נאמן הציג לנתניהו: כך יפוצלו סמכויות היועמ"ש
לפי המתווה שהציג שר המשפטים לראש הממשלה, היועץ יחזיק בסמכויות הפרקליטות האזרחית, אך חוות הדעת שלו לא תחייב עוד את הממשלה. התובע הכללי שימונה לצדו יכהן שש שנים, ויחזיק בסמכויות היועץ בתחום הפלילי
לפי המתווה החדש, היועץ המשפטי יעמוד בראש מערכת הייעוץ המשפטי לממשלה על כל זרועותיה ובראש מערכת הייעוץ
בנוסף יחזיק היועץ בסמכויות הפרקליטות האזרחית, שנמצאות כיום בידי פרקליט המדינה, ויהיה הנציג בכל בתי המשפט בנושאים אלו. עוד נקבע כי בשונה מהמצב הקיים, שבו חוות הדעת של היועץ מחייבת את הממשלה, במתווה החדש חוות הדעת של היועץ בנושאים משפטיים תשקף את המצב המשפטי הקיים כל עוד הדבר עומד בהחלטות בית המשפט. למעשה, היועץ לא יוכל לאסור על הממשלה לנקוט בצעד כלשהו בשל חוות הדעת שיגיש.
לפי התוכנית, פרקליט המדינה יכונה מעתה "התובע הכללי". כדי לבחור את האדם שיאייש תפקיד זה תוקם ועדה ציבורית בראשות נשיא או שופט בדימוס של בית המשפט העליון. לתובע הכללי יועברו כל סמכויות היועץ המשפטי לממשלה בתחום הפלילי, והוא זה שיחליט על פתיחה בחקירה והעמדה לדין של אישי ציבור.
התובע הכללי יהיה אחראי בנוסף על הטיפול בערעורים, הן על החלטות הפרקליטות והן על החלטות הפרקליט הצבאי הראשי. הוא יהיה מקור הסמכות בכל הנוגע להמלצות על משפט חוזר, האזנות סתר וכדומה, תחומים שהקובע בהם עד כה היה היועץ המשפטי לממשלה. כהונתו של התובע הכללי תימשך שש שנים, ותהיה אפשרות להאריך את הכהונה בחצי שנה.
נאמן למתנגדים: הפיצול יעצים את שלטון החוק
לידי ynet הגיע גם מכתב ששלח שר המשפטים נאמן לשלושה שופטים בדימוס בבית המשפט העליון - שכיהנו בעבר גם כיועצים המשפטיים לממשלה: מאיר שמגר, אהרון ברק ויצחק זמיר. במכתבו השיב להם על הבקשה שהעבירו לו שלא לפצל את תפקיד היועץ, אלא להקים קודם לכן ועדה ציבורית שתבחן את המהלך.
נאמן כתב להם כי "אין מדובר ב'מחטף שטומן בקרבו סכנה לשלטון החוק' (ציטוט של דברי השלושה במכתב ששלחו לו לפני יותר מחודש - א.ג). כפי שהדגשתי, מדובר בהעצמה ובחיזוק של שלטון החוק. ההפרדה, כאשר תבוצע, תאפשר לנושאי התפקידים למלא את תפקידיהם ביעילות רבה יותר", טען.
נאמן הוסיף במכתבו כי "היועץ המשפטי לממשלה יוכל להקדיש את כל הזמן הדרוש למתן הייעוץ המשפטי לממשלה ולמשרדיה... יחד עם זאת יעמוד בראש מערכת התביעה, הדורשת חיזוק עם גידול מימדי הפשיעה במדינה, משפטן בעל שיעור קומה, שייבחר על-ידי ועדה מקצועית-ציבורית ולא על-ידי הממשלה".
השר דחה את הצעת השלושה להקים ועדה ציבורית שתבחן את נושא הפיצול,
וכתב כי לאור ההתייעצויות שערך בחודשים האחרונים עם שורה של מומחים לנושא, הגיע למסקנה שלא ניתן יהיה לעמוד בלוח הזמנים.
ל-ynet נודע גם כי מלבד השמות שהוזכרו עד עכשיו כמועמדים לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, העלתה הוועדה לאיתור מועמדים לתפקיד כמה שמות נוספים, כגון: פרופסור רון שפירא, השופטת המחוזית רות רונן, השופט רון שפירא, פרופסור אריאל בנדור, עו"ד אלי וילצ'יק, פרקליט המדינה משה לדור ונשיאת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, דבורה ברלינר. כל אלה סירבו להצעה להגיש מועמדות.
אישים נוספים שהוזכרו כמועמדים לתפקיד עד כה הם מנהל בתי המשפט משה גל, עורכי הדין צבי אגמון, יהודה ויינשטיין וליסה מאיר, השופטים נועם סולברג ואילן שיף, והפרופסורים יואב דותן ודפנה ברק-ארז.