שגריר טורקיה בישראל: מערכת היחסים חשובה
בצל המתיחות, מנסה טורקיה להרגיע את הרוחות. השגריר החדש בישראל, אחמט אוֹגוּז צֶ'ליקוֹל, בירך בשלום בעברית בכנס באוניברסיטת בר-אילן: "כולם יודעים כמה מערכת היחסים בין ישראל לטורקיה חשובה"
טורקיה ממשיכה לשגר מסרים מרגיעים לישראל. השגריר הטורקי החדש, אחמט אוֹגוּז צֶ'ליקוֹל, אמר הבוקר (יום ה') בכנס באוניברסיטת בר-אילן: "כולם יודעים כמה מערכת היחסים בין ישראל לטורקיה חשובה, אבל גם מאוד חשוב להבין את תפקיד טורקיה בעולם ולהבין את התפקיד החשוב של טורקיה באזור".
זו היתה הופעתו הפומבית הראשונה של השגריר החדש. הוא פתח בברכת "שלום" בעברית את יום העיון "טורקיה - לאן?" במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן, לציון יום הכרזת הרפובליקה הטורקית ה-86.
"התזמון של הכנס טוב מאוד, מאוד שמחתי לגלות הבוקר שהגיעו לפה עיתונאים ואקדמאים טורקים. הגעתי לפה לפני ימים ספורים, אני חדש בתפקיד, אבל הפוליטיקה של האזור ויחסי ישראל-טורקיה לא חדשים לי.
"אני יכול לציין כי הארגונים הלא-ממשלתיים לוקחים חלק מרכזי ביחסים בין שתי המדינות ואני מתכוון בכהונתי להגביר את המגעים בין התקשורת והאוניברסיטאות בשתי המדינות. לתפיסתי, זה יעזור לחברה הטורקית והישראלית להבין זו את זו טוב יותר". אחרי דברי הפתיחה, עזב השגריר.
ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שספג ביקורת קשה מצד ישראל על
יחסו הצונן, אמר אתמול בטהרן, בתום ביקורו שם: "היחסים בין ישראל לטורקיה מוכרים לכולם. אנחנו נמשיך לקיים קשרים במסגרת העיקרון של להיות הוגנים". הוא התייחס גם לאירוע בדאבוס, שבו נטש דיון עם הנשיא שמעון פרס, ואמר כי התנהל באופן ספונטאני, "אם סוריה וישראל ירצו להטיל על טורקיה משימת תיווך אנחנו מוכנים לעשות זאת".
ארדואן זכה למחמאות מצד נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד: "לעמדתך הברורה כלפי המשטר הציוני היו השלכות חיוביות בכל העולם וללא ספק כל העמים שמחים על כך".
במקביל, פרסם העיתון הטורקי "סבאח" ראיון עם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני. על השאלה לגבי תגובתה של ממשלת ישראל בנוגע למשבר בין שתי המדינות, היא אמרה: "מה שחשוב כעת זה תפקיד ההנהגות. שיעשו את הצעדים לגשר על הפער ולקדם את האינטרסים המשותפים. אני יודעת שיש השפעה לדעת הקהל שמשפיעה על הפוליטיקאים. שמעתי על סדרת טלוויזיה שמשודרת בטורקיה ומראה דברים על ישראל שאין להם שום קשר לאמת ולמציאות. חיילי צה"ל לא פוגעים בילדים במכוון, זה הפוך מהערכים ומהמוסר שלנו. הסדרות האלה מובילות לתסכול גם בישראל ומייצרות עוינות בציבור הטורקי. דעת קהל יכולה להשפיע על מנהיגים בטורקיה ואסור לה ללכת עם זה ולפעול נגד האינטרסים האמיתיים של המדינה".