שגעון הדלעת: לביבות אפויות של דלעת וכרשה
יעל גרטי מזמינה אתכם להכין לביבות טעימות של דלעת, כרשה, ריקוטה וצנוברים, שנאפות בתנור. הלביבות כל כך טובות שכדאי להכין כמות גדולה מהן כדי שיישאר
ליל כל הקדושים, שחל ב-31 באוקטובר, אינו נמנה עם חגי ישראל, אך התמונות של שלושת אחייני המתגוררים בארה"ב, משתובבים בחווה חקלאית בינות לעשרות דלעות ענק כתומות ומשגעות, עוררו בי חשק להתמסר לשגעון הדלעת האוחז בימים אלה באמריקאים. החלטתי להכין לביבות דלעת אפויות: הוספתי לדלעת כרשה, צנוברים וריקוטה והתקבלו לביבות מעט מתקתקות – ומאוד טעימות.
לביבות אפויות נוספות:
- לביבות קינואה וירקות
- לביבות חצילים קלויים ולבּנה
- לביבות תרד, כרשה ולבּנה
- לביבות עדשים מונבטות וגזר
- לביבות גבינה וצימוקים
לביבות דלעת, כרשה וצנוברים
במקום ריקוטה ניתן להשתמש בגבינה לבנה 9% או 5%, אך אז יתכן שתזדקקו למעט יותר קמח. במקום קמח ניתן להוסיף פירורי לחם מכל סוג, עד לקבלת עיסה שניתן לצקת ממנה כפות גדושות לתבנית.
כשמשמנים את נייר האפייה בשמן זית (בנדיבות!), יש לעשות זאת בעזרת הידיים – ולא בעזרת נייר-מגבת, שסופג את השמן.
שימו לב לכך שכמות הלביבות המופקת ממתכון זה גדולה - ניתן, כמובן, להסתפק במחצית מכמות המרכיבים.
המרכיבים (ל-55-60 לביבות):
1.7 ק"ג (משקל ברוטו - כולל הקליפה, 2-3 חתיכות בינוניות) דלעת, שטופה היטב
שמן זית
מלח גס/אטלנטי
פלפל שחור גרוס גס
6 כרשות, החלק הלבן בלבד, חתוכות לפיסות באורך 3 ס"מ, חצויות ומופרדות לדפים
1 חבילה (250 גרם) ריקוטה מלוחה 5% שומן
2 ביצים L, טרופות
100 גרם צנוברים
240 גרם (2 כוסות פחות 4 כפות) קמח
2 כפיות שטוחות אבקת אפייה
מלח דק
עזרים: נייר אפייה, מעבד מזון
(צילום: יעל גרטי)
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-200 מעלות ומכינים תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
- מניחים את פיסות הדלעת השטופות בתבנית, מזלפים שמן זית, בוזקים מלח גס ופלפל שחור ומעסים את פיסות הדלעת קלות. מכניסים לתנור ואופים במשך שעה עד שעה וחצי או עד שניתן לנעוץ מזלג בדלעת בקלות. מוציאים, מניחים לצינון ומכבים את התנור.
- מחממים 2 כפות שמן זית במחבת גדולה על אש גבוהה ומטגנים כרשה תוך ערבוב אקראי במשך 8 דקות או עד להזהבה הנאה והופעת סימני צריבה. מסירים מן האש ומניחים בצד.
- כשהדלעת הצטננה, מסירים את קליפתה בעזרת סכין וחותכים גס. מעבירים למעבד מזון וטוחנים עד לקבלת עיסה חלקה.
- מוסיפים כרשה למעבד המזון וטוחנים עד לקבלת עיסה חלקה. משאירים את המחבת זמינה להמשך.
- מוסיפים ריקוטה וביצים טרופות למעבד המזון ומעבדים עד להטמעותם בעיסה.
- מחממים תנור ל-175 מעלות, מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים ב-2 כפות שמן זית, בעזרת הידיים.
- מחממים את המחבת שבה טיגנו את הכרשה (כעת ריקה, אין צורך לשטפה או לנגבה) על אש גבוהה ומטגנים צנוברים תוך השגחה צמודה, עד להזהבה נאה. מסירים מיד מן האש ומעבירים לצלחת מרופדת בנייר-מגבת.
- מעבירים את התערובת שבמעבד המזון לקערה גדולה ומוסיפים צנוברים קלויים.
- בקערה קטנה מערבבים קמח, אבקת אפייה, מלח ופלפל. מוסיפים בהדרגה לקערה הגדולה ומערבבים בעזרת מרית, עד להטמעות.
- בעזרת כף נוטלים מן העיסה (כף גדושה לכל לביבה) ומניחים על התבנית המרופדת בנייר (משומן היטב בשמן זית), במרחק של 2 ס"מ בין לביבה ללביבה, כ-12-15 לביבות בכל תבנית. מכניסים לתנור ואופים במשך 15 דקות.
- מוציאים, הופכים את הלביבות בעזרת מרית לצדן השני, משטחים קלות בעזרת המרית ואופים 10 דקות נוספות. טועמים לביבה ומתקנים תיבול במידת הצורך. ממשיכים כך עם יתר העיסה. אפשר לאפות כך שתי תבניות יחדיו, במרכז התנור. מוציאים, מצננים כ-5 דקות ומגישים.