שתף קטע נבחר

מחקר הכנסת: חצי מבני הנוער שותים אלכוהול

בוועדה לזכויות הילד ידונו היום בבעיית השכרות של הילדים והנוער. דו"ח של מכון המחקר בכנסת מצייר תמונת מצב של תרבות שתייה: כחמישית מהבנים בכיתה ו' הודו ששתו לפחות פעם בשבוע, שליש מבני 15 עד 17 השתכרו לפחות פעם בשנה

לפחות מחצית מבני הנוער בישראל צורכים אלכוהול, בשנים האחרונות חלה עלייה בשיעורי ההשתכרות בקרבם והגיל בו הם מתוודעים לשתייה חריפה רק הולך ויורד. את הנתונים המדאיגים הללו מציג מחקר מסכם שהוגש לוועדה לזכויות הילד של הכנסת, שתדון הבוקר (יום ג') בבעיית האלכוהול אצל ילדים ובני נוער.

 

 

"בהסתמך על העובדה שאלכוהול הוא חומר מדכא עכבות ומעצורים, במקומות בהם יש שתיית אלכוהול מרובה מעשי האלימות מתרבים", כתבה החוקרת נעמי שלג מי-עמי. עוד ציינה כי נמצא שצריכת אלכוהול רבה יותר בקרב מבלים במועדונים מגבירה התנהגות אלימה.


שליש מהני הנוער השתכרו לפחות פעם בשנה (צילום אילוסטרציה: גדי קבלו)

 

המחקר מסתמך בין היתר על נתוני סקר בינלאומי על התנהגויות בריאות בקרב תלמידי בתי ספר, הנערך מדי ארבע שנים על ידי ארגון הבריאות העולמי.

 ישראל ממוקמת בסקר זה במקום השני בעולם, אחרי אוקראינה, בבחינת הגיל בו מתחילים ילדים ובני נוער לשתות, כאשר 19 אחוזים מהבנים ושמונה אחוזים מהבנות בגיל בכיתה ו' הודו ששתו משקאות אלכוהוליים לפחות פעם בשבוע.

 

סקר אחר שמוצג במחקר מצביע כי שליש מהתלמידים בישראל בגיל 15 עד 17 השתכרו לפחות פעם אחת בשנת 2007, ויותר מחמישית מבעלי רישיון הנהיגה עד גיל 18 הודו שנהגו תחת השפעת אלכוהול.

 

יותר בנים, יותר יוצאי רוסיה, יותר יהודים

מיהם השותים הכבדים? מהמחקר עולה כי ילידי חבר העמים צורכים יותר אלכוהול בהשוואה לילידי הארץ, ויותר בתכיפות. 44 אחוזים מילידי מדינות ברית המועצות לשעבר סיפרו כי השתכרו לפחות פעמיים בשנה לעומת מעט יותר מ-30 אחוזים מהתלמידים ילידי הארץ.

 גם בנים שותים יותר מבנות - כמעט מחצית מהבנים שנשאלו העידו כי הם שותים בירה לפחות פעם בחודש, לעומת פחות מ-20 אחוזים מהבנות. שיעור התלמידים היהודים שהשתכרו ב-2006 היה יותר מפי שניים משיעור המשתכרים בקרב תלמידים מהמגזר הערבי.

 

במחקר המסכם מצוין כי עד היום לא נמצאה תיאוריה מדעית מובהקת המוכיחה את הקשר בין שתיית אלכוהול לבין אלימות,  אולם שורת מחקרים הצביעו על כך שזהו גורם להתנהגות אימפולסיבית והפרעות בכושר השיפוט. כיום, צריכת האלכוהול אינה אסורה על פי החוק הישראלי, אלא שלפי המחקר זו מובילה להשלכות קשות - לבד מאלימות פיזית קשה - בהן מעורבות בתאונות דרכים, הידרדרות לשימוש בסמים ואובדנות.

 

לקראת הישיבה אמר יו"ר הוועדה לזכויות הילד, חבר הכנסת דני דנון, כי "מגיפת האלכוהול בקרב בני הנוער בישראל היא תופעה חמורה שיש לטפל בה. על כל משרדי הממשלה להמשך ולהירתם למיגור התופעה. אני מקווה שהדיון בוועדה יביא ליצירת שיתוף פעולה בין הגופים השונים על מנת לייעל את הטיפול בנגע האלכוהול בקרב ילדים ובני נוער".

 

נדמה שאחרי ההד הציבורי, חברי הכנסת כבר נרתמים. ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה לאחרונה שתי הצעות חוק שנועדו להגביל את צריכת האלכוהול על ידי ילדים ובני נוער.

 האחת, שהגיש ח"כ יריב לוין (ליכוד) מציעה לאסור על שתיית משקה משכר על ידי קטין והשנייה, אותה הגיש חבר הכנסת יוחנן פלסנר (קדימה), מציעה לאסור על בגירים לרכוש משקאות אלכוהוליים עבור קטינים. אותה הספיקה הכנסת לאשר בקריאה טרומית.   

 

לאחרונה התייחס לבעיה גם ראש הממשלה עצמו, שכינה את תופעת שתיית האלכוהול בקרב ילדים ובני נוער "מגיפה שמתפשטת כמו וירוס" והבטיח שהטיפול בנגע האלכוהול יובא לדיון בממשלה ויוביל לחקיקה. נשיא המדינה, שמעון פרס, אף קרא לפני כחודש לבני הנוער "אל תשתו", לאחר רצח לאה דרינקין לאחר בילוי עם חברותיה, במהלכו השתכרו.    

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגביר אלימות במועדונים
צילום: Index open
נתניהו מבטיח לפעול. "כמו וירוס"
צילום: אוליבייה פיטוסי , ג'יני
ח"כ דנון. תופעה חמורה
מתוך אתר הכנסת
מומלצים