שתף קטע נבחר

 

ארדואן בדרך לאיראן: ליברמן איים בגרעין על עזה

ערב יציאתו לטהרן, התראיין ראש ממשלת טורקיה ל"גרדיאן" הבריטי. לצד הפגנת אמון ביחסים האסטרטגיים שנותרו על כנם עם ישראל - הוא טען כי הנשיא אחמדינג'אד הוא "ללא ספק חבר" - ולא שכח לתקוף שוב את שר החוץ ליברמן, שהגיב: "לא צריך להתייחס לכל שטות"

ראש ממשלת טורקיה נוקט בלשון כפולה, או מנסה להיות מגשר בין המערב לאיראן? רג'פ טאיפ ארדואן, סבור כי הברית האסטרטגית עם ישראל עדיין חיה ופועמת, אך לא מהסס להושיט יד גם לטהרן. באשר לנשיא, מחמוד אחמדינג'אד, אמר כי הוא "ללא ספק חבר שלנו. עד היום היו לנו יחסים טובים מאוד, ולא נתקלנו בקשיים". בנוסף, הוא שב וגינה את שר החוץ אביגדור ליברמן, תוך שהוא טוען כי האחרון איים להשתמש בנשק גרעיני בעזה. יועץ התקשורת של ליברמן: "לא צריך להתייחס לכל שטות".

 

בראיון שהתפרסם הבוקר (יום ב') בעיתון הבריטי "גארדיאן", ערב צאתו

לביקור בטהרן, הצדיק ארדואן את קשריו עם איראן, ודחה את הטענות לפיהן ביקורתו על ישראל עלולה לעלות לו ביחסים עם ארה"ב. לדבריו, "מדיניות ארצות הברית במזרח התיכון אינה מוכתבת על ידי ישראל".

 

ומה באשר לטענות המערב לפיהן איראן מפתחת נשק גרעיני? ארדואן אומר שאיראן דוחה אותן, מכיוון שהפיתוח הגרעיני שמובילה טהרן מיועד לייצור אנרגיה בלבד.

 

בחודשים האחרונים זוכים יחסי טורקיה-איראן לעדנה מחודשת - כמעט במקביל להידרדרות-עד-לכדי-משבר עם ישראל. בחודש יוני האחרון, מיהרו ארדואן ועמיתו, הנשיא עבדאללה גול, לברך את נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, על נצחונו בבחירות - חרף הפגנות הענק והחשש במערב מפני זיופים. אחמדינג'אד מצידו, בירך את טורקיה על ביטול התרגיל הצבאי המשותף עם ישראל, במחאה על מבצע "עופרת יצוקה" בעזה.

 

בראיון ערב צאתו לאיראן, הצדיק ארדואן את התנהלותו והבהיר כי מדובר ב"צורך הכרחי ביחסים הדדיים": "אחמדינג'אד הוכרז כמנצח בבחירות. אמנם לא באופן רשמי, אבל ברוב גדול. ומאחר שכבר פגשנו אותו בעבר - החלטנו לטלפן כדי לברך אותו", הסביר.

 

"דיכוי המהומות? לא מתערב"

המחווה שלאחר הבחירות צפויה לזכות את ארדואן בכמה נקודות זכות, בביקורו השבוע בטהרן. ראש ממשלת טורקיה ייפגש עם הנשיא אחמדינג'אד ועם המנהיג הרוחני העליון, האייטולה עלי חמינאי, וידון איתם בין היתר בקשרי המסחר של שתי המדינות. ארדואן הבהיר כי אין לא כל כוונה להעלות את נושא דיכוי המהומות והיחס למפגינים בשיחותיו בטהרן. לדבריו, הדבר עלול להיתפס כ"התערבות" בענייניה הפנימיים של איראן.

 

המגעים להצטרפות טורקיה לאיחוד האירופי, שעמדו בספק בין היתר בשל יחסה לזכויות אדם, אינם צפויים להשפיע על פגישותיו עם מקבלי ההחלטות. כאשר נשאל ארדואן על עמדתו של נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, המתנגד לצירוף טורקיה לאיחוד, השיב: "בקרב מנהיגים באירופה יש כאלה המחזיקים בדעות קדומות כלפי טורקיה, כגון צרפת וגרמניה".

 

ארדואן מציין כי בעבר היו יחסי מדינתו עם צרפת מצוינים, בתקופתו של הנשיא ז'אק שיראק. "בתקופתו של סרקוזי זה לא המצב. זו גישה לא הוגנת. אירופה מפרה את החוקים שלה עצמה", מחה.

 

דבריו של ארדואן עשויים לעורר עניין בקרב מקבלי ההחלטות במערב, שרואים במשטרו דוגמה ל"איסאלם מתון" ופרו-מערבי

שיכול לשמש מודל למדינות ערביות נוספות. בחודש אפריל האחרון ביקר הנשיא ברק אובמה באנקרה, והדגיש את חשיבות היחסים בין שתי המדינות. הוא אף הזמין את המנהיג הטורקי לבוא לביקור בוושינגטון. 

 

ארדואן דחה את הטענות שנשמעו לאחרונה בישראל, לפיהן ביקורתו על ישראל עלולה לעלות לו ביחסים עם ארצות הברית: "אני לא חושב שיש לזה סיכוי. מדיניות ארצות הברית במזרח התיכון אינה מוכתבת על ידי ישראל". הדברים נאמרו חרף המסרים שהעבירה ארה"ב לטורקיה, ולפיהם היא נדרשת להנמיך את גובה הלהבות בעימות עם ישראל, מחשש לפגיעה באינטרסים אמריקנים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברית עם ישראל, וגם עם איראן. ארדואן
צילום: AP
מומלצים