שתף קטע נבחר
 

יפן מקדמת את הקמתו של גוש אסייתי חדש

יפן וסין מעוניינות להוביל מהלך ליצירת גוש מזרח-אסייתי בסגנון השוק האירופי המשותף. השאלה שעומדת על הפרק היא, באיזו מידה ארה"ב תהיה מעורבת במהלך. ראש ממשלת יפן: "יפן מציבה את הברית האמריקנית-יפנית בבסיס הדיפלומטיה שלה"

מנהיגי סין ויפן פתחו היום (ש') בשיחות עם עמיתיהם האסייתים, המתמקדות בשאלה האם כדאי שהאיזור יקדם הקמת גוש בסגנון האיחוד האירופי, והאם יש לערב את וושינגטון בתהליך.

 

סדר עולמי חדש: האם המזרח מתעורר?

 

פקידי הממשל היפנים הבכירים תמכו במציאת תפקיד לארה"ב בקהילה המזרח-אסייתית שהציעו, כשהציגו את רעיון הקבוצה הכלכלית המשותפת בפסגת 16 מנהיגי אסיה והפסיפיק בעיירת הנופש התאילנדית הואה הין.

 

"יפן מציבה את הברית האמריקנית-יפנית בבסיס הדיפלומטיה שלה", אמר ראש הממשלה יוקיו הטוימה בפגישה עם מנהיגי דרום מזרח אסיה, כך לפי דובר ממשלת יפן. "אני רוצה לקדם שיתוף פעולה אזורי במזרח אסיה עם חזון לטווח ארוך להקמת קהילה מזרח-אסייתית", אמר הטוימה.

 

השיחות הן חלק מפסגת מנהיגים שתימשך שלושה ימים. הפסגה החלה באקורדים צורמים אתמול, עקב מחלוקת דיפלומטית בין תאילנד וקמבודיה השכנה בנוגע לתעריפי ייבוא אורז והיעדרויות של כמה מחברי איגוד מדינות דרום-מזרח אסיה (ASEAN).

 

מנהיגי דרום-מזרח אסיה נפגשו היום כקבוצה עם עמיתיהם מסין, יפן ודרום קוריאה, יום לאחר שהשיקו נציבות זכויות אדם שמשכה ביקורת רבה כחלק מתוכניותיהם להקמת קהילה משלהם עד 2015.

 

הפסגה מעניקה לסין ויפן, הענקיות הכלכליות של אסיה, הזדמנות להשפיע בדרום-מזרח אסיה, אזור עם אוכלוסייה של 570 מיליון איש וכלכלה של 1.1 טריליון דולר היוצאת במהירות מהמיתון העולמי.

 

הממשלה החדשה ביפן מנצלת את השפעתה כדי לקדם את רעיון הקהילה המזרח-אסייתית: גוש סחר חדש בהשראת האיחוד האירופי, שיכלול את הודו, אוסטרליה וניו זילנד, וכן את חברות איגוד מדינות דרום-מזרח אסיה.

 

ראש ממשלת אוסטרליה קווין ראד יקדם רעיון נוסף בפסגה, הסובב סביב פורום חדש של מדינות אסיה והפסיפיק וארה"ב למשברים כלכליים, בטחוניים, סביבתיים ופוליטים, כך לפי דיווחי התקשורת האוסטרלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוקיו הטוימה. אסייתי או פסיפי?
צילום: AFP
מומלצים