טיפול חדשני בסרטן השד - בהקרנה אחת בלבד
טיפול חדשני בבית חולים הכרמל בחיפה חוסך לחולות בסרטן השד הקרנות ממושכות. במקומן, מקבלת החולה מנת קרינה חד-פעמית של 40-50 דקות. בשלב הזה מוגבל השימוש במכשיר החדש לנשים מעל גיל 60
חדש בישראל: חולות בסרטן השד שעברו ניתוח להוצאת הגידול כבר לא חייבות לעבור שבועות ארוכים של הקרנות. טיפול חדשני מאפשר להן לקבל מנת קרינה חד-פעמית, במהלך הניתוח להוצאת הגידול סרטני מהשד, בעודן מורדמות ולא חשות בדבר.
בדרך כלל כולל הטיפול בסרטן השד ניתוח מקומי לכריתת הגידול וטיפולים בקרינה לכל השד במשך כמה שבועות. הטיפולים בקרינה דורשים התייצבות יום-יומית של החולות בבית-החולים וכרוכים בתופעות לוואי שונות כמו כוויות, בצקות ועוד.
למרות זאת, ב8%-7%- מהמקרים חוזר הגידול למרות הטיפול הקרינתי, וברוב המקרים הוא חוזר בצלקת הניתוחית, כלומר באזור שבו התגלה הגידול הראשון.
בשלב זה: מגיל 60 ומעלה
על סמך הניסיון הזה מפותחות בשנים האחרונות טכניקות חדשניות שמאפשרות להקרין את אזור הגידול בלבד במקום את השד כולו. מכשיר חדש בשם "אינטרה-בים" (INTRABEAM) מאפשר מתן קרינה חד פעמית ממוקדת וחזקה במיוחד לאזור הגידול ממש במהלך הניתוח להסרת הגידול ומונע את הצורך בסדרת הקרנות יום-יומית ממושכת לאחר הניתוח.
המכשיר החדש, שנרכש בינתיים בבית-החולים כרמל בחיפה, פותח במקור להקרנות במקרים של סרטן המוח. בחדר הניתוח, מיד לאחר כריתת הגידול, ובעת שהחולה עוד מורדמת מקרינים בעזרת ה"אינטרה-בים" רק את האזור הפגוע בתוך
רקמת השד. ההקרנה ממוקדת מאוד, נמשכת 50-40 דקות וכוללת כמות גדולה יחסית של קרינה, שעוצמתה זהה מבחינה ביולוגית לקרינה שניתנת על פני כמה שבועות. בכך למעשה מסתיימים טיפולי הקרינה שהחולה נזקקת להם.
"הטיפול מדויק מאוד ואלגנטי מאוד," אומרת מנהלת השירות האונקולוגי בבית-החולים כרמל ומחוז חיפה של קופת חולים כללית, ד"ר מריאנה שטיינר: "יש לו כמה יתרונות. ראשית, הוא חוסך לחולה את הטיפול הקרינתי החיצוני. כמו כן הוא מונע קרינה מיותרת של רקמת שד בריאה ומפחית את הסיכון לסיבוכים באתרים סמוכים לשד, כמו הלב. נוסף על כך, השימוש בו מאפשר לחזור על אותו טיפול אם המחלה חוזרת כעבור זמן במקום אחר בשד. בשיטה הרגילה, שבה הוקרן כל השד, אם הגידול חוזר בשנית אין ברירה אלא לכרות את השד כולו."
בשלב הזה מוגבל השימוש במכשיר החדש לנשים מעל גיל ,60 שהגידול התגלה אצלן בשלב מוקדם והוא קטן משני סנטימטרים. הסיבה: בקרב קבוצת הנשים הזו הסיכון להישנות המחלה קטן יחסית. כמו כן הוא משמש לטיפול בנשים שלא נמצא עבורן פתרון טיפולי אחר.
מאז נרכש המכשיר בכרמל טופלו בו בהצלחה 160 נשים. לדבריה של ד"ר שטיינר, אצל כולן לא נרשמה עדיין חזרה מקומית של הגידול באזור שנותח. עם זאת, יש לציין שמדובר בתקופת מעקב קצרה יחסית. בעולם נערכים כיום שני מחקרים גדולים שבודקים את יעילות המכשיר החדש, וממצאיהם יפורסמו בתוך שנתיים. הטיפול במכשיר מיועד לחברות כל קופות החולים. מכשיר דומה נמצא כיום בשימוש גם בבית-החולים רמב"ם בחיפה.