התנגדות רחבה להצעה לייקר מס על דירה שניה
בדיון בוועדת הכספים הביעו חברי הכנסת, התאחדות הקבלנים ומשרדי השיכון והאוצר התנגדות להצעתו של ח"כ שאמה. יו"ר הוועדה ח"כ גפני אמר כי רוה"מ הורה לשר האוצר לראות בפתרון מצוקת הדיור "יעד לאומי"
ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה השבוע לשר האוצר יובל שטייניץ לראות כ"יעד לאומי" את פתרון מצוקת הדיור של הזוגות הצעירים. בפגישתם נכח גם יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שגילה את עמדת ראש הממשלה בדיון ראשוני שהתקיים הבוקר (ד') בוועדה על ההצעה לייקר את מס הרכישה על דירה שניה.
- אטיאס: אינטרסנטים יוצרים פאניקה בשוק הנדל"ן
ייקור המס נועד להרתיע משקיעים מלרכוש דירה שניה ושלישית, ובכך להגדיל את היצע הדירות לצעירים. יוזם הרעיון, ח"כ כרמל שאמה (ליכוד), צפוי להגיש
אותו כהצעת חוק. עם זאת, בדיון הראשוני שנערך היום נדחה הרעיון על ידי רוב הגורמים, בהם התאחדויות הקבלנים ומשרדי השיכון והאוצר.
לטענת שאמה, היחס בין רוכשי הדירות למגורים לבין רוכשי הדירות להשקעה התערער, והמשקיעים נוטלים כיום חצי מהשוק. הוא הסתמך בדבריו על נייר עבודה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, לפיו קבלת הצעתו תפחית את כמות הדירות של המשקיעים בגבולות של 2,000-4,000 דירות. דבר זה, לדבריו, ייצור לחץ לירידה במחירי הדירות, או לפחות התמתנות בעליית המחירים. עם זאת, לפי המחקר לא ניתן לקבוע מה תהיה השפעת המסוי הכפול על מחירי השכירות.
בובליל: הקבלנים יודעים לבנות בזול, גם בת"א
נשיא התאחדות הקבלנים, ניסים בובליל, הגיב ואמר כי ח"כ שאמה ממציא תורה כלכלית חדשה, שאין לה סימוכין בשום מקום. לטענת בובליל, "יש בלבול בציבור לגבי התופעה שהנדל"ן נהפך להשקעה בשוק ההון, כשבפועל, מדובר ברכישה של דירה שניה לא להשקעה אלא כתחליף לקופות הגמל, להגדלת הביטחון הכלכלי והפנסיוני או כסיוע לילדים".
עוד אמר בובליל כי הקבלנים יודעים לבנות בזול, ומחיר בנייה של דירת ארבעה חדרים בעפולה בסך כ-600 אלף שקל יכול להתקיים גם בתל-אביב, ומה שמעלה את מחירי הדירות במרכז הארץ הם מחירי הקרקעות והמסים. כל טיעון הפוך הוא "הזוי ביותר", אמר בובליל.
משה נחום מהתאחדות בוני ישראל טען כי הרכש הגדול של הדירות במרכז הארץ נעשה בידי "קבוצות רכישה, שהן פטורות ממס רכישה, ובחלקן גם פטורות ממע"מ, כך שהצעת החוק לא תשפיע על עיקר הרוכשים". שי אהרונוביץ' מרשות המסים גילה כי ברשות הוקמה ועדה לטפל בהטבות המס שניתנות לקבוצות הרכישה, אבל "לא בטוח שנצליח לגבות מהם את המס".
ראובן קוגן מאגף התקציבים באוצר אמר כי מדובר ב"הצעה לא נכונה ברמה הכלכלית כפי שהיא נראית על פניה". לדבריו, הצעתו של שאמה תשיג תוצאה הפוכה - ככל שיעלו ההוצאות על הדירה יעלו גם המחירים במקביל. רחל הולנדר ממשרד השיכון טענה כי הקטנת היצע הדירות רק תעלה את דמי השכירות, ותפגע בעיקר בזוגות הצעירים.
חברי הוועדה: דירה להשקעה - אפיק בטוח
גם רוב חברי הוועדה יצאו נגד הצעתו של שאמה. ח"כ אמנון כהן (ש"ס) הצדיק את רכש הדירה השניה והשלישית כ"אפיק השקעה הכי בטוח". ח"כ מרינה סולודקין (קדימה) אמרה, "הצעת ח"כ שאמה היא רק מקור הכנסה נוסף למדינה". ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) אמר שההשקעה בנדל"ן היא תחליף לבורסה הלא ודאית, כדי שהמשקיעים לא ימשכנו את העתיד שלהם. "דירה שניה ושלישית לא נועדה לעשות כסף", אמר מקלב.
ח"כ ציון פיניאן (ליכוד) הציע להציף את השוק בבניית דירות להשכרה. ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו) הציע לסייע לזוגות צעירים במתן ערבות מדינה כתחליף להון העצמי שאין להם לרכישת דירה, וזאת בנוסף למשכנתא.
הדיון גלש לפסים פוליטיים - בעקבות דבריו של נציג צעירי העבודה, רונן פלר, שטען כי הצעת ח"כ שאמה רק עושה עוול לצעירים, כי ברגע שיעלה מס הרכישה, הוא לא ייפול על המשקיעים - אלא על השוכרים, שכבר היום נאלצים לשלם
מחירים גבוהים. "הממשלה עשתה טעות שדחתה הצעה להכיר בריבית על המשכנתאות לצורכי מס", אמר פלר, ועורר עליו את כעסם של שאמה ואנשי הליכוד, שאמרו שגם הם יכלו להביא דוברים משלהם.
ח"כ גפני סיכם את הדיון בציטוט עמדת ראש הממשלה, אך הוסיף לגבי ערכה המעשי כי "אם שר האוצר יעשה או לא יעשה כמצוות ראש הממשלה זה כבר נושא לדיון אחר".
גפני אמר כי בסופו של דבר התמונה שנראית בעיניו היא שמחירי הדיור עלו לאחר שממשלות ישראל יצאו מהתחום, ונתנו לשוק לשחק. "יציאת הממשלה מהשוק, כגון ביטול מענקי המקום לעידוד המעבר לפריפריה, זו לב הבעיה", אמר גפני, וציין כי הדיון המעשי והיסודי צפוי להימשך אם וכאשר הצעת החוק של ח"כ שאמה תגיע לשולחן הכנסת.