שתף קטע נבחר

כבוד השר לבטחון פנים, פישלת

כשהגן על השוטרים שסרחו, כשל אהרונוביץ' בחובתו העליונה להגן על שלטון החוק, וייתכן שבכך עודד אחרים לפגוע בו

כאילו פרשת "עבריינים במדים" לא הייתה סימן מדאיג דיו למצבו של שלטון החוק בישראל, באה התבטאותו האומללה של השר לבטחון פנים לפיה מדובר ב"שוטרים מסורים ומקצועיים" והוסיפה סיבות לדאגה.

 

הרי אין מדובר בשוטרים מסורים וגם לא בשוטרים מקצועיים, אלא בעבריינים. המסירות הנדרשת משוטר, כמו מכל עובד ציבור וממונה על אכיפת החוק, היא מסירות לתפקידו. התפקיד הוא הגנה על בטחון הציבור ועל הסדר הציבורי ועל שלטון החוק. מי שמטמין מטען חבלה תחת כלי רכב כלשהו, של אדם כלשהו, אינו מגן על אף אחד מאלה.

 

זו לא רק סמנטיקה או פורמליסטיקה. לעקרון שלטון החוק יש משמעויות מעשיות מאוד אם מבקשים אנו לחיות במדינה מתוקנת, שכל אחד מאיתנו יכול להתנהל בה ללא חשש לחירותו ולבטחונו.

 

עקרון זה קובע כי כולנו כפופים לחוק באותה מידה. ראש הממשלה אינו יכול לנצל את כוחו כדי לקבל שוחד, שר אינו יכול לנצל את סמכויות המינויים שלו כדי למנות מינויים פוליטיים ושוטר אינו יכול לפעול כעבריין. כאשר נעברת עבירה, איש אינו יכול לחמוק מעונש – בין אם הוא ראש ממשלה, שר או שוטר. זה נשמע אולי מובן מאליו, אבל לעתים קרובות מדי מתברר שיש לחזור ולהזכיר גם עקרונות פשוטים, כדי לחזק את אחיזתו במציאות הישראלית.

 

"עקרון שלטון החוק בשלטון" מזכיר לבעלי השררה שהם כפופים לו כמו כל אזרח. כאשר במאה ה-17 זעם מלך אנגליה על החלטה שקיבל השופט קוק נגד דעתו, הוא שאל את השופט אם סמכותו עולה על זו של המלך. "איש אינו נמצא מעל המלך" השיב השופט, "פרט לאל ולחוק". 400 שנה מאוחר יותר, נדמה שגם שרי ממשלת ישראל זקוקים לתזכורת שאיש אינו נמצא מעל לחוק.

 

שלטון החוק נועד להגן עלינו מפני רשויות מושחתות. אנחנו זקוקים להגנה הזו. הניסיון העולמי מוכיח כי הסכנה מרשויות מושחתות, גדולה מהסכנה מעבריינים בודדים. תשאלו חברים שחיו בתקופה הקומוניסטית במזרח אירופה, או שחיים במדינות מסוימות באמריקה הלטינית.

 

רובנו הגדול אינו בא במגע למרבה השמחה עם עבריינים מועדים. אך כולנו באים במגע עם שוטרים, פקידי ממשל ורשויות אכיפת חוק אחרות. חדירתם של קודים עבריניים לגופים האלה מהווה איום של ממש על חירות האדם.

 

שאלת מסוכנותו של העבריין מיכאל מור אינה ממין העניין, ואין זה משנה אם כדברי השר השוטרים ניהלו קרב מול גורמים עברייניים חסרי כל מוסר. כדי לנהל קרב בהנחות הדדיות של מטעני חבלה, אין צורך במשטרה. זאת עושות כנופיות הפשע בינן לבין עצמן, וכולנו עדים לנזקים של המלחמות האלה. את המשטרה אנו ממנים ומממנים כדי לפעול נגד עבריינים באופן חוקי.

 

לכן כה חמורה התבטאותו של השר לבטחון פנים. הוא נכשל בחובתו העליונה, המוטלת עליו ועל כל יתר שרי הממשלה, להגן על שלטון החוק. הוא נכשל בהעברת מסר ברור לשוטרים אחרים, שאולי מחשבות דומות חולפות בראשם. לא רק שהוא לא עשה הכל כדי להבהיר לשוטרים כאלה שמערכת אכיפת החוק בישראל תגלה אפס סובלנות כלפיהם. לא יהיה זה מופרך לטעון שיש מי שעשויים למצוא בדבריו עידוד למעשי אלימות לא חוקיים.

 

פרופ' יורם רבין, מרצה למשפט חוקתי ודיני עונשין בביה"ס למשפטים במסלול האקדמי – המכללה למנהל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השוטרים שסרחו
צילום: מורן שביט
אהרונוביץ'. שלטון החוק?
צילום: רויטרס
יורם רבין
מומלצים