הבית הלבן: להפסיק את הבנייה בהתנחלויות
לאחר שמזכירת המדינה הגישה לאובמה דו"ח על המגעים לקראת חידוש המו"מ, דרש הבית הלבן מישראל והפלסטינים להתאמץ יותר. הפלסטינים התבקשו לעשות יותר נגד ההסתה והטרור. קלינטון תיוועד בקרוב עם שרי החוץ הערבים
על ישראל להפסיק את הבנייה בהתנחלויות ועל הפלסטינים לפעול ביתר שאת נגד ההסתה והטרור - זו המשוואה שהציב הבית הלבן בהודעה שפרסם אמש (יום ה') לאחר שהנשיא האמריקני, ברק אובמה, קיבל מידי מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, דיווח על המגעים לקראת חידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.
הבית הלבן קרא לשני הצדדים להתאמץ יותר כדי להחיות את התהליך המדיני. האמריקנים דורשים מישראל "לנקוט צעדים
משמעותיים" להפסקת הבנייה בהתנחלויות, ואילו הפלסטינים מתבקשים לעשות יותר כדי "להפסיק את ההסתה ולמנוע טרור".
קלינטון, כך נמסר, מתכוונת להיוועד עם שרי החוץ הערבים ב-2-3 בנובמבר במרוקו. אמש דווח גם כי השליח האמריקני למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, יגיע ככל הנראה בשבוע הבא לסבב שיחות נוסף באזורנו.
גורם בבית הלבן אמר ש"מזכירת המדינה עדכנה את הנשיא שהאתגרים נותרו, בשעה שארצות הברית ממשיכה לפעול מול שני הצדדים כדי לחדש את המשא ומתן באווירה שתעודד הצלחה". קלינטון ואובמה דנו בהתקדמות שהושגה במספר סוגיות. בין היתר ציינה קלינטון כי הפלסטינים הפעילו מאמצים גדולים יותר בתחום הביטחון ובניית המוסדות הפלסטיניים, "אך הם נדרשים לעשות יותר בהפסקת ההסתה ובמניעת טרור".
"ישראל", כך ציינה מזכירת המדינה, "מאפשרת תנועה חופשית יותר לפלסטינים והגיבה על קריאתנו לעצור את פעולות ההתנחלות בנכונות לקצץ את הבנייה, אך היא נדרשת לתרגם את הרצון הזה למציאות בפעולה משמעותית". כמו כן נדרשת ישראל "לעשות יותר כדי לשפר את החיים היומיומיים של הפלסטינים".
גורם בכיר בממשל האמריקני אמר כי חידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים
עדיין לא "קרוב" - אך נרשמה "התקדמות מסויימת" בנושא. "ראינו דיווחים על כך שגורמים ישראלים אופטימיים לגבי האפשרות של חידוש המשא ומתן", אמר דובר מחלקת המדינה, איאן קלי. "אני מקווה שזה נכון, אבל אין לי תשובה לגבי זה".
בפסגה המשולשת של אובמה, נתניהו ואבו מאזן, שהתקיימה בניו-יורק לקראת סוף ספטמבר, הודיע הנשיא כי הוא מצפה לקבל באוקטובר דיווח מקלינטון ומהשליח מיטשל על המאמצים האמריקניים לחידוש המשא ומתן בין הצדדים. מאז "פסגת הנזיפות", הגיע מיטשל לאזור והמשיך בדיונים עם שני הצדדים ועם מנהיגים ערבים. מזכירת המדינה היתה מעורבת אישית במגעים בפגישות ובשיחות טלפון.
בירושלים נשאו אמש עיניים לוושינגטון בדריכות על רקע מסירת הדו"ח. עם זאת, גורם בכיר מאוד הבהיר כי "לא צפויות דרמות גדולות".