטלה על כל העוסקים בעיתונות, השלטונות צותתו לעיתונאים וגירשו אותם בכוח, בוצעו מעצרים בלתי חוקיים וכמה עיתונאים אף נאסרו.
הרוח החדשה שהביא ברק אובמה אל הבית הלבן נראית גם בדו"ח "עיתונאים ללא גבולות". ארה"ב טיפסה בשנה האחרונה 20 מקומות בדירוג והיא ממוקמת כעת במקום ה-20 בעולם. לדברי הארגון, לגישתו הפחות נוקשה של אובמה ביחס לקודמו, גו'רג' בוש, יש חלק מרכזי בכך. עם זאת, הארגון מותח ביקורת על התנהגות ארה"ב כלפי עיתונאים באזורי מלחמה כמו עיראק ואפגניסטן.