שתף קטע נבחר

המורים שצמצמו את הפשיעה ברחובות

45 מורים צעירים עברו לפני ארבע שנים וחצי להתגורר בשכונת מצוקה ברחובות, כדי לנסות להילחם בפשע - והתוצאות לא איחרו לבוא

בבוקר הם מורים ולאחר שעות הלימודים הם נלחמים בפשיעה: עשרות מורים עזבו לפני כמה שנים את בתיהם ועברו להתגורר בשכונת מצוקה ברחובות, על-מנת לנסות להוריד את מפלס האלימות ולהעניק למשפחות ולתלמידים שם עתיד אחר. לפני כארבע שנים וחצי עברו חברי גרעין המורים "שכונת אושיות", לשכונה ומאז ירד שם מפלס האלימות בלא פחות מ-65 אחוזים.

 

"נכנסנו לשכונה לטפל באלימות ולקדם את האוכלוסייה", הסביר מייסד הגרעין הלוחם בפשע, הרב חיים פוגל. הוא עצמו איש חינוך מוכר המכהן כיו"ר חבר הנאמנים של מכללת אורות ישראל ונמנה על מייסדי רשת אולפנות צביה. הוא משמש כרב במכללת אמונה בירושלים ובתפקידים נוספים. את גרעין המורים ייסד כחלק מתפיסה של "מורה לחיים". כ-45 מורים צעירים, בוגרי ישיבות הסדר ששירתו ביחידות קרביות ובוגרי אקדמיה התגייסו לעזרה למען הקהילה. את הגרעין ייסדה מכללת "אורות ישראל", קמפוס רחובות.


הנערים לומדים במוסדות יוקרתיים. הרב פוגל (צילום: צבי סבן)

 

המורים פועלים בדומה למה שעשה לפני למעלה מעשור, ראש העיר ניו-יורק לשעבר, רודי ג'וליאני, שהעביר את הפושעים הסבה לשוטרים ובכך ניקה את הרחובות. המורים חשבו על פתרון דומה - הם שילבו בני נוער שהיו מועדים לפשיעה במשמר האזרחי, כך שהם היו צריכים לשמור על השכונה. הם מעניקים שיעורי עזר לתלמידים מתקשים ומקיימים בקביעות שיעורי גמרא בימי שלישי.

 

"האנשים בעולם הפשע משתי סיבות - מצוקה כלכלית או משעמום וחוסר תקווה", הסביר פוגל. "אנחנו חיים איתם, נפגשים במכולת, באוטובוס, בוועד הבית. הגרעין נותן חיבור, אהבה, קשר עם משפחות, מלמדים אותם גמרא, מעודדים אותם להתחתן, זוגיות וחינוך ילדים. חלק גדול מהאנשים שהיו אלימים לפני חמש שנים, הילדים שלהם לומדים כיום במוסדות חינוך יוקרתיים של העיר רחובות. אנחנו לא עוסקים במיוחד עם הציבור דתי או הציבור החילוני, עם עולים מרוסיה או אתיופיה, אנחנו לא על תקן כלשהו. משתדלים לדבר לכולם, מסיירים, חונכים בעבור כל מי שצריך את עזרתנו".

 

יועצים לעולם התחתון

והנתונים בשטח מדברים בעד עצמם. משנת 2005, אז נכנס הגרעין לעבודה ועד היום, על פי נתוני המשטרה: בתחום גניבות הרכב ירד מספר הגניבות בשכונה מ-99 מקרים בשנת 2005 ל- 43 ב-2008 ובשנת 2009 עד עכשיו היו רק 27 גניבות רכב. ירידה של 57%. בתחום התפרצויות לדירה נרשמה ירידה מ-119 התפרצויות לדירה בשנת 2005, ל -7 התפרצויות בשנת 2008. בשנה זו היו 33 התפרצויות. ירידה של 53%. גם בתחום הפריצות לרכב חלה ירידה של 62% וצניחה של 88% במקרי הפריצה לבתי עסק.


לומדים גם גמרא (צילום: גולדי אהרון)

 

המורים נתקלים לפעמים במצבים שנשמעים כלקוחים מסרט. הרב פוגל סיפר, כי לעיתים קרובות הם משמשים כמגשרים בסכסוכי פשיעה שונים. "יש לפעמים סכסוכים של העולם התחתון, שרוצים ייעוץ שלנו. אנחנו לא קוראים לעצמנו בוררים, אלא יועצים. כשיש בעיה בסכסוכים שעלולים להביא לאלימות מתמשכת הם באים שני הצדדים ואנחנו יודעים שעוד דקה זה מתפרץ לאלימות ממשית, אם אנחנו מוכנים להיות בוררים זה מכבה את השריפה".

 

יוסי חדד, בן 25, מורה למקצועות הקודש בבית ספר "ישורון" בראשון לציון, הוא אחד מחברי הגרעין. הוא נמצא ארבע שנים בגרעין המורים ואחראי על תחום הנוער.

 הוא עובד עם 96 ילדים חברי תנועת נוער "מקום בלב", הפעילה בשכונה. "למדתי בישיבה, התחתנתי ועברתי לגור בשכונה. כשהגעתי לישיבה הבנתי שזה חלק ממה שאני אמור זה מה שחולם לעשות. זו שליחות ומטרה לתת הוא לא נפגע. בתור אדם דתי אמין שמי שבא לתת לא יפגע, שלוחי מצווה אינם ניזוקים".

 

כחלק מהפעילות שלו הוא מנסה למנוע שימוש בסמים ואלכוהול בקרב הנערים. "אנחנו מסתובבים ברחובות בלילה, מוצאים חבר'ה ששותים אלכוהול בקיוסק ומדברים אל ליבם. במקביל דואגים להם לתעסוקה מציאת העבודה, לשנות את תרבות הפנאי, אל תשב על הברזלים תצא לעבוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חדד. "זו שליחות"
צילום: גולדי אהרון
מומלצים