החל התרגיל עם ארה"ב: "לא קשור להתפתחויות"
בצל שיחות הגרעין המתנהלות עם איראן, הדגישו מפקדי כוחות צה"ל וארה"ב המשתתפים בתרגיל "ג'וניפר קוברה" כי המהלך תוכנן זמן רב מראש. ב-3 השבועות הקרובים יתרגלו הצבאות שורה של דרכים להתגוננות אווירית, ובראשן - מול איום הטילים
מתרגלים - אך מנסים לצנן את המתיחות באזור. עם פתיחתו היום (ה') של התרגיל המשותף לצבאות ישראל וארה"ב, אמר מפקד כוחות הנ"מ, תא"ל דורון גביש, כי "התרגיל החמישי מסוגו, מתוכנן מזה שנה וחצי ואינו קשור לשום התפתחות אקטואלית באזור".
תרגיל ה"ג'וניפר קוברה" נערך בצל דיוני המעצמות עם איראן אודות תוכנית הגרעין שלה. עם זאת, בשני הצדדים השותפים לו הדגישו כי לא הוכן בחטף - ולא בתגובה לארוע כזה או אחר. "התרגיל יכלול שורה של תרחישים וסימולציות בהתאם לאיומים הקיימים נגד ישראל", אמר גביש.
בשלושת השבועות הקרובים, מסבירים בצה"ל, תהיה הזדמנות טובה לשלב מערכות וידע עם צבא ארה"ב, על מנת להגיע להישגים טובים בתחום ההגנה האווירית מול שלל איומים, ובראשם - טילי קרקע-קרקע.
התרגיל - גם ביום (צילום: דובר צה"ל)
מפקדי התרגיל משני הצדדים ערכו תדריך לכתבים ובו נמנעו מלנקוב באיומים המפורשים שמולם ישראל ניצבת. "התרגיל כולל שלושה שלבים, בראשון נראה את הכוחות הטקטיים המשותפים פורשים את המערכות בשטח, בשלב השני נתמודד עם סימולציות שונות וגם המפקדים הבכירים יצטרכו לתת מענה לתרחישים שונים. בשלב האחרון נפעיל אש באמצעות מערכת הפטריוט", סיפר תא"ל גביש.
בתרגיל ישתתפו מעל אלף אנשי צוות מפיקוד אירופה של צבא ארצות הברית, תחת פיקודו של האדמירל ג'ון ריצ'רדסון - ומספר דומה של חיילי וקציני צה"ל. תא"ל גביש הדגיש כי במהלכו ייבחנו המערכות בשכבת היירוט העליונה - שכבר הגיעו לבשלות מבצעית.
החיילים האמריקנים בחדר האוכל (צילום: דובר צה"ל)
המערכות הללו ייבחנו תוך אינטגרציה חלקית של מערכות נוספות נגד טילים
לטווח קצר ובינוני, שטרם הוכרזו כמבצעיות (כגון "כיפת ברזל" - ח.ג.). בין היתר, ייבחנו מערכות ההגנה האווירית תחת תרחישי פעולה שונים, בהם - גם מצבים של התמודדות משולבת מול ירי טילים לישראל, תוך התגוננות של סוללות היירוט עצמן מפני התקפה.
המפקד האמריקני של התרגיל, האדמירל ריצ'רדסון, ציין את שיתוף הפעולה הפורה בין הצבאות ואת חשיבות התרגול המשותף. הוא הבהיר כי המערכות האמריקאיות שהובאו לאזור לצורך התרגיל, לא יישארו בישראל.