ברק: ההסכם - לגיטימציה לאיראן להעשיר אורניום
ישראל הרשמית יוצאת נגד ההסכם שייחתם עם איראן. שר הביטחון, אהוד ברק, אמר בוועידת הנשיא: "אם לא מפסיקים את ההעשרה - התוצאה היא שאיראן קיבלה לגיטימציה להעשיר אורניום". הוא אמר כי נדרשות סנקציות חריפות וקרא "לא להוריד שום אופציה מהשולחן"
לראשונה יוצא בכיר ישראלי נגד ההסכם עם איראן: שר הביטחון, אהוד ברק, מזהיר הערב (יום ה') כי טיוטת ההסכם שתיחתם עם איראן תעניק לה לגיטימציה להעשיר אורניום. הוא אמר כי יש לקצוב בזמן את הפסקת התוכנית האיראנית ולקבוע סנקציות נגדה. ברק דיבר במסגרת ועידת הנשיא בירושלים, שבה פרש את חזונו לעתידה של ישראל בשנת 2020 בביטחון, כלכלה, היחסים עם העולם הערבי ותחומים נוספים.
"ההסכם הזה, אם בכלל ייחתם, יחזיר את איראן שנה אחורנית. אבל אליה וקוץ בה - אם לא מפסיקים את ההעשרה - התוצאה היא שאיראן קיבלה לגיטימציה להעשיר אורניום על אדמתה לכוונות אזרחיות", אמר ברק, "נדרשת הפסקת ההעשרה באיראן ולא רק הוצאת החומר המועשר. דרוש זמן קצר ומוקדם לשיחות וסנקציות חריפות. אנו ממליצים לכל השחקנים בנושא לא להוריד שום אופציה מהשולחן".
ברק הפנה גם אזהרה למעורבים בחימוש חיזבאללה בלבנון: "הרקטות בלבנון הן נשק שמשמש רק לטרור נגד אזרחים. המצב בלבנון כרגע שקט מכוח ההרתעה, אבל אני מבהיר כי ישראל רואה בחומרה את עצם צבירת הרקטות וכל הניסיון להכניס ללבנון מערכות שמפרות את האיזון שם היום".
בנוגע לחזון לשנת 2020, אמר ברק כי "במרכזו עומד נושא השלום. הכל נובע ממנו והכל מגיע אליו". לדבריו, "השלום ניתן להשגה ואם נפעל נכון, הוא גם יושג. החזון שלנו הוא מדינה יהודית דמוקרטית בשורה הראשונה של כל המדינות, ארץ שצעיריה רוצים לחיות בה מבחירה". ברק וגם ציפי לבני אמרו כי זו שעת כושר לשינוי שיטת הממשל בישראל.
לבני: מאבדים את הרוב היהודי
שר הפנים, אלי ישי, האשים את הפלסטינים בכישלון התהליך המדיני. לדבריו, "הבעיה בתהליך המדיני היא לא בממשלת ישראל. לצערנו, לצד השני אין את היכולת לקבל החלטות אמיצות ואנחנו רואים את זה עכשיו. אולמרט הסכים כמעט על הכל ועדיין לא היה הסכם". דבריו התקבלו במחיאות כפיים. הוא הוסיף כי ראש הממשלה נתניהו מוכן "ללכת רחוק" למען שלום אמיתי - אך השאלה היא אם הדבר בכלל אפשרי.
יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, שדיברה לפניו הזהירה שאם לא תוקם מדינה פלסטינית, "תהיה מדינה אחת בין הים לירדן. היא לא תהיה המדינה היהודית. לא יהיו בה מאפיינים של העם היהודי. יגורו בה יהודים אבל בוודאי לא יהיו לה רוב יהודי".
"שתי מדינות היא הדרך היחידה לשמור על מדינה יהודית", אמרה לבני. "הערך המרכזי ותכלית קיומה של מדינת ישראל היא היותה בית לאומי לעם היהודי. הציונית לא מתה עם הקמתה של מדינת ישראל אלא שינתה את ייעודה. השאלה ב-2020 תלויה בנו ואלו שתי החלטות שאנחנו צריכים לקבל : 1. הכרעה מדינית - להחליט שהולכים על שתי מדינות לשני עמים - מדינה יהודית. מבחינתי כל יום שעובר ללא הכרעה כזו וללא יישומה זה עוד יום מבוזבז. 2. צריך להכריע מהם המאפיינים של המדינה היהודית".
הוועידה נפתחה ביום שלישי בערב בירושלים. הנשיא האמריקני ברק אובמה, שלא הגיע אך שלח במקומו את שגרירת ארה"ב באו"ם סוזן רייס, שיגר ברכת וידאו למשתתפים והדגיש כי הקשר בין ארה"ב לישראל הוא "יותר מברית אסטרטגית". הוא כינה את הנשיא פרס "מדינאי נהדר" והוסיף כי תרם רבות לחיזוק הקשרים בין ירושלים לוושינגטון.