אנליסטים: נוקיה עשויה לקבל מיליארד דולר מאפל
יצרנית הטלפונים הסלולריים הפינית תובעת את אפל על ניסיון לנצל לטובתה טכנולוגיות שלה, מבלי לשלם רישיון. אנליסטים מעריכים כי אפל עשויה לשלם פיצויים בסך של עד מיליארד דולרים
אפל עומדת בפני האפשרות שתיאלץ לשלם לנוקיה עד מיליארד דולרים עבור טכנולוגיות בהן נעשה שימוש במכשירי האייפון, במידה ותפסיד בתביעה שהגישה נגדה נוקיה, כך מעריכים אנליסטים. יצרנית הטלפונים הסלולריים המובילה בעולם, נוקיה, הגישה את התביעה בארצות הברית ביום ה' האחרון.
בתביעה נטען כי אפל הפרה 10 פטנטי טכנולוגיה כגון העברת מידע אלחוטית - יכולת מפתח בסלולרי המצליח אייפון. בתביעה האשימה נוקיה את אפל בניסיון לנצל לטובתה ללא תשלום את ההשקעות של נוקיה בטכנולוגיות אלה.
נוקיה: אפל לא הסכימה לשלם
אפל, שחקנית חדשה יחסית בשוק הסלולר, צברה בו כבר נתח של 15 אחוזים. עם כך, לחברה כמות קניין רוחני מוגבלת לעומת מתחרותיה בתחום, וכל היצרניות עובדות בעצם על בסיס הסכמי שימוש הדדי. מנוקיה נמסר שבתביעתה צויין, שזו פנתה אל אפל מספר פעמים עם הצעות מחיר עבור שימוש בכל פטנט, אך יצרנית המחשבים והאלקטרוניקה
האמריקנית דחתה אותן.
"רישוי של קניין רוחני מהווה מכשול משמעותי לכניסת יצרניות חדשות לשוק הטלפונים הסלולריים,” אמר ווד מ-CSS Insuight. “כתוצאה מכך, הם הופכים לשחקני עזר עבור יצרניות מבוססות כמו אריקסון, נוקיה, מוטורולה וקוואלקום.”
האנליסטים גם טוענים, גם שלנוקיה יש הצדקה לדרישת סכומים כאלו אך ורק אם לתביעה יצטרפו מחזיקי פנטנטים נוספים כגון קוואלקום ואריקסון. "זה כמעט בלתי-נתפס שמישהו יוכל לייצר מכשיר סלולרי בלא שימוש בטכנולוגיות שלנוקיה של פטנטים עליהן,” אמר בן ווד, מנהל מחקר ב-CSS Insight, חברת אנליסטים נוספת.
האנליסטים אמרו שיצרניות שהובילו את התעשיה זמן רב מספיק בדרך כלל משלמות חלק מרווחיהן לרכישת רישיונות שימוש בטכנולוגיות מוגנות בזכויות יוצרים, אך שחקנים חדשים בשוק משלמים עד 15 אחוזים מסכום המכירה של מכשירי דור שלישי למחזיקי פטנטים. עבור טכנולוגיות ותיקות יותר כמו דור שני, התשלום בדרך כלל נמוך יותר.
נוקיה אמרה שכל מכשירי האייפון,המכשיר הראשון והן דגמי הדור השלישי העוקבים, משתמשים בטכנולוגיות שהיא מחזיקה בפטנט עליהן.
הסיפור עם סיסקו
"העניין הזה נושא את סימנים דומים לעסקת השם של האייפון שאפל סגרה עם סיסקו. הם רצו את זה, הם היו צריכים את זה, באותו האופן בו הם זקוקים לטכנולוגיות של אפל,” אמר סטיבן נאתאסין, מנהל וחבר דירקטוריון בחברת המחקר Vaxa Inc.סיסקו תבעה את אפל על הפרת סימן מסחר ב-2007 כשאפל חשפה לראשונה את מכשיר האייפון, שם בו החזיקה יצרנית ציוד הרשת. החברות הגיעו להסכם בינן ששתי החברות תשתמשנה בשם המסחרי "iPhone” באופן חופשי. אפל שילמה לסיסקו סכום לא ידוע, והתביעה בוטלה.
המאבק המשפטי האחרון של נוקיה הסתיים בשנה שעברה עם תשלום חד-פעמי של 1.7 מיליארד יורו ליצרנית השבבים האמריקנית קוואלקום, כחלק מהסכם רישוי פטנטים לתקופה של 15 שנים.