נתניהו: עלינו לפעול לשינוי דיני המלחמה בעולם
בישיבת הקבינט שדנה בהשלכות דו"ח גולדסטון, הנחה ראש הממשלה את הגורמים המקצועיים לבחון קידום יוזמה בינלאומית להתאמת דיני המלחמה להתפשטות הטרור. ברק חיזק: "נפגשתי עם ראשי מדינות הלוחמות באפגניסטן, שתומכים ברעיון"
החוק לא מתאים? נשנה אותו. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הנחה היום (ג') לבחון קידום יוזמה בינלאומית לשינוי דיני המלחמה והתאמתם לשינוי באופן הלחימה בעקבות התפשטות הטרור בעולם. כיום מתבססים דיני הלחימה על אמנות ז'נבה, שהאחרונה בהן נחתמה ב-1949, וכן על אמנות האג.
"המאבק שלנו הוא לעשות דה-לגיטימציה לניסיון המתמשך לעשות
לדבריו, "השקר מתפשט בלבנון, בעזה ובמקומות נוספים. הולכים ועורמים סביבנו נשק שמטרתו היחידה היא ירי על אזרחי מדינת ישראל. אני רוצה שיהיה ברור לכולם: אף אחד לא יפגע ביכולת שלנו ובזכותנו להגן על ילדינו, אזרחינו ויישובינו". נתניהו הנחה את הגורמים המקצועיים לבחון את שינוי דיני המלחמה.
שר הביטחון, אהוד ברק, תמך ברעיון. "אני מצטרף להערכת ראש אמ"ן וראש השב"כ, שהציעו שישראל תפעל במהירות ותיזום שינויים בדיני המלחמה הבינלאומית מול הטרור, למאבק בטרוריסטים החוסים בשטחים מאוכלסים", אמר ברק בישיבת הקבינט ואמר כי חייבים להגן על לוחמי צה"ל מפני תביעות.
ברק הוסיף, כי "נפגשתי עם ראשי מדינות הלוחמות באפגניסטן (החברות בברית נאט"ו, ר.ס.) והדברים הללו זוכים גם לתמיכה שלהם. זה עניין של כל מי שלוחם בטרור, לשנות את דיני המלחמות. חייבים לתת גיבוי לצה"ל, לאפשר חופש הפעולה שלו".
"לא צריך ועדת בדיקה או ועדת חקירה"
בדיון הקבינט הראשון בהשלכות אימוץ דו"ח גולדסטון בידי המועצה לזכויות אדם של האו"ם, הוצגו סקירות של משרד החוץ, ראש אמ"ן וראש המועצה לביטחון לאומי. על-פי ההודעה הרשמית של לשכת ראש הממשלה, הקבינט הכריז על 50 ארגונים כארגוני טרור. מרבית הארגונים פועלים ברחבי העולם ומפנים את פעילותם כלפי גורמים שונים במערב ולאו דווקא נגד ישראל.
בהודעה נמסר כי ההכרזה נועדה להציב את ישראל בקו אחד עם מדינות העולם המערבי. "מרגע שאושרה ההכרזה, מחויבים בנקים ומוסדות פיננסים ישראלים לבדוק את החשבונות ואת הפעולות הפיננסיות המבוצעות אצלם, ולדווח לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור על פעילות החשודה כקשורה לגופים אלה".
בנוסף, החליטה ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי, להטיל על שר המשפטים להקים יחידה לטיפול בהליכים משפטיים המתקיימים בחו"ל נגד מדינת ישראל או נגד אזרחיה, הדורשים טיפול משפטי ותיאום מיוחדים. היחידה החדשה תוקם במשרד המשפטים בתיאום עם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז ופרקליט המדינה, משה לדור.
השר ברק אמר במהלך הדיון על דו"ח גולדסטון,
כי "המנדט לכתיבת הדו"ח היה גרוע ודו"ח גולדסטון עצמו גרוע. מטרות גולדסטון היו שתיים: לשמוט את הלגיטימיות של ישראל ולכבול את ידינו בפעולות עתידיות נגד הטרור". ברק הוסיף כי "תנופה בתהליך המדיני אפשרית ורצויה לישראל. תנופה שכזאת תאפשר תנופה במאבק בדו"ח גולדסטון והשלכתו לפינה הראויה לו".
ברק התייחס לאפשרות שתוקם ועדת חקירה ישראלית למבצע "עופרת יצוקה", כפי שדורשות מעצמות העולם, ואמר: "לא צריך לא ועדת בדיקה ולא ועדת חקירה לעופרת יצוקה. צה"ל יודע יותר טוב מכולם לבחון את עצמו".