טיול הסברה: עיתונאים זרים במנהרות הכותל
כדי להזים את השמועות על חפירות מתחת להר הבית, הוציאה לשכת העיתונות הממשלתית עיתונאים לסיור מאורגן במנהרות הכותל. "הסברנו שאנחנו לא חופרים, אלא חושפים", אמר מנהל לשכת העיתונות, וגם העיתונאים התרשמו מאוד: "הבנתי שלא ייתכן שיהודים עורכים שם חפירות"
מלחמת ההסברה: ישראל החליטה להילחם בשמועות שהציתו את המהומות בירושלים על
חפירות מתחת להר הבית. לשם כך, ערכה לשכת העיתונות הממשלתית סיור לכתבים זרים במנהרות הכותל. בסיור השתתפו כ-70 עיתונאים שקיבלו סקירה מצד אנשי רשות העתיקות, ארכיאולוגים, מהנדסים וכן מצד אנשי מורשת הכותל ובראשם רב הכותל. סיורים דומים מתוכננים גם לחברון ולרמת הגולן.
"במסגרת החלטה שקיבלנו, תחת הנחיית שר ההסברה, יולי אדלשטיין, הלשכה חוזרת לפעילות הסברה היסטורית עם עיתונאים זרים", סיפר ל-ynet דני סימן, מנהל לשכת העיתונות הממשלתית. "במהלך הסיור במנהרות הכותל הסברנו כי אנחנו לא חופרים אלא חושפים כדי ללמוד על העבר ולהבין מה היה כאן, אך יש גורמים המבקשים לערער על זכותנו בהר הבית. אותם גורמים מציירים את הפעולות באופן זדוני ובצורה מעוותת במסגרת הדה-לגיטימציה של מדינת ישראל", הוסיף סימן.
מריאן הוק, אחת העיתונאיות שהשתתפו בסיור, התרשמה מהשקיפות מצדה של ישראל. "היו כמה דברים חדשים שהראו לנו. הרשים אותי שאפשרו לנו להיכנס לכל מיני אזורים שמבקרים רגילים לא יכולים לראות. זה היה מאוד מעניין כי ראינו את עומק החפירות ואף פעם לא הבנתי באמת שיש כל כך הרבה שכבות", אמרה.
לדבריה, ההסברים שסיפק לכתבים רב הכותל, שמואל רבינוביץ', הבהירו את התמונה. "הבנתי שלא ייתכן שיהודים עורכים חפירות שם. בוודאות לא חופרים מתחת להר הבית. זה הפתיע אותי כי זה עניין מאוד רגיש ויצאתי משם עם הרגשה שדברי הרב הם האמת. לפני כן התמונה לא הייתה ברורה".
לטענת הרב, העיתונאים התעניינו בעיקר בחופש הפולחן על רקע הגבלות על כניסת מתפללים להר הבית במהלך החגים. "הסברתי שאם היה יהודי שמביא מריצת אבנים הייתי מונע גם ממנו להגיע לכותל", אמר. "הבהרתי שעליית יהודים להר הבית אסורה לפי הדת היהודית ואני חושב שהם הופתעו. הייתה תחושה שאנחנו פתוחים מאוד ואחראים. הגיעו לשם אנשים בעלי השפעה רבה שמבינים כעת כי השורשים של העם היהודי בכותל המערבי וירושלים".
"בעידן של מתח, אין ספק שזה עוזר", מסביר הרב רבינוביץ', "אני חושב שהסברה זה חשוב כערך עליון. הסברה חייבת להיות עניין מתמשך, ככל שנעשה בכיוון הזה יהיה קשה להמציא המצאות ולהפריח בלוני הסתה".
לשכת העיתונות מתכננת בקרוב סיורים דומים בחברון וברמת הגולן. "הסיור נועד לאפשר לכתבים להרחיב אופקים ולספק להם כלים ליצור קשר עם הגורמים הרלוונטיים, במידה ותהיה התרחשות כלשהי במקום", הסביר סימן.
נכנסו לעומק החפירות
צילום: AFP
השכבות נחשפות
צילום: AFP
מומלצים